Last news in Fakti

4 Май, 2021 15:01 3 893 36

Туроператорите настояват за намесата на президента

  • бхра-
  • георги щерев-
  • президент-
  • туроператори

Той има тежката задача да оцени цялата ситуация, подчертават от БХРА

Туроператорите настояват за намесата на президента - 1
Снимка: БГНЕС

Туризмът е един от основните губещи от политическата криза, несигурността и липсата на предвидимост вкараха бизнеса почти в безтегловност. Това смята председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Георги Щерев, съобщиха от пресцентъра на асоциацията.

По думите на Щерев резултатите от кризата са станали най-видими за Великден - едва по 2-3 хотела са посрещнали гости за празника в големи и предпочитани морски курорти като „Слънчев бряг”, „Св. Св. Константин и Елена”, „Златни пясъци” и „Албена”.

„Президентът има тежката задача да оцени цялата ситуация и да постави начело на туристическия сектор доказан професионалист, приет от всички браншови организации в туризма, с дълбоки познания в сектора”, подчертават от БХРА.

„Чуваме, че се обсъждат имената на хора, които макар и от години да твърдят, че са в бранша, защото са част от организации, никога не са посрещнали или обслужили реално нито един турист”, коментира зам.-председателят на асоциацията Веселин Налбантов.

„Ако отново ще търсим хора, които са печелили от туризма, без да носят каквито и да е било приходи за сектора, освен лично за себе си, тогава едва ли можем да очакваме от подобни псевдо експерти да се заемат адекватно с решаване на проблеми, които дори не разбират”, посочват от БХРА. Според тях има реален риск от кандидатури, обслужващи лични, а не обществени интереси.

От БХРА са готови да съдействат на президентската администрация в тази посока, ако бъдат потърсени.

„Действията за спасяване на сезона са закъснели и недостатъчни. Въпреки обещанията, че младежите поне до 12 години ще влизат без необходимостта от отрицателен PCR или антигенен тест, това не е записано в последната заповед на здравния министър, което е допълнителна и излишна пречка за резервациите за летния сезон”, каза Налбантов.

От БХРА искат властите да направят постъпки пред руската страна за възобновяване на полетите и привличане на руски туристи през лятото. Припомнят отказаните чартъри от Великобритания, както и спирането на чартърните полети към България поне до края юни от Германия.

„За да оцелеят колегите започват ценова война, което ще ни донесе проблеми в бъдеще”, посочва Георги Щерев.

Изключително тревожен е и фактът, че действието на антикризисните мерки за подпомагане на бизнеса за задържане на персонала като 60/40 и 80/20 изтичат на 31 май. При този кратък сезон без подобни мерки ваканционните хотели няма да оцелеят, смятат от БХРА.

„При този кратък сезон не може да се работи, ако държавата не вземе и мерки за осигуряване на ликвидност за хотелиерския сектор, който остана единственият без реална целева финансова подкрепа през последната година”, подчерта Налбантов.

Според него държавата, заедно с банките, трябва да преструктурират кредитите на хотелиерите, да се обяви нов мораториум върху старите заеми, тъй като първият вече изтече, както и да се осигурят ликвидни средства за собствениците на места за настаняване и на персонала им.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И щооо

    70 9 Отговор
    Да ве Тулупа от Банкя нас*а цялата работа и ся президента да му чисти ла*ната!?

    Коментиран от #14

  • 2 Последния Софиянец

    38 13 Отговор
    Да се премахне извънредното положение и ще дойдат туристи отвсякъде.Като в Занзибар.

    Коментиран от #23, #26

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Bai nudals

    50 7 Отговор
    Е поне тоя път се обърнахте към правелният човек.
  • 5 КИРИЛОВ

    57 12 Отговор
    Действията за спасяване на сезона са закъснели , ама щото тиквата Борисов и смотаните му калинки управляват , а не президентът. То дефакто сезона е на старт , и чакат от Радев , ами то е все едно да имаш изпит и 3 месеца да не учиш и на датата да почнеш!

    НИЕ ЧЕСТНИТЕ И ГОРДИ РОДОЛУБЦИ СМЕ С ВАС ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ , СРАЗЕТЕ ГЕРБАВАТА ЧУМА!

    Коментиран от #6, #15

  • 6 кирилов

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "КИРИЛОВ":

    *родолюбци! Весели празници на всички българи! :)
  • 7 Zorro

    18 8 Отговор
    Трябва да се махнат изискванията за прс тестовете, иначе нема да има наплив от туристи.
  • 8 Някой си

    41 4 Отговор
    Мрете бе!
    Мутри-бизнесмени!
    Алчни копуци!
  • 9 С тях

    25 2 Отговор
    ще се занимава Президента ?!
  • 10 Вълк

    47 3 Отговор
    Мафиотите по бетономорието сега се сетиха за българските туристи и взеха да вият на умряло! Може би искат също държавата да им плати мастрафа! Само фалит за престъпниците, бетонирали и съсипали прекрасното ни черноморие.
  • 11 Алчност

    37 0 Отговор
    Лакомо дуnе , кръв с€р€ !
  • 12 Последния Софиянец

    39 1 Отговор
    Като ги викахме на протеста се ослушваха,а сега реват.
  • 13 Хотелче искам

    32 3 Отговор
    " ... и привличане на руски туристи през лятото..."
    Нема как - у списъко сме! Пишете на Боко!!
  • 14 Ми то

    7 23 Отговор

    До коментар #1 от "И щооо":

    ФИГУРАНТА ЩЕ НАПРАИ ЧАЛГАРЯ МИНИСТЪР ПРЕДСИДАТЕЛ , ТОЙ Е ГОЛЯМ СПЕЦИАЛИСТ И ЩЕ ОПРАВИ НЕЩАТА !!!!

    Коментиран от #22

  • 15 АМИ

    6 19 Отговор

    До коментар #5 от "КИРИЛОВ":

    То АЙЛЯКЧИЯТА - ФИГУРАНТ ,го остави до управлява БОЙКО , виждаш ,че не бърза да го маха .....а как БЪРЗАШЕ лятос , ,ПОМНИШ ЛИ ????
  • 16 TOTO

    35 5 Отговор
    ТУРИСТИ ЩЕ ИМАМЕ КОГАТО ИЗГОНИМ АМЕРИКАНСКИТЕ КОРАБИ
  • 17 Миризлив пор

    36 0 Отговор
    Какво може да направи президента? До 2-ри бяхме в "червената зона" според Германия и Англия и заради това туристи от там не са спирани а те не искат да дойдат! Румънците и те имат ограничения за пътуване а българите... А бе резнахте им главите миналата година със високи цени и кофти обслужване и сега "ама никой не иска да идва".
  • 18 Българка

    28 2 Отговор
    Много от собствениците на хотели, нямат нищо общо с хотелиерски ибизнес и икономиката в туризма, а са си препрали мръсните пари в разкошен хотелски бетон. Трябва да бъдат подпомогнати не псевдохотелиери, а истински работещите в бранша

    Коментиран от #27

  • 19 Въпросче

    30 3 Отговор
    Що ревете на Президента ?
    Що не ревахте на Гешев и Борисов, като ви орязаха руските туристи ?

    Коментиран от #20

  • 20 Впрочем

    20 1 Отговор

    До коментар #19 от "Въпросче":

    хайде да се върнемоще по-назад. Кой въвезе визите за руснаци и кога? Помагам - днес тази "партия", която твърдеше, че "времето е наше", е коалиционен партньор на ГЕРБ, а външната министърка, подписала това въвеждане , е с около 3 /три/ месеца трудов стаж, когато я изтипосаха на тази позиция /днес е посланик!/ . Впрочем - традицията калинказа е външна министърка е продължена с настоящата руса пазарджиклийка, но това е друга тема. Та значи "бедните" руснаци не идвали тук да си харчат парите,а? Ами защо не идват нашите нови "братя" от Европа, а? Защо ли?...
  • 21 3.14К

    22 1 Отговор
    Джуркащият мисли нали каза, че Роберт Кох ни вадят от червената зона. Къде тогава са германците и англичаните? Сега искате руски туристи! Бегом при Ката-външната, Херо Мустафа, изпотения каскет и "геният" Боко Джуркалото!

    Коментиран от #24

  • 22 Ей няма

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ми то":

    да спрете с простащините... Първо - ако под "фигурант" разбираш Президента на България, много грешиш - имахме си такива, но този не е . Ако беше, гербаджиите щяха да цвилят от кеф, а сега скимтят - има разлика в реакциите... Второ - ама нали ГЕРБ поледил на поредните избори,, защо не направи правителство, а? И не Президентът поставя този или онзи на министър-председателския поста, а честните избори - такива не сме виждали в България от доста отдавна, десетина години вече... Сега се задават - воят се засилва...

    Коментиран от #25

  • 23 Аман от цървули

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ГЛУПАКО, в Занзибар всичко е натурално и може би затова безбожно евтино, къде слагаш нашите алчни селяци, бетонирали де що видели зелено?
  • 24 Миризлив пор

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "3.14К":

    Извадиха ни от 2-ри, забраната за пътуване е до края на май, след това не се знае. И все пак туризма си е игра на търсене и предлагане, единия предлага продукт, ако никой не го иска остава неконсумиран и това е. Не виждам президента как ще накара на сила някой да дойде да си даде парите.
  • 25 Ми ся

    3 6 Отговор

    До коментар #22 от "Ей няма":

    Ми ся' ти не си виждал ЧЕСТНИ избори от преди 10г. Сам го казваш !!!! ГЕРБ е организирал само сегашните парламентарни избори !! За другите ПИТАЙ льотчика на ФЪРЧИЛОТО , що не са честни !!!
  • 26 Ми то

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ЧАЛГАРЯ ЩЕШЕ ДА ГО МАХНЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ЗА МАЛКО .....АМА МИНА В НЕЛЕГАЛНОСТ И ОЩЕ НЕ ИЗЛИЗА ОТ ШУМАТА !!!!
  • 27 РЯЗАН ТУРЧИН

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Що не моа ТА намера ?
  • 28 Говорит Москва

    7 0 Отговор
    90 рубли = 1 евро, чакайте ги руснаците.
  • 29 Е,да

    0 5 Отговор
    Опитайте да привлечете български туристи и без това за Гърция още не е сигурно за организирани пътувания!Румънците и да искат дори и РSR да влязат на обратно ги карантинира.Имаха преговори да променят румънската позиция,но до момента това е!.При текущото ваксиниране с повече хора и има шанс ситуацията да се промени.Вече не сме най тежката зона и то без локдаун.Пандемията е непредсказуема и засяга туристическия сектор в целия свят,но е правилно подкрепата да продължи поне още 2 месеца.Добре че се обадиха,че както върви,можеше и да ги пропуснат в битката за изборни победи,без мисъл за икономика,финанси и пандемия.Новите се вторачиха в изборите,насила машинно гласуване,че и в чужбина,изобщо абсурди за фалшификации,за да видим колко са заблудени и порочни.
  • 30 Бегето приключи филма

    4 0 Отговор
    С грабежи измами и връзкарство не става вечи
  • 31 Никви туристи нема да има

    1 0 Отговор
    Политиката на гроб е такава че конкурентите им по бетономорието да фалират и да бъдат изкупени и всичко да е окрупнено и само на гроб а това е дълъг процес ноест не чакаите туристи и приходи да има от морету в близките години ...гроб не ги мислете те имат милиарди и не им дреме че нема да има заблудените да ги дерат по капаните им на морету

    Коментиран от #34

  • 32 Задокеански хедж фонд

    1 0 Отговор
    Приготвили сме пакетна цена за цялото черноморие......
  • 33 Мунчо

    3 0 Отговор
    Тия не са наясно с правомощията на Президентската институция и Изпълнителната власт. Със същия успех може да се жалват и на Арменския поп!
  • 34 МАФИЯ НА ББ

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Никви туристи нема да има":

    РАЗБОЙКО БОРИСОВ ОЩЕ Е МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ И ОНАЯ ПАЧА ОЩЕ Е ВЪНШЕН МИНИСТЪР,ТА ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ ТЯХ ГЛАДНИ ПРИТЕЖАТЕЛИ НА ХОТЕЛИ. ГЛАСУВАХТЕ ЗА РАЗБОЙКО И ШАЙКАТА А СЕГА РЕВЕТЕ ОТ ТЯХ. ААААА!
  • 35 Нещастници

    1 0 Отговор
    11 г ръкопляскахте на Козяк и герб, кога налагаше санкция на Русия. Сега туристите 11 г поне ще ръколяскат на пилота като каца в Атина или Истанбул, които също са в нато!! Целия бранш и синдикати се правехте, че не зависите от геополитиката, е сега разбрахте че само от това зависите...
  • 36 Гоуст

    0 0 Отговор
    Леле що глупости що политика, колко малоумие се излива. Нито Борисов нито Радев могат да решат (УГОДЯТ) проблема на БГ туристическият бизнес. Сезона е открит на 1ви МАЙ.В БГ почти няма ограничения.Туристи НЯМА. Вижте какво е положението в ЦЯЛА ЕВРОПА И СЪСЕДИТЕ НИ. В България мерките са най-либерални и премахнати най-рано, но са само за вътрешна консумация. Пример публика по стадионите. Докато не паднат ограниченията за другите страни ,в БГ чужди туристи няма да има.