31 Май, 2021 11:24 2 201 8

Васил Велев: Икономиката у нас се възстановява неравномерно

  • васил велев-
  • аикб-
  • мерки

Сектор "Туризъм" също е в тежко състояние, а летният сезон е на прага

Васил Велев: Икономиката у нас се възстановява неравномерно - 1
Снимка: БГНЕС

Голяма част от финансовите мерките в помощ на бизнеса приключват в края на този месец.

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) - Васил Велев, настоя за нов дизайн на мярката 60/40, като според него трябва да се намерят пари чрез преструктуриране на бюджета.

Сектор "Туризъм" също е в тежко състояние, а летният сезон е на прага.

"Епидемиологичната обстановка продължава още два месеца, а днес приключват повечето мерки за подкрепа на заетостта и предприятията. Ще бъдем първата страна, която приключва с мерките в подкрепа на заетостта. Поискали сме свикване на НСТС и сме внесли текст за конкретни промени за удължаване на мярката за заетостта с още няколко месеца", заяви Велев пред Bulgaria ON AIR.

"Предлагаме в модифициран вид мярката 60/40 да продължи. Когато предприятието е в принудителен престой, програмата покрива отсъстващия доход на 75%, така че хората да не останат с ниски доходи. Така функционира в цял свят, освен в България", каза още той.

Според него възстановяването у нас протича много неравномерно.

Велев припомни, че ресторантьорският бизнес все още работи при ограничения и спадът в продажбите не е преодолян.

"Икономиката се възстановява по-бързо от очакваното, но възстановяването е много неравномерно. За туризма и свързаните с туризма сектори сме още далеч. Въздушният транспорт е с 25% надолу за първото тримесечие. За средните предприятия са разплатени само 16% за първата вълна. Повече от година мина от нея. В мярката за фиксираните доходи за затворените бизнеси също има забавяне, трябва да се ускорят заплащанията", подчерта председателят на АИКБ.

Велев бе категоричен, че трябва да се рекламираме като безопасна дестинация и действително да бъдем такава.

"Напълно подкрепяме това, че мерките трябва да бъдат продължени. Изключени са хижите, тъй като попадат в закона под друга точка. В момента всички хижари, които кандидатстват за тези мерки, не могат да получат подкрепа", каза на свой ред председателят на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.

По думите му е положително и много добро предложението на служебното правителство за ученическия туризъм.

"Руският пазар миналата година беше 20 000 общо, така че 30 000 не е малко. 15 млн. лв. ще влязат в туристическите предприятия, всяко нещо е плюс", посочи доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

"Отворихме границата с Румъния като казахме, че може да влизат без PCR тестове. Ще имаме доста туристи, когато се отворят "зелените коридори". Имаме доста поляци, в Слънчев бряг е пълно с поляци", отбеляза той.
И добави, че характерът на туризма в България е индустриализиран - имаме поточност при чартърните полети, които започнали веднъж, не може да бъдат прекратявани. Може да постигнем пик, ако върнем чартърния туризъм, убеден е той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 0 Отговор
    Скоро ще започне розоберът за цялата БГ икономика.
  • 2 Българка

    8 1 Отговор
    Каква работеща индустрия имаме в България, че чак имам Асоциация на индустриалния капитал. Парите са в мутрите. Частният сектор е рекетиран. Отпусканите кредите от ББР показват каква е била политиката за развитието на икономиката ни. А изнесените данни от финансовия министър са стряскащи. Неплатени 10 милиарда и опростени още 10 милиарда от НАП. Фирма с налични на каса пари в размер на повече от 32 милиона? Всичко това говори, че при Бойко Борисов е процъфтявала далавер-икономиката.
    А за това, че в бюджета не са предвидени пари за продължаване на мерките, трябва да се пита бащицата!
  • 3 Анонимен

    2 1 Отговор
    Не е лесно за мнозина. Но кураж си давайте сами младите. Много млади и на средна възраст минахме през ада през тия 30 години. Във война сме, ще има жертви за работни места, но след хубавото време иде градушка и след това слънце. Да му мислят, кой не краде. Кой краде си имат запаси, стига да си намерят купувачи.
  • 4 Пич

    6 0 Отговор
    Хотелиерите и ресторантьорите закономерно ще фалират от лакомията и простотията си , а не от икономическата обстановка . Искат да вземат парите на българина на веднъж , не предлагайки нищо насреща . Обидни са оферти за 150 - 200 лв. на ден , срещу овехтели бази и ол инклузив при който едно ядене ти го сервират приготвено от остатъците на предишния ден . Още по обидно е , че слугуват на чужденците , за една трета от парите , които искат на българите . Така че - да си се спасяват сами. Явно не стоплят че кризата не е само за тях , а ние не сме овце за дране .
  • 5 Анонимен

    0 0 Отговор
    Нинова нали бе в опозиция. Много хора им писаха. Не платени тролове. Или е нов проект. Кво било било. То е просто. От къде пари има един човек дошъл от село в града. Изучил деца, купил им имоти в големите градове, коли, трактори и сие. Може да е теглил кредит. Проверете. В община работят. Всички, цялата им рода. Дори се е заканвал, искал е 100 лева, за да мине човека и отиде до църква и за бб всичко е лъжа. Преди няколко години и ми се оплака, на всички им изкупи земя, нямаха бг нот. Акт. От злоба отряза дърво 40 г, а отвън клони, който мине всеки късаше по плод. Голяма работа, човека си вареше ракия, но му отне земята, що не отреже всички дръвчета в др градина. Щял от село целият род да доведе. Това е простория, невъзпитан феодал. Превърнахте я бг бб цц и там тяхната проста обезбългаряване. То е късно вече. За всичко. Партии не гледам, а гледам наоколо как е. А дали се краде има си органи за това. Може да е теглил кредит. Но той има и възвръщаемост. Бил в община дпс, изгонен и приет в герб. Игрички си играете и така те са мнозина, не мога да отрека, че са много, ама много трудолюбиви и бб е там къде има пари. Интереса клати феса. А може и е статията подвеждаща, но къде падне огъня там гори. И сега умното Кирил Петков бил 10 хил за почивка, но от Кирил до описания случай бб огромна разлика. Умен е. И ми допадат еродираните. Нека харчат 10 х 10 хил. Щом честно с ум постигнати. Прости сме, но у дома сме имали юристи, но вие комунистите ги смазвахте умните по
  • 6 6556

    1 0 Отговор
    И туризма на морето си бе в колапс преди 20 години. Старите номенклатурни кадри минавайки по пътя пмовдив, виждат младо девойче сервитьорка. Съгласява се и при него, а младито момче работи и нищо пари. Същите сте бай ганю. Старци с млади мацки. Хвърляте кал върху бб, но всички се вижте, диктотори си бяхте, не са родените след 1980. Кво знае дъшерята на Борисов за Живков. Тя е на години с нашите деца. И тий ви каза, че е нямало хумана и всички срвщу него. Да, нямаше хумана, а в провинция ходихме на пазар в София, детски колички, хумана, много неща. Сега има всичко, но парите са у вас номенклатурата, бкп, кгб, дс, данс. Прекрасен ден!
  • 7 ...

    1 0 Отговор
    Пременил се Илия облякъл се и се видял пак тия Жорж анадолиев
  • 8 Росясиянин

    0 0 Отговор
    "Отворихме границата с Румъния като казахме, че може да влизат без PCR тестове. Тук ще ви издухат болните