Last news in Fakti

18 Януари, 2013 20:22 1 547 0

"Шах Дениз 2" влезе в "Набуко"

  • шах дениз-
  • набуко

На официална среща във Виена ръководителите на компаниите от шестте държави - акционери в проекта "Набуко" и представителите на "Шах Дениз 2", която разработва едноименното находище на газ в Азербайджан, информираха премиера Бойко Борисов за подписаното споразумение, според което "Шах Дениз 2" придобива 50 процента от акциите на "Набуко".

"Това връща обратно в играта "Набуко" като проект, защото до момента той изоставаше в сравнение с ТАП, които преди няколко месеца подписаха споразумение с "Шах Дениз 2". Така че днешното подписване ни дава увереност, че проектът "Набуко" - Запад наистина е по-добрата алтернатива за достигане на газа от каспийския регион до Европа и ни дава допълнителна увереност за това, че проектът ще се случи", коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Премиерът заяви пред БНТ, че е доволен от ускоряването на проекта, след като България е заявила, че ще строи газовата връзка с Турция. Премиерът изрази надежда, че "Шах Дениз 2" ще избере именно "Набуко", за да транспортира газа си към Европа. Новият акционер ще поеме част от направените до момента разходи по този проект.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА