Last news in Fakti

28 Май, 2021 12:06 7 722 27

Туроператорите вече се оплакват от Балтова за връщането на парите на клиентите

  • туроператори-
  • туризъм-
  • мерки-
  • подкрепа

Европейската комисия одобри в сряда бългaрcкия плaн зa пoдкрeпa нa турoпeрaтoритe

Туроператорите вече се оплакват от Балтова за връщането на парите на клиентите - 1
Снимка: Travelnews.bg

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) обявиха, че бизнесът е притиснат от сроковете за връщането на парите на клиентите след като на 15 май изтече една година от извънредното положение във връзка със световната пандемия от COVID-19.

“Всеки ден туроператорите сме подложени на огромен натиск и скандали от страна на хората. Ако до момента издържахме да няма фалити, сега сме на път това да се случи точно на финала”, заяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на ОБТ. Сдружението от две седмици се опитва да се срещне самостоятелно с министър Балтова за представяне на всичките проблеми, за което са изпратили три писма. Едва днес са получили покана за среща за понеделник, 31 май 2021 г. Балтова се видя с целия туристически бизнес миналата седмица, която беше опознавателна и запознаване с приоритетите на служебния кабинет.

Повече не можем да чакаме, защото сме притиснати до стената. Искаме от министерството конкретни срокове за отпускането на помощта за туроператорите, която ЕК вече одобри, за да можем да възстановим парите на клиентите, обясни Илиева. Според нея средствата трябва да бъдат отпуснати до края на юни, защото в противен случай ще бъдат загубени. Това означава, че кандидатстването по програмата трябва да започне възможно най-скоро. “Служебното правителство искаше да влезе с летящ старт, но този старт не го виждаме след като две седмици не можем да се срещнем с ресорния ни министър”, коментира Румяна Балтова от ОБТ. От сдружението сигнализираха още, че има забавяне в мярката на НАП за компенсиране на затворените бизнеси през март и април. Тя дори не била стартирана за кандидатстване. Туроператорите не можеха да правят организирани пътувания в страната и чужбина до края на април 2021 г. В допълнение се бавили и парите по мярката 60/40 за персонала.

ОБТ възнамеряват да се оплачат на служебния премиер ген. Стефан Янев и на президента Румен Радев ако няма бързо и положително развитие по поставените проблеми с отпускането на помощите.

Европейската комисия одобри в сряда бългaрcкия плaн зa пoдкрeпa нa турoпeрaтoритe. Тя щe бъдe пoд фoрмaтa нa прeки бeзвъзмeздни cрeдcтвa. Идeятa e дa ce изпoлзвa oт бeнeфициeнтитe зa възcтaнoвявaнe нa рaзхoдитe нa тeхнитe клиeнти зa пътувaниятa, oтмeнeни прeз минaлaтa гoдинa. Тoвa ca пътувaния мeжду 31 мaрт и 31 дeкeмври 2020 г. Oтпуcнaти ca 8.4 млн. eврo, с които фирмите да се cпрaвят c нeдocтигa нa ликвиднocт. С изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. за преодоляване на последиците, беше създадена схема за държавна помощ за допълнително финансиране на туроператори с останали задължения към техните клиенти с безвъзмездни средства в размер до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    36 9 Отговор
    Щом не излизате на протести срещу ПЛАНДЕМИЯТА това ви чака.....,ще съсипят всичко онези изроди, не можем да се спасим поединично....
  • 2 Съдията Дред

    46 0 Отговор
    Проблема е, щото любимите на правителствата в цяла Европа, и най вече у нас, хотелиери и авиокомпании, получиха правото да не връщат парите на туроператорите , които са им ги платили, а да им дават ваучери. Ама срока на ваучерите беше 1 година, през повечето време имаше зверски ограничения, и туроператорите не можаха почти нищо да продадат. Сега да връщат парите, но като фалират, ще се класират само първите, за които стигне застраховката, другите - ще имат да вземат.

    Коментиран от #5

  • 3 Неграмотник

    12 45 Отговор
    Много е заета новата министерка ,ши са среща с вас ,тя се чуди от каде нещо да крадне вий ши я занимавате с вашти проблеми

    Коментиран от #8, #11

  • 4 Не така злобно

    33 8 Отговор
    "Служебното влезе с летящ старт" ама нищо не прави по въпроса.Оставете гербаджийският тон и поведение,не помага! Коректен диалог и търсене на допир върши повече работа..
  • 5 С две думи

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Съдията Дред":

    добрата стара пирамида..
  • 6 Някой си

    52 0 Отговор
    А къде са парите, които са взели от хората?
    Защо реват въобще?

    Коментиран от #26

  • 7 Бизнесмен

    55 2 Отговор
    Какви пари ще възстъновявате на клиентите?
    Ако вие сте ги получили ,значи те са у вас?
    Ако сте ги похарчили, то те са за ваша сметка?
    Как така държавата, ще ви даде пари,
    за да ги върнете на клиентите си?
    Вие луди ли сте ?
    Все едно , на мен да ми плати някой клиент,
    и аз да профукам парите,
    и да му кажа ,че те свършиха?
    Това е пълен абсурд ,
    да ви дадат помощи!
    30 години съм в бизнеса,
    но това, което искате е нонсенс?
    Имате една стая и два лаптопа ,
    ако не сте си назначили,
    обслуващ персонал и за спалнята?
    платихте ли си задълженията на хотелите ,
    или и там сте на минус?

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Какви помощи чакат още

    38 5 Отговор
    Каква им е драмата на тези влюбени "бизнесмени " в Герберите? Нали отвориха заведенията и работят?Какви помощи при отворен бизнес чакат? Защо не подскачаха по-активно, докато Тиквун не им даваше една стотинка и докара стотици заведения до фалит , а през това време раздаваше милиони и милиарди на фирми на Шиши???

    Коментиран от #12

  • 10 Ангел

    39 0 Отговор
    На 28.03.21г. във вашия сайт има статия в която цитирате плащането на 24 милиона безвъзмездна помощ за ТО, които казват, че имат да връщат пари на 6000 човека. Сумата е няколко пъти повече от парите, които им са нужни. След като има хора които все още не са им върнати парите, някой трябва да се сети, на тези лъжци да им бъде направена доста сериозна проверка дали въобще са превеждали пари на чужди фирми или това са поредните им лъжи.
  • 11 Doni Brasko

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "Неграмотник":

    Виждам познаваш как рабоъеха ГЕРБ. Нещата вече са други дтаги. Всичко това е последствие от простотията на Тиквата подоопечните му.
  • 12 Светослав

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "Какви помощи чакат още":

    Заведенията бяха отворени под натиск. Сега които бързаха, да си сърбат по парата. С кафета наеми и заплати не се избиват. Не съм сигурен, че тези помощи от държавата ще помогнат, при условие, че няма клиенти. Докато не се успокои обстановката, не говоря само за ковид, а и външно и вътрешнополитически туризъм няма да има. По добре персоналните да се хващат на работа в заводите, отколкото да чакат на празни обещания. А никой не работи на празни маси

    Коментиран от #16

  • 13 Капитал

    17 2 Отговор
    От къде държавата ще вземе пари,че да ги даде на турбоПиратите????? Защото, аз плащам данъц на държавата, а не на някой почивката!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    19 0 Отговор
    Ах тези г@дни мрсни клиенти! Как не ги е срам, да си искат парите обратно, щом не са получили нищо за тях? Знаят ли те, колко струва поддръжката на една яхта? А разходите на щерката за екскурзия до Дубай, да си прави селфита, а? Не стига, че им показвахме такива хубави реклами на курортите си, ами сега и парите си ще искат. Грам човещина нямат, ей!
  • 15 Гост

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "Капитал":

    Държавата ще плати на туроператорите за нищоправенето им, от нашите данъци. Данъците ни бяга вдигнати с тази цел. Така ние ще граним онези, които не правят нищо. Досега на този клон бяха само едни платени избиратели от махалата, но сега по него се катерят и няколко бизнес отрасъла, всеки с десетки хиляди служители, чакащи някой да им даде пари за това, че нямали работа.
  • 16 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Светослав":

    Обещанията не са празни. Досега им плащаха 60:40, но скоро ще почнат 80:20, а другото лято ще е 100:0. Така тези доскоро трудещи се хора, вече няма да внасят нищо към БВП, а ще смучат от него, т.е. - от малкото останали данъкоплатци.
  • 17 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бизнесмен":

    Не търси логика там, където нещата са просто нагласени, колкото да се оправдае едно голямо крадене.
  • 18 Гост

    16 2 Отговор
    Платил съм на някой да свърши някаква работа. Той не я свършил и не иска да ми върне парите. Това не е ли присвояване с измама или в България го водим за бизнес?
  • 19 Ша повърна

    6 10 Отговор
    Новата министърка ще управи нещата, ха ха ха, наивници. Тепърва ще усетите хавата.
  • 20 КОМУНИЗМА ПО ОПАСЕН ОТ КОВИД19

    9 9 Отговор
    ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ДЪНЯТ БУШОНИТЕ НА ФИГУРАНТА МНОГО БЪРЗО. ИЗЛЪГАНИТЕ КАМИЛЧЕТА КАКВО ПРАВИМ.
  • 21 Пилотче

    5 8 Отговор
    До кога ще траем онзи дето му викат президент, да си обира крушите и да отива при шефа си в Москва и да не забрави и другите предатели от дс и служебния кабинет.

    Коментиран от #22

  • 22 ШАЛТЕТО

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Пилотче":

    Здравей мисирко!
  • 23 Панда

    9 4 Отговор
    Нещо не разбрах защо са недоволни, искат пари без да си мръднат пръста и главното да плюят министърката това е евтини гербаджийски номера като оня гнусния на заведенията Гробаря от кеч мания.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тиква

    1 0 Отговор
    аз имам да вземам пари от тях. Обаче не мога да разбера едно - защо те не сложиха в договорите си една клауза за форсмажор, а сега чакат държавата да плати пари, които турците просто си прибраха. При мен напр. хотела просто не е отворил заради ковида, но турците не са върнали парите. Това е много нагло.
  • 26 Ники

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Някой си":

    Отишли са в хотелите и авиолиниите.
  • 27 Владимир

    0 0 Отговор
    В России всё нормально,внутренний туризм очень не плохо работает.Билеты раскуплены и плюсом к этому работает туристический кешбек(возврат части денег от путёвки).Крым ,Сочи в сезон будут заполнены хорошо.