Last news in Fakti

15 Януари, 2013 17:12 1 309 4

Искат фалит на ВМЗ-Сопот

  • вмз сопот

Премиерът Бойко Борисов иска съкращаването на 800 оръжейници

Искат фалит на ВМЗ-Сопот - 1
Снимка: БГНЕС

В Пловдивския окръжен съд е образувано търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) ЕАД по молба на „Механичен завод - Девин" АД. Делото е насрочено за 21 януари от 14.00 ч. и ще се разглежда при закрити врата.

700-800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав.

Такова мнение изрази по-рано през деня пред радио „Дарик“ премиерът Бойко Борисов в коментар за ескалацията на протестите в града.

"Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на социалното министерство. Иначе приблизително 100 хил. лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод", каза министър-председателят.

Той посочи, че частните военни заводи държат 600-700 души, а във ВМЗ работят 3200 човека.

"На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени", коментира Бойко Борисов.

КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха спешна среща с Делян Добрев за най-безболезнено излизане от кризисната ситуация с "ВМЗ" ЕАД - Сопот, която ще се осъществи по-късно днес.

Във връзка с провалената сделка за приватизацията на "ВМЗ" ЕАД - Сопот, синдикалните ръководства във фирмата и централите на КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за публичност на параметрите в офертата на единствения кандидат-купувач "Емко" ЕООД. Синдикалните структури разполагат с информация, че цената, предложена от "Емко" ЕООД, е 1 лв.

Напрежението сред работниците във ВМЗ след изявлението на енергийния министър Делян Добрев за шокови съкращения в завода, ескалира. "Работа и пари! Идваме в София!", скандираха работниците, които са се събрали днес пред управлението на оръжейницата. Димитър Атанасов от КТ "Подкрепа" във ВМЗ заяви, че едва удържат хората да не започнат блокажи на пътища. Синдикатите няма да се съгласят на предлаганите от правителството масови съкращения в завода, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pfff

    0 0 Отговор
    Prosto zitiram i nqma kakvo da se dobavi:
    1.
    Премиерът Бойко Борисов иска съкращаването на 800 оръжейници
    2.
    700-800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав.
    3.
    Drugia pat sta4kata pred ministerski suvet qsno li e? Sega qsno li e koi pravi izrud6tinite? A be? Qsno li vi e?!!!
    ...
  • 2 pesho

    0 0 Отговор
    Тоя **** бойчин !
    Краде, изнудва целия бизнес
    отгоре на това още по-нагъл
    златни пръстени имала жената...
  • 3 WC бг

    0 0 Отговор
    Още по времето на Костов започна това умишлено сринване на икономиката , приватизацията с цел фалиралите заводи и предприятия по - късно да бъдат купени за жълти стотинки или да бъдат продадени на чужди инвеститори в който да бачкат белите роби българите за жълти стотинки.
    Борисов няма златни пръстени , той направо може да си позлати ръцете и краката , нали е притежател на милиард и няколко милиона.
  • 4 Трибал

    0 0 Отговор
    До коментар 1
    Каква стачка бе приятел?Не е ли по лесно да ни снабдите с по един пищов и да се почне решаването на всички проблеми?