Last news in Fakti

15 Януари, 2013 16:00 1 519 4

Кръстьо Петков: Не се говори случайно за ликвидация на ВМЗ-Сопот

  • кръстьо петков-
  • вмз сопот
Кръстьо Петков: Не се говори случайно за ликвидация на ВМЗ-Сопот - 1
Снимка: БГНЕС

 

Като почнем от най-пресния случай с ОЦК-Кърджали, преди това Кремиковци, Плама - Плевен и т.н. Схемата е ясна. Най-напред се довежда предприятието до ръба на фалита, натрупват се огромни задължения и след това държавата, след предварителни разговори, но не на пазарна основа, го джиросва някому без пари или срещу символична сума.

Така проф. Кръстьо Петков, председател на УС на Съюза на икономистите в България, коментира в предаването "12+3" по БНР, че в казуса с ВМЗ-Сопот се вижда повторение на цяла верига от сенчести и криминални приватизации.

За да направиш такава транзакция се иска добре разработена схема, мрежа от познанства, възможности, познаване на офшорните зони и т.н. ВМЗ-Сопот беше занемарено още преди 11 години. И то главно по вина на онези, които бяха на власт и виждаха в предприятието средство за източване на пари. Оръжейното производство изисква технологично обновление и производство, качествен мениджмънт и квалифицирана работна сила. Всичко това е оставено настрани. И ВМЗ-Сопот е докарано до ръба на фалита, не случайно се говори за ликвидация, а не за приватизация по класическия начин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Цало

    1 0 Отговор
    Тези работници от ВМЗ Сопот, са с двадесет години назад във времето. И те много добре знаят защо и как се е стигнало до тук. И всички са осъзнавали че това няма да продължи вечно.
  • 2 7777

    1 0 Отговор
    Да това е умишлено,много ясно.Вси4ки предприятия,заводи,гражданската авиация,жп,бтк и много други се ликвидираха за жълти стотинки.За големи комисионни.Приватизация зна4и ликвидиране,реформа зна4и съкращение на персонала.Кое приватизирано нещо в България работи не мога нещо да си спомня???
  • 3 Владимир Йосифов

    1 1 Отговор
    Време е българите да разберат, че държавата няма пари.
    Парите са наши, а не на хора, които през целият си живот са плащали символично данък сгради, такса смет и ДДС.

    Вярвам, че в този мандат на Йорданка Фандъкова като кмет на София софиянци ще поискат промяна на социалността и солидарността, с която 50% от данъците на София се харчат не за столицата, а за селища с висока безработица.
    Кризата ще даде възможност на коректните данъкоплатци да предяват правата си !
    Поздрави,
  • 4 Владимир Йосифов

    1 3 Отговор
    webcafe.bg:
    Venceremos! Независимата съдебна власт във Франция каза "не" на комунизма и секвестациите. Френският конституционен съд отмени закона за 75% данък общ доход за лицата с годишен доход над 1 млн. евро.

    Лошата новина е, че това няма да върне Обеликс в селото на галите. Той стана... руснак! Френският комедиен актьор Жерар Депардийо преди месец заяви, че се отказва от френското си гражданство, заради високите данъци и осигуровки, които плаща. Актьорът написа писмо, адресирано до френския премиер Жан-Марк Еро и публикувано в Journal du dimanche.

    Министър-председателят нарече по-рано Депардийо "жалък", заради това, че живее в Белгия, за да избегне френското данъчно облагане. Според Еро, "плащането на данъци е патриотичен акт на солидарност и е непристойно за филмова звезда като него да постъпва така". "Предавам Ви паспорта и здравната си книжка, която никога не съм ползвал", пише в писмото Депардийо.

    "Вече с вас нямаме една и съща родина, аз съм истински европеец, гражданин на света, както ме е учил баща ми." Депардийо напомня че откакто е започнал работа на 14 години като печатар до сега, е платил 145 млн. евро данъци, освен това е работодател на 80 човека. Затова не приема всички нападки и обиди, изсипани по негов адрес от френските политици, актьори и журналисти.

    Филмовата звезда се превърна в най-критикуваната личност във Франция през месец декември, но същевременно много негови фенове адмирираха действията му. Актьорът дори получи покана от