Last news in Fakti

18 Декември, 2012 13:59 1 552 0

Пет онлайн заплахи за работното ви място

  • работа-
  • онлайн-
  • личен живот-
  • служебен живот

 

Мнозина биха желали да могат да сложат демаркационна линия между служебния си и личния си живот онлайн. За жалост, благодарение на социалните мрежи, това става все по-трудно, посочва в свой материал jobtiger.bg. Не един и двама работодатели проучват потенциалните си, а и настоящите си служители в мрежата и се ориентират по видяното и прочетеното. Затова, имайте наум следните неща, когато пишете онлайн, ако не искате да се разминете с някоя нова работа или да загубите настоящата си такава.

1.Вулгаризми и обидни думи. По принцип, хората пишат в интернет, както говорят и в живота. Или, поне така смятат много работодатели. Ако пишете вулгаризми в мрежата, потенциалният ви работодател може да остане с впечатлението, че и в ежедневието си се държите по същия начин. Това може да го накара да ви зачеркне, тъй като не би искал да има служител, който не може да комуникира прилично и професионално.

2.Негативни изказвания. Работодателите търсят хора, които да допринасят за позитивната атмосфера в офиса. Ако те забележат, че твърде често критикувате, особено без повод, може да не им допаднете и да не бъдете назначени. Опитвайте се да подхождате позитивно и да демонстрирате положителен заряд. По света дори има немалко случаи, в които служители са били уволнявани, заради негативни коментари в интернет.

3.Клюки. Ако клюкарствате в офиса или извън него, особено за колегите си и шефовете си, реално застрашавате работната си позиция, или потенциалната си нова такава. Въобще, клюкарстването е лош навик и е добре да го избягвате както офлайн, така и онлайн. Не забравяйте, че нещата в интернет се придвижват много бързо, а и остават почти завинаги видими.

4.Прекалена откритост. Твърде откритите хора често се сблъскват с проблеми. Не ви съветвам да загърбите вярванията и принципите си, просто ви напомням да не ги „крещите” онлайн, или да изпадате в безкрайни спорове за тях – нито офлайн, нито онлайн. Принципно, работодателите не би трябвало да преценяват кандидатите, базирайки се на техните вярвания, но пък не е изключено да не харесат някого при проверката онлайн, особено, ако този някой не споделя техните ценности. Имайте го предвид.

5.Хигиена и външен вид. И тук случаят е подобен – работодател не би трябвало да ви откаже работа, основавайки мнението си на външния ви вид, но външният ви вид е важен, когато те си изграждат мнение за вас. Ако изглеждате мръсен или занемарен на снимките си онлайн, има вероятност някой да ви откаже работа, тъй като очаква да се появите по този начин и в офиса.

Истината е, че е трудно да се спазват всички препоръки. Затова е добра идея да имате поне два профила във Фейсбук – един личен и един за професионални цели. В личния се кръстете някак, но така, че да не можете да бъдете открити от евентуален работодател, който знае само името и фамилията ви. Например, „Заекът Бъни”. В този профил се сприятелявайте само с приятелите си и публикувайте каквото си искате. В професионалния ви профил се представете с реалните си имена и там поствайте само неща, които са свързани с работата ви. Така ще имате значително повече спокойствие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА