8 Март, 2021 11:44 1 643 9

Затварянето на моловете ударило най-тежко пазара на книги

  • молове-
  • книжен пазар-
  • ддс

Като тенденция за изминалата година се очертава ръстът в онлайн продажбите 

Затварянето на моловете ударило най-тежко пазара на книги  - 1
Снимка: БГНЕС

Намаляването на ДДС върху книгите е факторът, оказал най-голяма подкрепа за книжния бизнес през 2020 г. Това смятат 74.6% от участниците в анкета, проведена през февруари от Асоциация "Българска книга" сред 63 книгоиздатели и книготърговци у нас.

Другите мерки в помощ на бранша - кампаниите за захранването на библиотечните фондове и програмите на Национален фонд "Култура", са посочени като ефикасни съответно от 20% и от 7,9% от анкетираните.

С най-негативно влияние върху бизнеса книгоиздателите и книготърговците посочват затварянето на моловете (52.4%), цялостната намалена покупателна способност на потребителите (47.6%), както и непровеждането на най-голямото книжно изложение в страната - Софийския международен панаир на книгата (44.4%).

Тази е причината според 54% от запитаните за по-малкия брой издадени заглавия спрямо планирания за 2020 г.

Като тенденция за изминалата година се очертава ръстът в онлайн продажбите - 68% от анкетираните имат повишение на продажбите от собствения си онлайн магазин спрямо продажбите от книжарници. 49% от участниците в проучването обаче твърдят, че делът на продажбите чрез собствен електронен магазин е едва 10% от общия дял на приходите през 2020 г.

Припомняме, друго проучване на Асоциация "Българска книга", проведено през декември 2020 г., отчете между 20% и 30% спад при продажбите на книги заради пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    15 0 Отговор
    Ами то в МОЛ-а най-често книги се купуват!
  • 2 Това

    8 1 Отговор
    Са пълни глупости.
  • 3 Книгата отдавна вече

    10 0 Отговор
    не се котира сред ценните книжа..
  • 4 Бачо Киро

    10 0 Отговор
    Като гледам колко чете днешната младеж, особено ако гледаме правописа, май книгите са изкарали най-леко "пандемията"...
  • 5 Емил

    9 0 Отговор
    Майтапчии! Кой, дето ходи в мол, чете книга?! И кой, който чете книга, ходи в мол?! Нещо като чалгар на симфоничен концерт!
  • 6 Смешковци

    3 1 Отговор
    Книгата не е пазарна стока..
  • 7 ТАШАКА

    0 0 Отговор
    ЗатваряИИ. КОЧИНАТА
  • 8 Перо

    1 0 Отговор
    Намаляването на ДДС за книгите на 9%,въобще не се отрази на цената на книгите. Ще си останат непродаваеми!

    Коментиран от #9

  • 9 0808

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    .... че кой купува вече хартиени книги.. в Кауфланя Х Стоичков и Д Бербатов продават книгите си много евтино - по 25 лв...като гледам такава навалица има за тях, че от 2 седмици броя им си стои същия.. спести 250 лв и си купи един Киндъл Пейпъуайт с подсветка, после посети читанка.бг и го натъпкай с безплатни е-книги..те са с голяма памет..вместо 10 бози като горепосочените можеш да си запишеш хиляди книги..така ще спасиш поне 5-10 дървета...