Last news in Fakti

7 Май, 2021 14:00 31 369 32

Решаване на проблема с лиценза при строителство на къща над 100 кв.м.

  • иван кирмин-
  • строителство-
  • инвеститор-
  • лиценз-
  • сграда-
  • къща

В някои случаи е възможно вместо примерно една сграда от 270 кв.м. да се проектират три по 90 кв.м.- това е единият начин за избягване на изискването

Решаване на проблема с лиценза при строителство на къща над 100 кв.м. - 1
Снимкa: Shutterstock

Още първият коментар на предишната статия беше от архитект, който обяснява, че не може сам човек да организира строителство, защото има изискване сградите над 100 кв.м да бъдат строени от строител с лиценз. Да, има такова изискване и независимо от това до колко инвеститорът ще се ангажира с управлението на проекта, следва да му се обърне сериозно внимание. Най-малкото защото смятам, че лицензите и изискванията за издаването им за сгради 5-та категория представлява свръх регулация и изискванията говорят за лобизъм. Тези изисквания са пречка пред предприемчивите и инициативните.

Конкуренцията намалява и това води неизбежно до понижаване на качеството и спира развитието. Така или иначе инвеститорът плаща на проектанти, които трябва да осъществяват и авторски надзор. Следят дали се спазват изискванията в проекта. Задължително всеки едни обект има технически ръководител, който трябва да е със строително образование и също следи, съставя и подписва протоколи. И всички са задължени да имат застраховка професионална отговорност. Предостатъчно експертен персонал за строителство на сграда до поне 1000 кв.м., а не за 100. И предостатъчно защита за потребителя.

Това обаче не значи, че инвеститорът не може сам да организира строителството.

В някои случаи е възможно вместо примерно една сграда от 270 кв.м. да се проектират три по 90 кв.м.- това е единият начин за избягване на изискването.

Друг начин да се реши този проблем е като се сключи договор със строителна фирма единствено за документалното оформяне на строителството и да няма ангажимент към изпълнението на проекта. Вероятно пак ще недоволства някой, че трябва да се плаща. Обаче както казват - къщата е ортак на кесията. Плащаш като строиш, плащаш, за да я поддържаш. За да не плащаш, трябва да си наемател, мутра или половинка на инвеститора. Да се отбележи, че не уточнявам пола и сексуалната ориентация нито на половинката, нито на инвеститора, за да не почне и спор на тема дискриминация, ценности и прочее несъществени за темата неща.

Независимо дали инвеститорът е решил да организира всичко сам или не е задължително в договора със строителя да има клаузи, за условията, при които инвеститорът работи директно с избрани от него подизпълнители. Това е един от начините инвеститорът да контролира строителя да се съобразява с пазарните цени на отделните видове работи по време на строителство, въпреки явното желание на строителната гилдия да се превръщат в монополисти на всеки обект по-голям от 100 кв.м.

-----------------------

Иван Кирмин има над 25-годишен опит в сферата на строителството на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения. Управлявал е процеси във всички фази на строителните проекти – предпроектни проучвания, проектиране, финансиране, строителство, продажби.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Столичен архитект

    39 13 Отговор
    Имам над 30 годишен стаж в проектирането, организацията и строителство , администрирането и надзора. Аз съм този, който коментира преди глупостите от първата статия. Но вие продължавате....да, може да се сключи фалшив договор, само за ,,документално оформяне"... От протокол 2 до УВЕ. Да , ама не. Няма да обяснявам защо. Прави се. Но другото е потресаващо. Вместо една къща от 270 м2 РЗП да се проектират 3 по 90 м2. Уникална идея. ......г-н Иван Кермен, плащат ли ви хонорар за тези статии? Сериозно?

    Коментиран от #11, #19, #24, #25

  • 2 Абсолютно

    17 6 Отговор
    съм съгласен с написаното.

    Коментиран от #4, #26

  • 3 Столичен архитект

    74 3 Отговор
    Решаването на проблема е просто и единствено с промяна и отпадане на тази лобистка поправка в ЗУТ. Не мога да кажа точно кога я направиха, но в последните 2 години е. Абсолютно лобистка.

    Коментиран от #8

  • 4 Столичен архитект

    33 8 Отговор

    До коментар #2 от "Абсолютно":

    Не се работи нормално когато ЗУТ от 2001г. Се променя 30 пъти ...... специалистите трудно следим всички промени. За потребителите е невъзможно. А такива статии са неточни, лаишки, вредни и излишни.
  • 5 русенец

    55 1 Отговор
    Това само за българите ли се отнася или за всички български граждани? Питам, защото в Русе има цели квартали, където строежите са без проект, без разрешително, без надзор. Няма да уточнявам за какви по-точно квартали става дума.
    ...
    Друг е въпроса що е разрешително/лиценз и как се вади от камарата на строителите в България. С нужните... средства, можеш да си извадиш лиценз за строежи първа категория ако ще да си завършил филология и да не си виждал мистрия примерно. Нали и строителните фирми правещи магистралите ни са с лиценз?!:))))

    Коментиран от #6

  • 6 Друг Архитект

    50 3 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    За голямо съжаление не е само в Русе. В цялата страна циганските квартали и махали се разширяват като се строи незаконно и върху земя която не е собственост на "инвеститора". Продължаваме с двойните стандарти - законите важат Различно за различните хора в Република България.

    Коментиран от #7

  • 7 Трети архитект

    55 1 Отговор

    До коментар #6 от "Друг Архитект":

    Потвърждавам казаното. Искам да питам : КАК Бойко " отваря" част от Южна дъга на околовръстното на София, без акт 16 ? Магистралата ден преди изборите на " първи слой асфалт" също без акт 16? Да обяснявам ли откъде тръгва беззаконието? За циганските махали е ясно.

    Коментиран от #9

  • 8 Жител

    59 1 Отговор

    До коментар #3 от "Столичен архитект":

    Не е само това лобистко в ЗУТ, целия закон е поле за безкрайна корупция.

    Вече 2 години ме въртят с една лятна кухня на на едно село - защото е долепена до къщата не можело да е лятна кухня а трябвало да е пристройка с което минавам в 5-та категория и още повече пари.

    Та 2 години не ми издават разрешение за строеж и все намират с какво да се заядат - последното не можело да има топла връзка между къщата и лятната кухня (никъде в ЗУТ няма такова изискване). По преди беше че покривите не може да са съединени (къщата е едноетажна).

    Та всичко в този ЗУТ е направено да спъва строителството и да си принуден да даваш пари на някой от държавната администрация за разрешителни, лицензии, оценки и какво ли не.

    Както впрочем и повечето закони в БГ.
  • 9 русенец

    29 1 Отговор

    До коментар #7 от "Трети архитект":

    Тръгва от високото и държавната администрация, която няма идея защо е такава и какво се очаква от нея. ПРОДАВА едни разрешителни, пък дали новата сграда ще отговаря на нормите , ще има нужното отстояние от околните - няма значение. Ние продаваме разрешителни. Е, по този начин се продават разрешителни/лицензи за видове строителство, без значение фирмата дали има действително нужните кадри или са само на документи. ... Не знам дали Колю Фичето е имал фирма и какви категории по ЗУТ строежи има право да гради, но е заставал под мостовете си докато по тях са преминавали натоварени волски коли защото са знаели какво правят и как да го правят. Да не дава Господ да стане скоро земетресение от над 7-ма степен, че има да падат сгради от новото строителство...........
  • 10 серес

    27 3 Отговор
    Кокото по сложно толкова повече е комисиончето и на повечето администраторчета на власт...а народа. За това Тиквата в затвора и всички тези измислили тези промени за кражба!

    Коментиран от #16

  • 11 На практика

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "Столичен архитект":

    Г-н Столичен архитект инвеститорът няма възможност да чака да се промени ЗУТ за да си построи къща. Инвеститорът трябва да търси вратички за да се справи. Включително и по ръба на закона. Или дори и извън него ако няма риск да го хванат. Няма как един дребен инвеститор да се опълчи на гилдия, съставена от фирми с огромни обороти и имащи лоби в държавата ако се прави на, светец.
  • 12 Гражданин

    44 1 Отговор
    Аз не съм архитект, ама някой да ми обясни след като имам цялата документация за строеж, защо трябва да ми строи някой на 10торна цена. Оня ден си бях на село и на къщата на майка стои надпис 1921г.
    Не е строена от фирма с лиценз ама за 100 г. не и мръднала. Става въпрос за къща на 2ката и над100 квадрата.

    Коментиран от #13

  • 13 Защото

    41 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданин":

    Защото в момента в света, Европа и в частност в България тече процес в който мощните субекти ликвидират възможността за независима бизнес инициатива. Не само ти не можеш, но и някой, който е бил технически ръководител и има над 10 години стаж няма право дори и собствена къща да си построи, а трябва да наеме строителна фирма с лиценз. За разлика от преди години строителното образование не дава възможност за развиване на частен бизнес. Единствено за работа във фирма на заплата, каквато прецени ръководството.
  • 14 Гарван Гарванов

    35 2 Отговор
    Олигарсите от строителната камара, затова изкараха камионите в подкрепа на Падишаха от Банкя.
  • 15 Георгиев

    33 2 Отговор
    Нали има изготвен план на къщата , строи се по плана какъв е проблема. А аааааа трябва да се даде на строителна фирма да се начисли ДДС и голяма печалба за фирмата. Строител който работи като такъв не може да си построи къща. Лобита и прокарване на закони за да печелят
  • 16 И аз да кажа

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "серес":

    Тези правила не са отскоро, да не мислиш, че Бойко ги курдисва? И по соца един гараж или антре да пристроиш, беше одисея. Може по селата по типови проекти да е било лесно, но в София си беше ад!
  • 17 DAAA

    23 0 Отговор
    Значи ето защо сглобяемите къщи вдигнаха двойно цените, пак лобизъм пак .
    Защо границата не е 300м2. примерно
  • 18 Бегал отдавна

    19 1 Отговор
    Аз имам наследствен имот в България, 1600кв.м двор и двуетажна къща на около 140-150г. - строена е след Освобождението изцяло каменни стени и дървени трупи 30-40см. , пристройките са за домашните животни, където са отглеждали животните. Къщата не е поддържана от 20 години и е започнала да се руши и исках тези години да се върна, да я съборя и да построя друга, но след тези коментари се чудя, дали няма да ми е по-лесно и изгодно да и направя ремонт, защото по сегашните правила явно съм в една камара нарушения и вместо да строя къща ще се окаже, че трябва да хвърля всичките пари за плащане на глоби...
  • 19 Архитект

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Столичен архитект":

    Абсолютно съм съгласна с коментара Ви по горната статия. По-голяма простотия от това, че вместо 270 кв.м, може да се проектират 3 х 90 не бях чела.
  • 20 Стр. Инженер

    7 7 Отговор
    Смятам за нелепо да се дава съвет да се проектират 3 сгради вместо една. Това най-малкото ще оскъпи проекта. Сградите под 100 кв.м. се проектират по фиксирана цена, а не на м.кв. Три ще излязат доста повече като цена за проектиране. След това конструкцията ще бъде дублирана при фугите. Това също ще оскъпи вече изпълнението. За фиктивния договор със строителна фирма, това също е смешно. Фирмата обикновенно предоставя технически ръководител, за който иначе ще плащате допълнително. Тя носи и отговорност за евентуални трудови злополуки и проблеми при проверки от контролните органи. Така че никак няма да е лесно да намерите някой, който да се съгласи на подобно нещо и то без пари. И накрая, морално ли е всичко това, за да спестите от застраховките и осигуровките на работниците.

    Коментиран от #22

  • 21 Строител

    2 17 Отговор
    Промяната в закона за 100те м2 има две много съществени значения. Първото - с тази поправка се събира или поне частично ДДС от Инвеститора, защото досега Трудът на майсторите се заплащаше на ръка и Материалът се договаряше като се плати 50% от ДДСто. Второто - Строителните бригади които работят на черно и по този начин са нелоялна конкуренция на Строителните фирми ще бъдат принудени да преминат към някой Строителна фирма или да си направят такава. За мен лично като строител тази поправка в закона е Задължителна. Все пак е време да излезем от подземието.

    Коментиран от #23, #32

  • 22 Обаче

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Стр. Инженер":

    Цената на проектиране е пренебрежимо малка в сравнение с цената на изпълнение. Само трудът на плочкаджията е няколко пъти по-скъп от хонорара на конструктора примерно.
  • 23 Хахаха

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Строител":

    Не знаех, че основна мисия на строителните фирми е да пълнят бюджета. Според мен е обратно - точак го през обществени поръчки.
  • 24 Емил

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Столичен архитект":

    Самото име "строителен архитект" навява мисли за самозванец! Граматиката Ви потвърждава липсата на образование! Не петнете името на ВИАС (УАСГ) с подобни постове!!!

    Коментиран от #31

  • 25 Буболечка

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Столичен архитект":

    Пич, строя на приятели вече четвърта къща. Имам строител, на който плащам 5К за да подписва документите. Целия строеж го организирам аз. Изкарвам пари, каквито не може да мечтаеш дори с високоплатена работа и то за 4-7 месеца. Спестявам на инвеститора около 40К на къща 250-20 кв.м. Та, кое не ставало? Да не ти казвам и едни други варианти, че стига с безплатните консултации.
  • 26 Гост

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Абсолютно":

    Как ще проектираш три къщи, за да построиш една!? Връзката, връзката с главния мозък се губи!
  • 27 Гост

    6 1 Отговор
    Тази поправка в закона е от 2019та, решиха консолидират и да вземат само тези които имат лиценз за 5та категория от камарата, е примерно някоя фирма ще има такъв, ще наеме бригада от 4-5 майстора и разлика няма да има .Всичко е за пари и по документи.Идея нямате как се разценява като се разбие на части всеки модул от строежа, фирмата взема двойно повече пари от вас спрямо ако ви го строи тази същата бригада и да не говорим че може фирмата да ви набута разни неща които са с ниско качество .Едно е да си пазариш сам материала друго е да ти "доставят" "нещо" което бързо да замажат.Цената на апартаментите е абсурдна а тези промени отрязват възможноста на обикновения човек да си построи законно къща с проект на стопански принцип наемайки бригадата на която има доверие и ако не е доволен от бригадата да я смени.
  • 28 ИНЖЕНЕР

    5 0 Отговор
    Така наречения лиценз да бъде само за ново строителство е най разумното решение. Явно голям зор имат за да искат да ликвидират собствениците на НИ. Така наречените технически паспорти също трябва да важат само за ново строителство . Иначе наистина ще се окаже народа м ърша и то от най гнилата.
  • 29 стан

    0 0 Отговор
    БРАВО,БРАВО...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Чичо Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Емил":

    Купи си очила
  • 32 САП

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Строител":

    За да работят на черно сте виновни точно такива пишман строители като теб. Дето са отвори ли една уста глътнат света ако могат.

    Не плащате на време заплатите, а осигуровките към държавата кучета ги яли. Накрая фалирате фирмата и работниците пият една студена вода. Ни пари ни осигуровки.