Last news in Fakti

16 Януари, 2013 08:40 1 210 0

Засега ще опитат да оздравяват ВМЗ - Сопот

  • вмз сопот-
  • вмз
Засега ще опитат да оздравяват ВМЗ - Сопот - 1
Снимка: БГНЕС

От днес започва изготвянето на оздравителната програма за ВМЗ-Сопот, като първа стъпка към приватизацията на предприятието. Синдикатите очакват да бъде представен икономически анализ от изпълнителния директор, който да бъде основа на тази програма, съобщава БНТ.

На тежки преговори в икономическото министерство във вторник беше решено ВМЗ да бъде изваден от забранителния списък и да се продава по общия ред, което ще позволи съкращения на персонала. Това ще стане след решение на Народното събрание.

Целта на оздравителната програма е да се избегне несъстоятелност на дружеството. Синдикатите обаче все още настояват да се търсят възможности за запазване на работните места. Заместник-председателят на КНСБ Николай Ненков припомни в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия, че кандидат-купувачът е предложил да бъдат съкратени около 2 800 души, премиерът каза 700 – 800, други – 1 600.

„Така, че в момента се играе на тото… ние не призоваваме за съкращения. Първо трябва да се види дали може да се направи едно оздравяване, което не означава задължително съкращения.” Според Ненков това може да стане чрез преструктуриране и вътрешни реорганизации на производството, промяна в организацията на труда, трсене на възможности за нови поръчки.

Все още не е ясно кога ще започне изплащането на дължимите заплати. Очаква се плащане към завода от чужбина. В момента, в който това стане, ще започне частично погасяване на задълженията към работниците. Техният протест продължава и днес. От КНСБ не изключват, че може да се стигне до гражданско неподчинение и блокиране на пътища.

Николай Ненков каза още, че от днес стартират преговори между ръководството на завода и местните синдикати, на които ще бъдат разгледани възможностите за запазване на числеността „на първо място”. „А, евентуално, ако има убедителни аргументи от страна на мениджмънта за оптимизация на персонала, да се мисли в тази посока.”

„Делото за несъстоятелност срещу ВМЗ е абсурд да успее,” заяви профсъюзният представител. По думите му, ако това обаче стане, има различни варианти, най-мекият от които е несъстоятелност със съпътстващо оздравително производство. В този случай оздравителният план ще е по смисъла на Търговския закон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА