4 495

Представиха първата станция за зареждане на камиони с LNG в България

  • lng-
  • зареждане-
  • камиони-
  • българия-
  • русе

Русенската компания Булмаркет планира инсталирането на още станции с LNG

Представиха първата станция за зареждане на камиони с LNG в България - 1

На 26-ти февруари 2021 г., в град Русе, бе представена първата LNG станция за зареждане на камиони с втечнен природен газ. Инсталираната станция е част от стратегията на русенската компания Булмаркет за разширяване на достъпа и използването на алтернативното гориво. Планира се инсталирането на мрежа от LNG станции, разположени на входно-изходни точки на страната – Русе, Видин, по пътя за Гърция, София, както и в района на Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. По този начин ще се свърже България с европейската мрежа от газозарядни станции за LNG.

Природният газ е нисковъглеродно гориво и отделя почти нулеви емисии. Използването на природния газ при транспорта носи изключително големи екологични и икономически ползи. Не случайно LNG играе ключова роля в енергийната система на ЕС и ще бъде от голямо значение за прехода към бъдеще с ниски въглеродни емисии. Затова развиването на LNG инфраструктура е изключително важно за България, за да се постигне диверсификация и сигурност на енергийната система, конкурентност на транспортния сектор.

Представиха първата станция за зареждане на камиони с LNG в България

Булмаркет от години инвестира в сектора на алтернативните горива. Плановете на компанията са през следващите години да увеличи достъпа до втечнен природен газ, като изгради собствена мрежа и поетапно покрие страната със зарядни станции за LNG.

„Ние притежаваме единствената в страната LNG станция за зареждане, която е изградена на територията на терминала за съхранение на LNG до пристанището на Русе (с обем от 1000 куб. метра втечнен природен газ). Мястото в момента е доста неудобно за зареждане на цели тежкотоварни композиции и затова се взе решение тя да бъде преместена. До лятото ще бъде инсталирана и ще работи на публично и подходящо за тежкотоварни композиции място, на основната пътна артерия към границата с Румъния“, сподели Пламен Вутов - Управител на "Булмаркет Си Ен Джи" ЕООД.Свързани новини