Last news in Fakti

2 Май, 2021 23:32 2 707 3

Великденската трапеза е най-скъпа в Русе

  • агнешко месо-
  • великден-
  • трапеза

Килограм агнешко в Гюргево се предлага за 12 лева, докато в Русе цената започва от 17 лева

Великденската трапеза е най-скъпа в Русе - 1
Снимка: БГНЕС

Великденската трапеза е най-скъпа в Русе. Това показват данните на системата за агропазарна информация, предава БНТ. Традиционните продукти за празника струват около 110 лева за четиричленно семейство.

Преди пандемията русенци бяха свикнали да отскачат до съседния румънски град Гюргево, за да си напазаруват агнешко и козунак, защото са по-евтини. Сега обаче, заради ПСР тестовете все по-малко българи успяват да пътуват дотам.

Сергиите на фермерския пазар в Гюргево са отрупани с прясно месо и зеленчуци. На търговците дори не се налага да рекламират стоката си, защото румънците не се пазарят и купуват по цели агнета за празника. За разлика от други години обаче българска реч почти не се чува.

Килограм агнешко в Гюргево се предлага за 12 лева, докато в Русе цената започва от 17 лева.

Българите предпочитат и румънския козунак, който излиза по-малко от пет лева. Единствено яйцата са по-скъпи, отколкото у нас. Бройката е 60 ст. А на пазара няма човек без маска, защото глобите са солени.

В северната ни съседка продължава да действа вечерен час, но ще бъде отменен за нощта на Възкресение.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бабхер

    7 0 Отговор
    Прясно охладено агнешко. Произход: Нова Зеландия
  • 2 Нямам срам пред вас

    1 0 Отговор
    Кви румънци тва са си чисти власи (българи)
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Съсипахме нащо животновъдство,са ше адеме 20г. замразени новозеландски кучета