Last news in Fakti

28 Март, 2021 19:39 7 517 43

България изпадна от важна класация

  • оръжие-
  • производство-
  • класация

Вече не сме в ТОП 30 на производителите на оръжие

България изпадна от важна класация - 1
Снимка: БГНЕС

За първи път българската оръжейна промишленост изпада от Топ 30 по износ на оръжие. Това сочи световна класация, оповестена от svspb.net. Данните са за 2020 година, както и за последните 20 години. В момента страната ни е на 32 място, като преди нас са Йордания, Гърция, Финландия, а Сърбия е на престижното 25-то място. За 20 години сме продали въоръжение за стотици милиони и сме се движели в клуба на 30-те водещи страни, уточнява Frognews.bg.

В същото време Беларус е продала за над 2 млрд долара. Дори Северна Корея, въпреки наложеното ембарго, е изтъргувала оръжия за над 520 милиарда. САЩ е на първо място за 2020 година, държейки 41,1% от световния пазар. На второ място е Русия с 14% дял. На трето – Франция – 8,8 на сто. Общо през последните 20 години американците са държали средно 32,7% от световния износ, а Русия – 23,8 на сто.

Китай в момента държи едва 3,3% от продажбите в света, което е изненада за експертите. Израел е на 8-мо място, което е феноменално спрямо броя на населението – около 9 млн души.

57% от доставките са в Азия и Океания. 19 на сто от оръжията отиват в Близкия Изток (главно Египет и Ирак), 17% в Африка, 5,7 на сто в Европа и 0,8 на сто в Северна и Южна Америка. За 5 години износът от САЩ се е увеличил с 23%. Китай обаче повишава темповете и бързо напредва.

Общо 98 страни изнасят въоръжение.

Стокхолмският международен институт за изследване проблемите на света (SIRLI) отбелязва, че през последните години Русия отстъпва от позициите заради спад на производствените мощности. Наука и постижения супер, но лоша материална база и недостиг на кадри.

Уникална в това отношение е Южна Корея, която е увеличила износа си на оръжия със 143% спрямо 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    65 8 Отговор
    Полковника от МО обвинения в шпионаж се противопостави да се купуват машини за пехотата и му спретнаха скндала. Полковника от МО държеше да се купува техника от бг производство бръкна на накой в джоба и затова му спретнаха шпонската афера!
  • 2 Последния Софиянец

    57 6 Отговор
    Шкембето върти далавери с оръжие за Донбас чрез чешки фирми.Затова сме изпаднали от класацията.
  • 3 Зайко Байко многознайко

    50 3 Отговор
    Сигурен съм , че ще идеме и по наэад!
  • 4 Q2z

    9 9 Отговор
    Ми отваряме ниша за други,абе може и за добре да е.
  • 5 нашия

    63 4 Отговор
    то това беше целта на новите ни"приятели" да изпаднем от всички класации....за да командват по лесно територията
  • 6 гадно

    53 3 Отговор
    Нали знаете правилото който не храни своята армия скоро ще храни чужда.
  • 7 Порно

    23 3 Отговор
    То при тая съсипия къде да сме? Ако не бяха парите от краварите и саудитците да доставяме на ислямистите , въобще щяхме да изпаднем.
  • 8 БАЙ КУРТИ

    34 4 Отговор
    Като знам кои седят на бюрата в СТОКХОЛМСКИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ИНСТИТУТ веднага разбрах че е платена публикация . НО защо нищо не кажат за износа преди 30 год . Бяхме на едни от най-големите износители на оръжие в СВЕТА . МЕЖДУ 3/5 МИЛИАРДА НА ГОДИНА

    Коментиран от #15

  • 9 Бат Бойко нощния бандит

    18 2 Отговор
    Домуса ще произвежда стотици милиони ваксини.Биологично оръжие.Това е бъдещето на оръжията.хо хо хо
  • 10 xaxaxaxaxa

    22 3 Отговор
    Да ама в друга по-важна класация са Нумеро Уно!
    В класацията по простотия... да сме по точни.
  • 11 3,14К

    17 2 Отговор
    Разбиха ислямска държава и ни спадна оборота.
  • 12 Д. Димитров

    51 3 Отговор
    Да живей демокрацията.... Добре ли е, а? Разказа ни играта тая демокрация! Разруха, разграбване, унищожение, геноцид... От водеща сила в Европа в износа на оръжие, номер едно в света по износ на мотокари и кари (вече само внасяме), торове, плодове зеленчуци, химия..... БГА Балкан, Химко, Плама (единствената фалирала рафинерия в света), автобуси, камиони, трактори, мотори, турбини (водещи в света), Сомат (най много камиони в Европа).... и т.н и т.н. За армията, за безплатното образование, за безплатната медицинска помощ, за достойните старини, за българските учени, за родолюбието, няма да говоря... СРАМ! Това че националните предатели докарал ни до тук ще умрат в топлите си легла потънали в лукс, няма никакво съмнение, НО ДАНО ДОКАТО СА ЖИВИ, ДАНО ВСЕКИ ДЕН ДА ГИ ГЛОЖДИ ЕДНА МИСЪЛ... "А АКО НАЙСТИНА ИМА АД". Дано да има господа политици, господа предатели и ВИЕ ДА ГОРИТЕ В НЕГО ВОВЕКИ! До кога?

    Коментиран от #36

  • 13 Гражданин

    12 1 Отговор
    Каракачанов все похвали, а от поделението друго ни казват. Чакат с висше военно да направят 20 години и да се махат. Били с висше, чужди езици и не можели да се развиват в поделението. Дошли от балкана, били простовати. И те не са праву. Може да са от балкана, но работливи, пчелички, защото знаят, че на село е още по зле, ни казва в пенсия младият пенсиинер. България е много зле. Зле за живеене. В провинцията де. Някои имат родителите им пари, накупиха на децата в пловдив и адио след пенсия от поделението, а кой няма ще се мъчи сам. Нали това искаше бб. Наследството на 2 сестри от сащ и така бг щяла да стане богата. Чакай от умрял човек писмо и пари отвън и бг пазачите с висше, никому ненужно
  • 14 Важното е, че сме намбър уан

    16 3 Отговор
    В производството и износа на чушкопеци и курвети
  • 15 На Соцносталгиците мястото ви е

    1 13 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ КУРТИ":

    На орландовци
  • 16 Брендица

    21 5 Отговор
    Сръбия и по доходи ни дрънна вече.. Язък за надуваемите балони къде се пъчат, че България била НАТО и ЕС. Мисля само на хартия..

    Коментиран от #18, #30, #37

  • 17 пешо

    25 0 Отговор
    работа, работа, работа...
    не може да произвеждаш с изтекъл лиценз, "да ловиш шпиони" и да правиш добър бизнес. не става.
    банкянският за пореден път е гризнал дръвцето. а ние ще му плащаме тарикатлъците.

    Коментиран от #23

  • 18 😐😐😐😐

    21 2 Отговор

    До коментар #16 от "Брендица":

    Прав си...и на румънците се присмивахме мамалигари прости но дачиите вървят като топъл хляб и не смогват на поръчките

    Коментиран от #33

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Жеко

    14 3 Отговор
    Нема сори ще мием чиниите им и ядем каквото ни оставят

    Коментиран от #34

  • 21 Гост

    13 1 Отговор
    Дреме му на каракачамбо за класации, важното е далаверата да върви...гладко
  • 22 Гост

    19 1 Отговор
    САЩ с 41% пазарен дял на оръжи, а Русия с 14%. И кой има по-голяма изгода от постоянни конфликти и войни?
  • 23 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "пешо":

    Човека обещава работа. За пари не казва нищо.

    Коментиран от #25

  • 24 Где

    10 2 Отговор
    е сороснята и целувачите на ръце на банкянското говедо ?!?
  • 25 нашия

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    прите вече ги взехте на кредит така че остана само работата....оправяй се като не си мислил ----това им е номера ако не си разбрал
  • 26 temerut

    7 0 Отговор
    А така!Дали не е ,че сме верни на натовския ВПК и не щем да им се бъркаме в печалбите или е ,защото сме за мир по целия свят!
  • 27 Чекмедже

    13 1 Отговор
    Айде да идва 04.04., че се не трае вече!
  • 28 БЕгето шампион по правене на кофчези

    2 2 Отговор
    Нали е шампион по умиране
  • 29 ИВАН

    7 1 Отговор
    Ааа турските ни рязани пу/и/шки добре се възпроизвеждат, докато българите се правим на велики и сме разединени и злобеем един срещу друг, ония си вършат работата
  • 30 стоян георгиев

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "Брендица":

    само да ви питам дрогари,като продавахме в сирия оръжие яко що тогава ривахте че продаваме?сега сърбите продават на същото място ама те били супер.еи за тва сме последни,щото не ценим нашия си интерес.оревахте всичко като бележехме рекорди по продажби на оръжие .подобно е и в туризма и на всякъде.почнал ли е българин да се реализира и се почва мутра бил незнам кво си ,а срути ли се радостен вои!кво племе еи!и споко дрогар въпреки напъните ви сърбия е далеч след нас в доходите ,а изпреварването и в оръжеиния бизнес е моментно.поне десет години имахме почти двоини обороти от тях и пак ще ги имаме като тръгне бизнеса!
  • 31 Гост

    5 6 Отговор
    За България е моментен спад, но по-интересен е спадът на Русия. Руснаците,които бяха лидери в производството се оказва, че всяка година губят позиции поради "спад на производствените мощности, лоша материална база и недостиг на кадри."
  • 32 N -1

    8 2 Отговор
    Сега сме първи в производството на големи, криви , заголени и сини Патладжани
    Честито на щерките Ви
  • 33 Брендица

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "😐😐😐😐":

    Права, искаш да кажеш.. В Румъния бях месец 04.2006 и още тогава бяха по-добре от нас и по доходи! Ако помниш как по тв ЛЪЖЕХА, че били по-зле от България. Докато бг политици са кратунари, а не хора с мисъл! държавата ще затъва. Това ми е мнението. И още, 2020 когато някакъв от ЕС се изцепи в Украйна, че ЕС не е банкомат - отнасяше се за България. Украйна или България е член на тая сбирщина наречена съюз?
  • 34 ☹️☹️...

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Жеко":

    Мдаааа лека полека ни изтласкват към ръба на скалата,който не може да плува лошо му се пише,който има слука няма да го изядат акулите.Убиха всички отрасли,не могат да спрат младите да напускат страната....
  • 35 Балгария изпада!

    4 1 Отговор
    И как няма да изпада като мафията си има държава. Мафията знае само да краде и да е невинна!
  • 36 Роко

    1 8 Отговор

    До коментар #12 от "Д. Димитров":

    То защото бяхме толкова добре на Луканов (за незнаещите комунист управлявал преди демокрацията) му се наложи да въвежда купонна система (обикновенно се въвежда след войни но ние просто си имахме социализъм то всъщност това си е война на банда престъпници срещу народа). Викаш Плама била единствената рафинерия дето фалирала не си прав според финансовите отчети Нефтохима в Бургас от години работи на дотации от ЛукОйл (заради което не е внесъл една стотинка данък печалба в бюджета)
  • 37 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Брендица":

    Кратка справка със статия във Факти от преди няколко месеца "сръбския премиер обеща да изпревари България по доходи на населението" Но обещаното не е като даденото
  • 38 Алфа Вълкът

    3 2 Отговор
    Китайски автомат само по себе си звучи смешно.
  • 39 Ива

    4 1 Отговор
    Северна Корея е продала за 520 милиарда?! Това е измислена статия!
  • 40 Калмук

    2 2 Отговор
    По-добре кажете какво по-точно произвеждаме и продаваме - основно амуниции за остаряло съветско въоръжение за разни там военизирани милиции ... Влезте в сайта на "Арсенал" - ами те нищо ново не предлагат от поне 10-ина години ... никакви собствени разработки. ... Ами ТЕРЕМ - и там основно са едни ремонтни работилници без грам мисъл за нещо ново (даже не използвам думата "иновативно"). В интерес на истината, Каракачанов е първият военен министър, който се опитва да съживи ВПК-то - възложи изработката на бронирани автомобили на САМАРМ и поощрява ТЕРЕМ да търси партньорства за бронирана машина за пехотата.
  • 41 Пулев

    1 0 Отговор
    Нали? А преди бяхме първи в света.

    ;)
  • 42 ммммм

    3 3 Отговор
    Балъци, не гледайте оборотите, а печалбите! Печалбата от един единствен F22 е колкото печалбата на целият руски износ. Израел със своите хай-тех продукти печели в пъти повече на единица оборот, от тези, които подаряват калашници с надеждата да си купиш от тях патроните.
  • 43 Брат Румен

    0 0 Отговор
    Ралчев: Мо хо хо ний сме винаги първи у свето.