Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 17:24 2 521 17

Министерството на туризма няма план за летния сезон

  • летен сезон-
  • министерство на туризма

От бранша настояват за стратегия

Министерството на туризма няма план за летния сезон - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма да разработи нова търговска и рекламна политика във връзка с продължаващата пандемия. За това настояват от туристическия бранш в Бургас. За първи път те се готвят да издигнат независим кандидат за депутат, който да защитава интересите им, съобщава БНР.

Туристическият бранш по Южното Черноморие се пита ще има ли летен сезон и как ще протече той. До момента министерството не е подготвило нито стратегия, нито концепция, няма и разработени варианти при какви условия ще бъдат посрещнати туристите в морските ни курорти.

"Нашите конкуренти от съседните държави имат готовност от април да открият туристическия сезон", каза председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас и един от най-добрите експерти в туризма Иван Иванов:

„Турското правителство има конкретна програма за сезон 2021. Всеки хотел получава конкретен сертификат как ще посреща, настанява, обслужва и изпраща туристите. Посланиците на министерствата на Гърция, Турция, Хърватия, Кипър провеждат онлайн разговори с туроператори на трети страни. Били са в Молдова, Украйна, Беларус, Руската федерация. Ще обходят сега в Чехия, Словакия, Полша. Туроператори ми звънят и ме питат дали ще имаме сезон 2021 и защо посолствата ни нямат указания за провеждането на конкретни срещи“.

Иванов цитира разработени сценарии, които показват, че обстановката ще се нормализира към нивата от 2019 година през 2024-2025 година.

И това лято чуждестранните туристи ще пристигат по Южното Черноморие най-вече с автобуси и с коли, прогнозира председателят на Бургаската регионална туристическа асоциация Соня Енилова. И тя е на мнение, че страната ни се забавя с подготовката си за летния туристически сезон:

„Очакваната нова вълна на вируса ще затрудни допълнително подготовката на летния сезон. Ако се запазят настоящите условия - изискване за тест, ще ограничи броя на туристите, които искат да посетят България. Така ще можем да разчитаме само на български туристи, но те няма да запълнят капацитета... Трябва да се търси нов подход, да се търсят нови продукти, които да отговарят на настоящата обстановка“.

Ранни записвания има, но те не са сигурни, каза хотелиерът Венелин Ташев. Този сезон, за разлика от миналата година, всички хотели в Слънчев бряг ще отворят, защото собствениците им не могат да издържат още един сезон да не работят.

„Украйна, Полша, Чехия - от там са повечето ранни резервации“.

Защо е важно туристическият бранш да има свой представител в парламента, обяснява Енилова:

„Би могло да се подобри средата, политиките и да се работи по-лесно. Не е необходимо да се правят тромави закони, които никой не може да разбере и да изпълнява“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 0 Отговор
    Плана е ясен.Ликвидация!
  • 2 КОТарАК

    22 0 Отговор
    това министерство никога не е имало план за нищо
  • 3 Мария

    20 0 Отговор
    Че те и другите министерства нямат план за нищо !

    Коментиран от #5

  • 4 След 4 април

    9 0 Отговор
    Тия ги няма
  • 5 Последния Софиянец

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мария":

    Имат грандиозни планове за крадене.
  • 6 Петър

    7 0 Отговор
    И за това ли нямат план!!!!
  • 7 Миризлив пор

    8 2 Отговор
    Тези не са нормални. В цял свят са затворени границите, кой луд ще дойде на почивка с куп ограничения, нищо работещо и накрая като се прибере да стои 14 дена карантина? Само екстрасенс или гадател може да обяви какво ще е края на май месец.
  • 8 Чекмеджан

    6 0 Отговор
    Оставаше и да има хахахаха Има хаос!
  • 9 Хъци

    8 0 Отговор
    Планът е грандиозен.Просто план няма да има.
  • 10 Петилетка за ден

    9 0 Отговор
    Планът е да няна план, така най-бързо се пълни шкаф !
  • 11 Всички

    8 0 Отговор
    Гледат хотелите по морето и планините! Какво да правят хотелите които не са в курортен град? Колко хора освободиха, че няма работа, но на никои не му пука! И това ми било министър на туризма! Хотелите са най ощетени защото не могат да кандидатсват за мерките които предлагат! И причината е, че хотела работи нищо, че заведенията към него са затворени! ОСТАВКА ЗА МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА ДА СИ ХОДИ ЩОМ НЯМА ПЛАНОВЕ ЗА СПАСЕНИЕ!!!
  • 12 Туризъм в БЪЛГАРИЯ не правя

    5 1 Отговор
    1 лев няма да влезе като данък в чекмеджето на Тиквата.
  • 13 Защо трябва да

    8 0 Отговор
    Си тормозят главите с измислянето на план за спасение на туризма или друг отрасъл! Толкова са прости, че имат мозък да отидат само до тоалетната!!!!
  • 14 Верно ли?

    7 0 Отговор
    План от крадци да чакаш?Планът като на крадците е от обир до обир,на парче!
  • 15 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Трябва да има план за сдаване на друг министър,тази е по зле и от Ангелина.
  • 16 Република

    4 0 Отговор
    Трябва да има план,това лято колко хотела на дерибеите ще сложат катинара на портала.
  • 17 Земеделец

    1 0 Отговор
    Плана е много прост: сваляне на цените за нощувка на минимум с цел привличане на родните туристи ,защото неможе да искаш 1407 лв. за 6 нощувки в Ахелой без хранене в условия на безработица и липса на туристи.