Last news in Fakti

11 Март, 2021 17:48 2 510 7

Свинекомплексите в Русенско искат отново да изнасят месо

  • русе-
  • месо

В Русенско са регистрирани близо 20 пъти по-малко лични стопанства отколкото към края на 2019 г..

Свинекомплексите в Русенско искат отново да изнасят месо - 1
Снимка: БГНЕС

Свинекомплексите в Русенско и Областната дирекция по безопасност на храните работят за премахването на т.нар. диамантен печат, който забранява износа на месо извън страната.

Заради африканската чума по свинете, която засегна индустриалните ферми, регионът е в Трета зона според решението на ЕК, което ограничава движението на продукцията. Целта е до края на март да бъдат готови всички документи, които да позволят преминаването на свинекомплексите във Втора зона, където се поставя елипсовиден печат и е разрешен износът през границата, информира "Русе Медиа".

На заседанието на областната епизоотична комисия днес стана ясно, че населването на свинекомплексите в региона върви с усилени темпове. В Русенско има 9 индустриални свинекомплекса и 8 свинеферми, като към края на 2020 г. в тях е имало близо 74 000 свине, от които 73 275 са в деветте свинекомплекса.

Към момента в областта няма случаи на африканска чума и птичи грип, но са разпоредени някои допълнителни мерки.

Сред тях са осъществяването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти, както и незабавно информиране на обслужващия и официалния ветеринарни лекари за повишена смъртност при свинете. Кметовете и кметските наместници в населените места ще трябва да извършват до края на април инвентаризация на личните стопанства, където се отглеждат прасета за лични нужди.

От Областната дирекция по безопасност на храните отчитат, че понастоящем в Русенско са регистрирани близо 20 пъти по-малко лични стопанства отколкото към края на 2019 г.. Сега техният брой е едва 37, а преди са били приблизително 770. Стриктно ще се следи и за движението на домашните свине.

Специално внимание беше отделено на борбата с насекомите и особено комарите, като част от превенцията на заболяванията по животите и хората.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    16 2 Отговор
    Има един войвода за износ...
  • 2 Шкембе Войвода

    11 2 Отговор
    Дайте месото на мен за Тиквата суджуците!
  • 3 Русенец

    17 3 Отговор
    Остана ли отрасъл, който подлогите на султана да не са съсипали? Искат да не произвеждаме нищо, да внасяме всичко, а да изнасяме умове към запада.
  • 4 Това означава

    15 0 Отговор
    ..., че "опората" на капитализма- малкия и среден бизнес е унищожен за сметка на големите монополи!!!
  • 5 Един

    1 0 Отговор
    Да чакат пак АЧС (ако сте забравили - африканска чума по свинете)!
  • 6 ЦУЦИРУКИ

    9 0 Отговор
    Обяснете ми моля,не ги ли е срам да ядем свинско от търговската мрежа вност от испания,франция и англия и от незнам си къде с неясен произход,а нашето родно да изнасяме.
  • 7 Иван

    0 0 Отговор
    Като няма българско месо какво ще изнасяме само тъпи статии в едната пише че няма а в другата искат износ