Last news in Fakti

14 Януари, 2013 20:25 1 992 0

Искат спиране на продажбата на БДЖ-Товарни превози

  • бдж-
  • бдж товарни превози

Неправителствена организация внесе жалба до президента Росен Плевнелиев, до премиера Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева с искане за незабавно прекратяване на процедурата по приватизацията на "БДЖ-Товарни превози".

От "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" за пореден път заявяват, че процедурата е незаконна, съобщава БНР.

Законът за приватизация и следприватизационен контрол се прилага неправомерно, тъй като няма решение на парламента за изваждане на "БДЖ-Товарни превози" от списъка със забранените за приватизация предприятия. Така Народното събрание е лишено от правото му на контрол и становище при приватизацията на предприятието, посочват от гражданската инициатива.

Процедурата трябва да бъде прекратена до изясняване на казуса и Народното събрание, след дебати и представяне на всички гледни точки, да вземе решение дали е уместно по време на криза да се продава на безценица и десетки пъти под себестойността му предприятие, което е докарано до лошо състояние поради безотговорност, безстопанственост и лошо управление, пише в жалбата.

Тя ще бъде изпратена и до министъра на транспорта Ивайло Московски, който в неделя заяви пред "Хоризонт", че приватизацията на "БДЖ-Товарни превози" е задължителното условие за оцеляването на БДЖ при общи задължения на дружеството от 750 милиона лева.

Преди два месеца неправителствената организация организира и национална подписка срещу продажбата на "БДЖ-Товарни превози", която ще бъде внесена в парламента в края на месеца. До момента са събрани около 1600 подписа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА