Last news in Fakti

14 Март, 2021 14:30 9 499 72

Германските туроператори пренебрегнаха България

  • германски туроператори-
  • лято 2021

DER Touristik отчита нарастващи резервации и най-силно търсене към Турция, Гърция и Майорка

Германските туроператори пренебрегнаха България  - 1
Снимка: БГНЕС

Големите германски туроператори TUI, DER Touristik, FTI и Alltours не обявиха интерес на туристите към България за предстоящия летен сезон по време на най-голямата туристическа борса в света – ITB в Берлин, която се проведе онлайн и приключи вчера. Четирите концерна планират да започнат сезона с Майорка, Испания за великденски празници. Те се надяват Германия да отмени предупреждението за пътуване до острова възможно най-скоро, където има много ниско ниво на заразени с COVID-19 (под 50 на 100 000 души), съобщи Travelnews.

Изпълнителният директор на TUI Германия Марек Андришак заяви на ITB, че планират да започнат полети до островите Крит, Родос, Кос в Гърция и остров Мадейра (Португалия) в средата на април, а до Турция най-късно в началото на май. Концернът ще залага най-много на вътрешните пътувания в Германия. Според TIU, Испания е най-популярната им дестинация, следвана от Гърция, Турция и Италия. Марек Андришак очаква почиващите да бъдат задължени да правят тестове преди да излязат в чужбина тази година.

DER Touristik отчита нарастващи резервации и най-силно търсене към Турция, Гърция и Майорка. „Тази година ще бъде на резервации в последния момент“, коментира Свен Шикарски, директор в концерна. Alltours и FTI също залагат най-много на Майорка и Испания. Но имат още записвания за Канарските острови, Дубай, Малдивите, Гърция и Турция.

„Няма развитие в положителна посока за записвания към България. Интерес има, но реални резервация няма. България няма да е първата дестинация, за която ще се сетят германците, но в хода на записванията, страната ни ще си получи съответните клиенти“, коментира пред TravelNews Калин Сутев, представител на DER Touristik в България, в която група влиза и туроператорът ITS. България е в червената зона за пътувания в Германия и до началото на сезона трябва да се постараем да бъде извадена, за да имаме туристи от там, каза той. За целта държавата трябва да вземе сериозни мерки и да покаже пред мониторинговите служби на Германия, че сме безопасна зона. Необходимо е да има зелени коридори, ваксиниран персонал, инфраструктура за тестване на туристите и възможности за поемане на болни туристи от лечебните заведения покрай Черноморието. В тази посока за представянето си като безопасни дестинации най-усърдно работят вече Турция, Гърция, Кипър и Хърватия. „Ако не направим нищо, ще останем в зоната на несигурните страни като миналата година. От това ще се възползват нашите конкуренти“, подчерта Калин Сутев.

DER touristik са заложили чартърната програма до Варна и Бургас да тръгне около 1 май, но реално се очаква към 15 май. Полетите са заложени на хартия, но са празни към момента. Планиран е 65% от обемът на чартърите през 2019 г., което е около 75 000 седалки.

Представителите на германските туроператори у нас са изпратили писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да бъдат взети спешни мерки. Премиерът Бойко Борисов също възложи тази задача на министрите вчера и се очаква другата седмица да бъде обявен план за летния сезон в България.

„За съжаление България не бяхме посочени сред водещите дестинации на туристическата борса ITB в Берлин. Личното ми мнение е, че ни е много слаба рекламата и нямахме представяне на високо ниво. Водещи са Майорка, Гърция и Турция“, коментира Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Според него ключово за сезон 2021 г. ще бъде рекламирането на дестинациите като сигурни, ясните правила за достъп, улеснените процедури за ваксинирани и преболедували. „Много съм радостен, че най-накрая и в България ще изготвим правила. Веднъж написани и анонсирани, техният ефект ще е видим веднага в резервациите“, подчерта той. По думите му ще са много важни позитивните сигнали.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ам Чи

    64 22 Отговор
    Ами каде ще ходят скъсаняците и безработните западняци

    Коментиран от #41

  • 2 Мутрите

    66 2 Отговор
    да си готвят въженцето и сапунчето.
  • 3 Крим

    20 57 Отговор
    Да ходят в Крим. Нали купуват газ от Путин?

    Коментиран от #60

  • 4 Гост

    57 9 Отговор
    Ахаа.......,,ваксиниран персонал" къде билохзаровено кученцето.Уж между другото.
  • 5 Последния Софиянец

    88 8 Отговор
    А тлъстия Бою от Рожен се хвали с българския туризъм.Пак е неподготвен.
  • 6 Дежа вю

    79 9 Отговор
    Положението е същото като миналата година с тази разлика,че БМБ е готов да пожертва туризма заради изборите с тази нескопосана политика!!!
  • 7 Морето

    112 7 Отговор
    Това не е добре. Като гледам рекламата за Турция по телевизията, как добре се е получило, чудя се толкова ли няма кадърни хора в България, които да направят един наистина хубав, приятен клип, рекламиращ нашите природни красоти на морето и планината. Поне германските пенсионери, и тези от Скандинавия да привлекат, пак лятото няма да е умряло. Турците ни бият отвсякъде като посрещане, настаняване и разни екстри-а тук....бетон и цени. Дори английските хлапаци ще ни пропуснат. И да коментирам, и да не го правя...рибата отдавна се вмириса откъм главата.

    Коментиран от #13, #20, #69

  • 8 Ицо клошаря

    69 6 Отговор
    Излиза, че едно министерство на туризма в България е съвсем излишно. След като не можеш да привлечеш клиенти от ЕС, а те вместо България предпочита Турция, значи не в клиента е вината, а в министерството. Явно България е много богата за да си позволи това. Средствата за министерството и загубите от туризма, кой ще носи отговорност за това? Може би Симеонов, все пак негово е министерството. Това ли се нарича патриотизъм, изхарчени народни пари без покритие

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бг турист

    44 8 Отговор
    Ах Елада, сагапо...!!! Ша ловиме и това лято гръчки гофарита и лавраки...от 1 май елините отварят!!! Мисля тази година да отдам заслуженото и на Албания. Новата перла в летния туризъм.
  • 11 патрЕотично

    27 3 Отговор
    Да рецитират стихотворението Хайдути, "Я надуй дядо кавала"...
  • 12 Та това е суперско

    29 0 Отговор
    Страхотна новина😂😂😂
  • 13 Планината

    68 1 Отговор

    До коментар #7 от "Морето":

    Имаме клип за България, който се върти по турския държавен канал, сигурно се върти и в други държави. Добър е, но не стига само това. Трудно е да привлечеш клиент, но още по трудно е да привлечеш разочарован клиент. Ако искаме да печелим от туризъм, трябва да е в дългосрочен план, а не ден година храни

    Коментиран от #16, #50

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иди в нурция и ще видиш защо

    35 15 Отговор

    До коментар #8 от "Ицо клошаря":

    Хората ходят там аз също там ходя и бегето съм го зачеркнал от десетилетие и повече че изобщо съществува ...ако не отида в турция не ходя никъде

    Коментиран от #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тва требва да си малоуменн че да

    25 10 Отговор
    Доидеш в бегето за каквото и да било още по малко на почифка😂😂😂😂 тва е като да си купиш менте ролс на цената на 2 истински ролса и на всичкото отгоре менте ролса да е дефектен китаец😂😂😂😂
  • 18 Мутристан приключи цирка

    30 6 Отговор
    Беше кво беше грабене по морету аз навсякъде където мога пиша на чужденците да не идват тука предупреждавам ги
  • 19 герп=БКП

    39 3 Отговор
    Това от "мъдрото" управление на мутро милиционерите .
  • 20 Хмммммм

    57 4 Отговор

    До коментар #7 от "Морето":

    "Поне германските пенсионери, и тези от Скандинавия да привлекат..."
    Защо смяташ, че германските и германските пенсионери си умират да ходят по бетонирани курорти, пълни с дрога и проститутки, където денонощно да им дъни музика?!?!
    В нормалните държави има и семейни курорти, където наистина почивката е почивка и природата е природа, а не допълнително натоварване в бетонен град, с народ, шум, неспане и блъсканица.

    Коментиран от #29

  • 21 цървул

    49 3 Отговор
    ХОРАТА НЕ СА ТОЛКОВА ГЛУПАВИ КАК ЩЕ ДОЙДАТ В ТАЯ КОЧИНА
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ежко Бежко

    60 4 Отговор
    Единствените туристи за България са руснаците, но понеже са полит некоректни и тях ще изпуснем. Ние българите сме най-простите. Много ми е жал за България, но умираме бавно. Тулупа не е виновен за всичко, или ЕС. Ние сме си виновни.
  • 24 Мехмед

    56 3 Отговор
    Ами с право пренебрегват България. Хем скъпо, хем е некачествено, пък и българските физионими са вечни кисели.
  • 25 София

    13 6 Отговор
    Еми когато не се влагат средства в реклами и тн а само се краде няма как да се преборим с такава конкуренция!
  • 26 Ахахх

    46 2 Отговор
    След като хората са били заключени цяла години защо да се навират в хотели по мутромотието?! Или трябва да се мятат във варненския канал само защото това е шитлария?! Вие виждали ли сте въобще островите в Средиземно море?! Чистота на водата до ниво на безкрайно прозразчна, атомат на кедри, лимони и билки. Прекрасно е всички и намям мутри!!!! Страхотна храна и напитки! И пак да кажа няма мутри и биячи! Замислете се какво предлага слънчака и околията за да дойдат!

    Коментиран от #28

  • 27 Всеки си има предпочитания,демокрация е

    8 17 Отговор

    До коментар #15 от "Иди в нурция и ще видиш защо":

    Едни обичат отзаде,други и отзаде и отгоре,после пак отзаде.Турция има опит и винаги ще има мераклии за там...

    Коментиран от #30, #53

  • 28 Доценто

    7 13 Отговор

    До коментар #26 от "Ахахх":

    Водътъ е кристална щото е много солена бе ахмак
  • 29 Морето

    11 7 Отговор

    До коментар #20 от "Хмммммм":

    Като казах това, имах предвид САМО за Созопол, Несебър, Балчик и Албена. Там германските и скандинавски пенсионери могат да намерят тишина, спокойствие, добра храна и истинска лятна почивка. А навътре в България, дори и в Търново, Пловдив или Банско пак ще си изкарат добре.
  • 30 Радвам се

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Всеки си има предпочитания,демокрация е":

    Браво, друго е "човек" като теб, който е пробвал да каже кое как е. И как си с хемороидите, направиха ли ти ги от външни на вътрешни

    Коментиран от #33

  • 31 Туридиот

    37 1 Отговор
    Нито един хотелиер в България няма нужното образование и опит да направи успешен туризъм. Собственикът е селска мутра с манталитета на чобанин....
  • 32 Йозеф

    35 5 Отговор
    Албания, Гърция и Турция. В Турция масрафа излиза по-скъпо от всичко изброено, обаче си заслужава, защото като домакини и салтанати са ненадминати. Албания сега изгрява като дестинация, ниски цени, чистота и спокойствие, Гърция обаче предлага нескончаеми дестинации и плажове, и там цените са 20-30% надолу от предни години. Българското мутроморие вече 14 години съм го зачеркнал от плановете за лятна почивка, както и Банско за зимна - Семково, Чепаларе и т.н по-странични дестинации дават много по-пълноценна почивка без да ме дерат по 8 лв за малка пещерска.

    Коментиран от #40

  • 33 🕌🦃🕌🦃🕌🦃🕌🦃🕌🦃

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Радвам се":

    🇹🇷🦃🕌🇹🇷🦃🕌🇹🇷🦃🕌🇹🇷🦃🕌
  • 34 Защо така германците прескачат

    16 2 Отговор
    Великите българи и все ги влече към Анадола....
  • 35 Павел Пенев

    34 1 Отговор
    Никой не иска да идва на мръсотия и скъпотия. Единствено на българския плаж се плаща ако постелиш собствената си хавлия.
  • 36 Сега КОЙТО ИМА КИНТИ

    17 1 Отговор
    Ша. КУПУВА НА КОРЕМ ЕФТИНИ ХОТЕЛИ РЕСТОРАНТИ И КВОТО СИ ПОИСКА..... КОМШИЯТА БЕ КУПИЛ БОКСОНЕРА В ПРИМОРСКО ЗА 50 ЕВРА СЯ И 15 НЕ МУ ДАВАТ......

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пурко Папурков

    15 1 Отговор

    До коментар #36 от "Сега КОЙТО ИМА КИНТИ":

    И за чив кой са му ...да развъжда паяци ли.Бг туризЪма умре, родните мутраци го доутрепаха с правата лопата.
  • 40 Бг турист

    31 0 Отговор

    До коментар #32 от "Йозеф":

    Освен по Йонийското крайбрежие-Лефкада, Закинтос...Парга, от три години редовно минавам за по десетина дни през Албания.Страхотно си изкарваме, досега нямам нито една забележка. Между другото- България умря като имотен пазар за руснаците, от година хит е точно Албания. А за Българското черноморие.... като за умрел. Не става така, господа мутрохотелиери, не ставааа. Идете в Албания, да постажувате, да научите как се правят нещата... (съвета е безплатен и добронамерен)
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Стефан

    17 0 Отговор
    Ние също няма да отидем, англичаните вече ще са с визи, и кожодерите ще си хапят задниците, сега трябва да се молите и на други политици защото мутрата няма да го има, нека да видите как живеят 90 на 100 от българите.
  • 44 Хаха

    14 1 Отговор
    Уха само мизерници ходят на нашето море,от 10 г несъм стъпвал и намерение нямам
  • 45 Брат

    3 0 Отговор
    Ееее нали Ралчев си говореше с братята от Германия?
    Нали беше казъл...
  • 46 123

    12 0 Отговор
    България се пренебрегна е точното название.Проблема на туризма в България не качеството на видео клипа който е представен- а това че реалноста на място в България не отговаря на илюзиите които представа видео клипа. Има собственно свръх оценяване и над ценяване на качестввото и стойноста на Българския турситически продукт. И от друга страна стои оценката на клиента турист, цената предлагана от Българските бизнесмени не отговаря на качеството и количеството на цената искани за тези услуги. Това е причината да няма търсене- качеството на продукта е ниско а стойноста е твърде висока за това което се предлага. По същата причина и Българите, източно европейците и руснаците не идват в България на почивка или екскурзия.Проблема им е високи цени, липса на паркинги, липса на закуска включена във нощивката, високи цени за посещение на плаж-което е главната цел на тези почивки,липса на вода за пиене в градовете, липса на безплатни тоалетни.
  • 47 123

    8 0 Отговор
    Българските бизнесмени сами са се пренебрегнали, всичко зависи от тях самите.
  • 48 Факт!

    7 1 Отговор
    Че то Берлин е третият по големина турски град.
  • 49 Калмук

    11 0 Отговор
    Новината е повече от добра ... Това нашето не беше туризъм, а сборище на безработни пияндета и чалготеки на макс ...
  • 50 Турчин

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Планината":

    Има клип за туризма в България в турската държавна телевизия . Но има и други истини за турските граждани,които българската държава усърдно крие от своя туристически бизнес а те са :1. Една виза за турски гражданин над 11 години е 80 ЕВРО+30 ЕВРО здравна застраховка=110 ЕВРО на човек за българска виза, която е за от7 до 30 дена и еднократна. Представете си четири членно семейство трябва да даде 440 ЕВРО за българска виза за дойде в България за 10 дена почивка. Не слагаме разходите по пътуванията,ПСР теста, винетка, дезинфекция на влизане за колата и т.н. Не слагаме също така и отношението на консулските служители за които всеки турски турист е и потенциален терорист....За същата цена от 110 ЕВРО на човек,без по-вече разходи същите четирима могат спокойно да си почиват в егейска или средиземноморска Турция без по-вече разходи и ядове по консулствата. Могат да пътуват и без визово да гръцките остраве на егейско море. Българите искат да одерат две кожи от един човек1.Визи и здравни застраховки 2.Пътни,входни и хотелски такси. Българите искат турците да им пъддържат и плащат разходите на Външното им министерство. Много глупаво. Защото германецът,полякът,руснакът,украйницът и другите ще ти дойдат веднъж в годината със самолет за 10-15 дена. А съседът ти,чийто 25.000.000 град Истанбул е само на 250 км оттвоята граница и може да се пътува с кола или автобус може да си прескача всяка събота и неделя до Бургас,Хасково,Пловдив,Янбол,Варна,София...Ама за това акъл
  • 51 Турчин

    9 1 Отговор
    За да тръгне турският турист към България отзовете консул Атанас Димов от консулството ни в Едирне. Тази обратна резба и мека китка рони авторитета на България и търгува с визи.
    Той въобще не трябва да бъде на държавна служба. От кога джендери управляват България? Срам и позор.Този човек няма ли началници да го видят какъв е? България няма ли служби да предотвратят тези назначения? Срам и позор...

    Коментиран от #57

  • 52 Оди пеша бе

    5 0 Отговор
    Тия управленци,както ги наричаш,спорно е,за нещо друго подготвени ли са? Освен за кражби и тъпкане на чекмеджета. Нямало е по-некадърно правителство на България от шайката на Тиквоний банкянски
  • 53 МАФИЯ НА ББ

    14 0 Отговор

    До коментар #27 от "Всеки си има предпочитания,демокрация е":

    ТРЪБАТА ФЕКАЛНАТА НА ГЕРБАДЖИЯТА ПОРТНИХ СВЪРШИ ГОЛЯМА РЕКЛАМА, ЗАЕДНО СЪС САТЕЛИТНИТЕ СНИМКИ. ТЯ МАЙ ОЩЕ СИ ПУСКА ФЕКАЛИИ КЪМ МОРЕТО. НЯМА ЛУДИ КОИТО ДА ИДВАТ И ДА ПОЧИВАТ И КЪПЯТ ВЪВ ФЕКАЛНА ЧОРБА. ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА НА ЗЛАТНИТЕ СЪЩО НОЩЕМ ИЗПУСКА НЕОБРАБОТЕНА ФЕКАЛНА ЧОРБА ЩОТО ЛЕГЛАТА И ХОТЕЛИТЕ СА СВРЪХНОРМА А ТЯ Е С ОГРАНИЧЕН КАПАЦИТЕТ. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ. КАТО СЛОЖИМ И БЕТОНИРАНЕТО НА ПЛАЖА. ДАЖЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ХОДЯТ ПО НАЩЕ УНИЩОЖЕНИ ВЕКЕ ПЛАЖОВЕ.
  • 54 J Y Moineau

    2 0 Отговор
    Защо ли не съм учуден....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 аре

    2 0 Отговор
    Идеално. Германците и останата инностранна ще липсват на няколко олигарси и политическите им чадъри.
    Правителството да развие и финансира програми, които да насърчават млади българи от цялата страна да почиват по Черноморието. Да се забавляват, обичат, взимат и т.н., и т.н....
  • 57 аре

    5 3 Отговор

    До коментар #51 от "Турчин":

    Турският турист не е необходим на никой тук.
    Имате си курорти, имате си музеи. Останете си там и със здраве.
  • 58 Бг.Турист

    15 0 Отговор
    Мнооого просто когато дойде "бедния"западняк тук какво да види та той е ходил и в Гърция,Майорка,Турция и др. И да нее сляп....слепи са нашите които управляват туризма...защо изобщо им се плащат даржавни заплати ето я Гърция като отидат и ще им стане ясно как се организира морски туризъм големи чадъри масичка стол шезлонг НА КАКВА ЦЕНА срещу едно фрапе +вода и си цял ден и ако си поръчаш нещо е на нормална цена...няма мутра концисионер БЯЛА СТРАНА а тук как е дивашка работа слепи ли сте господа в министерството кой ви плаща но ние не спим нщо че сме прости според вас обаче..
  • 59 бай онзи

    6 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Личното ми мнение е, че ни е много слаба рекламата и нямахме представяне на високо ниво"... не разбрах тоя толкова ли е тъп наистина или на тъп се прави? Каква туристическа услуга предлагаш ти бе байно че да се сравнява с Майорка, Гърция и Турция? Жалка история..
  • 60 там

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Крим":

    си правим кефа!С Тиква,мисирки ,мутри -нон бари....
  • 61 101

    5 0 Отговор
    Без туристи от гореизброените туроператори, следващата зима ще има само вълци и кучета по улиците и глада ще е осезаем.
  • 62 Гробар

    8 1 Отговор
    Ами то нашето море направо си е битак!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Врачка

    6 2 Отговор
    Ако някой случайно ще се прекара да иде на БГ морето то със сигурност ще му е за последно.Дори ме е страх да си помисля какво го очаква там.
  • 65 Бургазлия

    14 1 Отговор
    И Бургазлии вече масово ходят на море в Турция и Гърция от много години!

    Коментиран от #72

  • 66 FARAON

    2 1 Отговор
    "ПОЧИВКА", В ЦИГ АНСКАТА МАХАЛА ?! :)
  • 67 ФАРАОН

    4 1 Отговор
    2 ШЕЗЛОНГА И ЧАДЪР = 18 ЛЕВА НА ДЕН :)
    НА МОЯ ПЛАЖ И МОРЕ ?!
    НАГЛО, ПРОСТАШКО, ПУ-МИЯРСКО
    ЛОПАТАТА.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Джибрил Сисе

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Морето":

    Турците винаги са били търговци и знаят как да привлекат клиента. Това им е в кръвта. Освен това си пазят морето и природата и не засират навсякъде.

    Коментиран от #71

  • 70 падналия ангел

    6 0 Отговор
    А дори при соца TUI работеха с България. На "Златните" срещу "Интера" им беше плажа, държаха и тенис кортовете.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Бг турист

    7 0 Отговор

    До коментар #65 от "Бургазлия":

    Ха. Миналата година имах съседи на Лефкада от Силистра. Две коли, т.е две семейства Смятай да минеш 1200-300км за да почиваш като бял човек . Лека-полека българина се усеща че най-нагло го крадат. До къде се докарахте, г-да хотелиери, а? Миналата година на път за Лефкада, само на Българска територия ме спираха 3 пъти катаджиичета ( по-точно-мутраджиичета) като откровенно си искаха джоб парса. Дежурния въпрос беше -Какво работите? В Гърция почивам вече 15 години и досега не съм спиран нито веднаж за ''рутинна проверка''( каквото и да значи това). Който има акъл в главата, да си направи изводите.