11 Юни, 2021 05:50 5 239 48

40% от хотелите ще останат затворени през лятото

  • хотели-
  • заетост-
  • румен драганов-
  • поли карастоянова-
  • туризъм

Заетостта на легловата база през юни ще достигне едва 25%, пресмятат от туристическия бранш

40% от хотелите ще останат затворени през лятото - 1
Снимка: БГНЕС

40 процента от хотелите няма да приемат туристи през това лято и ще останат затворени. Миналия месец заетостта на легловата база е била между 3 и 5 на сто, през юни ще достигне до 25 на сто, а от юли се очаква 60 процента заетост на леглата в хотелите, съобщи Румен Драганов от Конфедерацията на българския туристически бизнес, цитиран от БНР.

От организацията настояват напълно да отпаднат всички ограничения за влизане на туристи от страните от Европейския съюз, Великобритания, Русия и Израел, както и да отпаднат PCR тестовете и при пристигането на туристите от съседните балкански страни.

Полина Карастоянова формулира още от предложенията на Конфедерацията на българския туристически бизнес:

„Подкрепа на българските авиокомпании, за да могат веднага да поемат потенциалния интерес, който съобщението, че отпадат ограниченията, ще произведе. И в допълнение - карантинните хотели, във всеки основен ключов туристически комплекс да бъде определен хотел за тази цел и разходите за неговата издръжка за сезона да бъдат поети от държавата. Сезонът, ако тези две условия не бъдат изпълнени, има всички шансове да бъде провален от наша страна“

Според Полина Карастоянова държавните почивни станции могат да играят ролята на карантинни хотели. Сред останалите предложения от организацията са продължаване на програмата „60 на 40“ до края на годината, създаването на възможността ваучерите за храна да бъдат използвани и за туристически пътувания.

Конфедерацията на туристическия бизнес настояваща още за учредяване на фонд за подкрепа за привличане и домакинство на международни конференции и конгреси на територията на България.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    45 4 Отговор
    Значи няма нужда от 40% от хотелите. Щом туристическит бизнес се оправя и без тях
  • 2 Не ми пука

    34 4 Отговор
    Аз хотел нямам.
  • 3 без нас

    65 4 Отговор
    Затова пък ресторантите ще бъдат сто процента заредени със замразена риба от миналото лято, соеви кебапчета, менте алкохол и турски домати. И бира по 5 лв.
  • 4 Май

    15 3 Отговор
    два пъти повече !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123

    35 3 Отговор
    Цена на двойна хотелска стая до максимум 60 лв на вечер и ще са пълни всичките им стаи, туристи има много и не е проблема в авиолиниите или ПСР тестовете,просто хотелиерите искат по 100-300 лв на стая.

    Коментиран от #33

  • 7 Ехаааа

    31 3 Отговор
    Да разбирам че 40% от хотелите трябва да се съборят.
  • 8 Баш Гост

    37 3 Отговор
    На хотелиери и ресторантьори им намалиха данъка на 9 процента. Въпреки това, цените за силен сезон започват от 100 лева нагоре на ден. Това е българската лакомия, чрез която се самоизяждат. Вече второ лято реват, че нямат туристи - както са я подкарали, все така ще нямат.
  • 9 Мето

    7 15 Отговор
    Не са им верни изчисленията. Юли и август по морето ще бъде пълно с плажуване въпреки неприятните условия на бетон, огромни хотели и малко плажни ивици.
  • 10 123

    20 4 Отговор
    Без да броим Русия в радиус на България от 1000 км има 325 милиона човека получаващи 500 евро на месец заплата +/- , всички те са потенциални туристи които ще дойдат бързо с автомобили. Но Българските хотелиери не искат да работят и отварят хотели и дават стаи под наем за 6о лв на ден, та ще получават 0, от мързел и алчност.В Гърция има много хотели за 30- 60 лв на стая, има и ;по скъпи,но това са цените които могат да си позволят туристите от близките околни страни.Трябва да си най-агубения бизнесмен за да не можеш да привлечеш поне 5% от тези потенциални туристи.

    Коментиран от #12

  • 11 СЛЪНЧАКА ПАК ЩЕ ИМА ШОУ

    3 9 Отговор
    КАТО ВСЯКО ЛЯТО
  • 12 АМИ НЕКА ПУСНЕМ НОЩУВКА ЗА 5 ЛВ

    4 20 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    ЩОТО ПОЛУЧАВАМЕ НИСКИ ЗАПЛАТИ...ИЛИ НОВ МЕРЦЕДЕС ДА СЕ ПРОДАВА ЗА 1000 ЛВ ЩОТО СА НИ НИСКИ ДОХОДИТЕ...

    Коментиран от #13, #15, #23, #34

  • 13 123

    25 2 Отговор

    До коментар #12 от "АМИ НЕКА ПУСНЕМ НОЩУВКА ЗА 5 ЛВ":

    Пускаите ги както искате нощувките искайте им и по 1000 лв на вечер ако има кой да ви даде тези пари за тези ниско качественни малки стаи, пазарна икономика. Но не плачете че нямате турсити и не искайте парични подаяния от правителството от данаците на тези които са работили и които получават по 1000 лева на месец, а вие не ги смятате за хора.Иначе пари без работа ,какъв прекрасен живот, е това го има в комунизма и то само при по висшите комунисти.Добър ви път.
  • 14 Честито

    24 1 Отговор
    И сега....като дойдат едни паралии от Западна Европа-от Монако, от Люксембург, от Южна Германия, от Испания, Франция...кеф ти банкери, индустриалци, финансисти. С едни Ферарита, Ламборгинита, Мерцедеси CLS-и, като доведат едни дългокраки манекенки, като започнат да фърлят кинти....за щяло и нещяло, като окупират цял хотел за двама души, като започнат да поръчват екзотични гурмета- боб у гърне, мусака, кифтета, пържена цаца, чернокоп на скара, таратор, като фърлят бакшиши по 500 евра, ей-тъй, от кеф, че са на българското Черноморие, като се юрнат после едни турски, румънски, сръбски, гръцки, хърватски, руски туристи към нашите курорти....пет-десет милиона гости, че като закипи една усилена работа на бармани, сервитьори, камериерки, че като скочат заплатите по 2000-3000 лв на човек.....идилия!

    Коментиран от #18, #46

  • 15 123

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "АМИ НЕКА ПУСНЕМ НОЩУВКА ЗА 5 ЛВ":

    Вашите хотели са производство на Мерцедес- но са модела Смарт, а не Майбах класа,та си искайте подобаваща цена за малогабаритните с талашитни мебели стаи хотелски който предлагате.

    Коментиран от #19

  • 16 Луд

    11 5 Отговор
    Да,да.Ама като миналата година Златните се пръскаха по шевовете и в същото време чета ,че на 90 процента празни.Константин и Елена който е най-скъпия курорт беше пълен на 100 процента като всяка година.Иначе държавата да помага.

    Коментиран от #20, #35

  • 17 Мутри вън......

    20 2 Отговор
    На кой му пука че хотелите на мутрите щели пак да са празни??? Вчера ходих на Дружба и когато минавах покрай ресторантите се чуваше от тях руска музика на фона на празни маси и персонал увиснал на вратите във очакване на клиенти пародия!!!

    Коментиран от #21, #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 НАШИТЕ КУРОРТИ

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "Луд":

    НЕ СА ЗА ХОРА С НИСКИ ДОХОДИ.........

    Коментиран от #25, #36

  • 21 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 6 Отговор

    До коментар #17 от "Мутри вън......":

    НЕ НИ НАРИЧАЙ...МУТРИ...НИЕ СМЕ ...НОВИТЕ КАПИТАЛИСТИ
  • 22 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Мутри вън......":

    НЕ НИ ОБИЖДАЙ...НИЕ С МИТЬО ВИНАГИ СМЕ....НАВЪН
  • 23 123

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "АМИ НЕКА ПУСНЕМ НОЩУВКА ЗА 5 ЛВ":

    Вярно е че за всеки влак си има пътници, аз използвам влака от хотели на Групите Хилтон, Риц Карлтон,Уестин,Мариот,Ле меридиен. Нека и за вашите хотели има пътници, само че от дръгливо магаре колкото и кожи и с каквито и цветове да го боядишите отгоре, арабски кон няма да стане.

    Коментиран от #24

  • 24 Борисов

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    Аве, паля.чо- какви "влакове" ползваш ти бе...я оди поливай доматите у селото си. И поне граматически правилно пиши глупостите си, че аман от такива непоръбени като теб, компетентни по всичко.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 123

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "НАШИТЕ КУРОРТИ":

    НАШИТЕ КУРОРТИ НЕ СА ЗА ХОРА С НИСКИ ДОХОДИ-вярно е че не са. Но е вярно че тези курорти имат хотели с най-малките малките стаи,обзаведни са най-евтините талашитни мебели,имат малки телевизори, някои от тах дори нямат климатик, в 95 % от тях нямат вана ли джакузи в стаята, повечето нямат минималния 42 инчов трелевизор в стаятя, и нямат 150 програми заедно със филми на поискване,нямат включена закуска, нямат безплатен паркинг,басейн и 100% покритие на безплатен Wifi интърнет,нямат бизнес център, нямат конферентна зала, нямат безплатно кафе и чай, разхладителни напитки, закуски и плодове без платни,а това са изискванията за икономична класа хотел (наричани хотел икономична класа-най ниска класа хотел и цени).В такива хотели мазхоисти могат да желаят да почиват.

    Коментиран от #29

  • 26 Шоп

    12 2 Отговор
    Ами да останат,строиха ,разширяваха грабиха сега да ги попитам кого ще слагат вътре в тези хотели.Не остана здраво място на Черноморието всичко е бетон без море само хотели.Не им стигаше това,ами и стандартни стаи с по две легла ги правеха по четири,видиш ли много ще се напечелим.Стая от 15 квадрата с по 4 човека вътре Браво хотелиери сега ходете и ги събирайте от улицата да Ви ядат боклуците на Шведска маса и да спят един върху друг.
  • 27 123

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Борисов":

    Ако има ферма мога да видя от самоилет иначе ферма съм виждал освен като са ми показали от училише, но фермерската работа изглежда е е най подходаща за такива бизнсмени като теб.Защото от теб бизнесмен не става.
  • 28 123

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Борисов":

    Пальячото живее от 6 до 9 месеца на година в хотели на различни места и пътува със всички на реномирани авио компанииХотели на различни места и много добре знае какво е, как е и колко струва.Понякога полетите са 3 на седмица.
  • 29 Ти не си в час

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    Това което го изреди го нямат 70% от хотелите по света. Вана се слага на 4 звезди.... Има си стандарти затова са и звездите.

    Коментиран от #31, #32, #37

  • 30 да бе

    4 0 Отговор
    Виж ги ти, за да имали печалба, да махнем всичко и да си внесем нови щамове от другите държави. после хотелите ли ще ни лекуват ? Ще се скатаят с печалбичката си. Никъде го няма това в света, без ограничения. Като не им върви бизнеса да фалират, никой не е длъжен да им го крепи. Тъкмо хората ще започнат да работят по-свестна работа, а не слугинаж.
  • 31 123

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ти не си в час":

    Ха ха ха вани има във всички едно и двузвездни звездни хотели а стаите им са от 25-30 кв метра, само във микротел са със размери като Българските дори и мотел 6 има по големи стаи от Българските хотели . като в тези едносвездни хотели е задължително или две спални големи спални, или една спална кралски размер, два форцойла, маса диван, 42 инчов телевизор със 150 програми ли повече, халдилник, мокровълнова фурна, кафе и чай машина със доставяне на запаси от тах всеки ден, сешоар, вана и душ, гардероб със ютия и дъска за гладене, телефон с безплатни градски разговори, Бюро за работа със офис стол лампион на него, два лампиона на всяко нощно шкафче,хартия за писане и химикали, и вода в хладилника това ти е в 1-2 звезден хотел и се чистат всеки ден със смяна на чаршафите. В 4-5 взездните хотели хладилника е пълен със алкохолни и безалкохолни питиета а там стаите за 4 звезден хотел започват от 35 кв метра, на 5 звезден хотел са от 45 кв метра,с огромни от естественна кожа дивани, махагонови мебели, рум сървис, и чаршафите са от фин египетски памук, а завивките са пухени, тоалетната е с мармор със джакузи и огромни марморни плотове на мивката със също толкова голямо огледало, сапуни, шампоани,кондиционери се доставят всеки ден, при поискване се дават безплатно самобръсначки, пяна за бръсненен, четки и паси за зъби.

    Коментиран от #38

  • 32 123

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Ти не си в час":

    Всичко което съм изредил го има в Западна Европа и Северна Америка.Но дори и Хилтон във София е по българен, макар че стаите му са по големи от среден български хотел.
  • 33 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Трудна работа. Хотелиерите под 300% печалба почват да реват, че едвам свързват двата края, а под 200% обявяват фалит.
  • 34 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "АМИ НЕКА ПУСНЕМ НОЩУВКА ЗА 5 ЛВ":

    Не, пусни нощувка за 1000 лв щото си теглил заеми до гуша и си си наумил да ги изплатиш за едно лято.
  • 35 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Луд":

    Не знам за златните, но миналата година всяка вечер пътуване Обзор - Несебър и слънчака тъмен, светлинка няма.
  • 36 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "НАШИТЕ КУРОРТИ":

    Вашите курорти не са за хора, изобщо. По-скоро са за развъждане на д0битък.
  • 37 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ти не си в час":

    С това изказване разбрахме, че не си излизал от керпичената къща на село. Вана съм имал във всички хотели, из цяла Европа, където са ме пращали в командировка. А моите началници не се бръкват за скъпарски хотели, освен ако не е за тях самите. Ние, служителите им, спим все по хостелчета за по 60€ и винаги в банята има вана.
  • 38 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    Всичките ти минуси са набодени от хотелиери иресторантьори. Всичко е точно така, както си го написал. Само че тукашните далавераджий разчитат на малкото хорица, които не са били навън и не го знаят това, че е минимален стандарт в цяла Европа.

    Коментиран от #41

  • 39 Васил

    4 2 Отговор
    Трябва да свикват че ще са с хлопнати кепенци туризъм не се прави от бетон и фекалии
  • 40 ттт

    5 1 Отговор
    "По-тихо, да не обидим богатите и чувствителни шведи!"

    Помните ли кой и по какъв повод го каза? Така че относно българските хотели по морето мога да кажа само "местя!".
  • 41 123

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Българските хотелиери и ресторантьори могат да слагат колкото си искат минуси на коментара ми.Те сами си слагат минуси на тях самите.Което съм написал е за да им кажа какви и къде са им недостатъците и грешките в правенето на бизнес в който са.Те сами си създават правила и имидж който ги унищожава,преди да говорят да похарчат малко пари и да отидат на запад за да видят стандарт на хотели и услуги, да се сравнят и видят какво представляват самите те и хотелите и услугите им, и тогава да си слагат реалните цени.Никой на запад не слага цени на стая като за петролен Арабски шейх на еднозвезден хотел. Нека отидат в Бест Уестърн хотел в Слънчев Бряг това е 2 звезден хотел (с побългарена баня( само душ).А мнозинството Бългаски хотели не достигат дори двузвездния стандарт на Бест Уестърн.

    Коментиран от #43

  • 42 Жоро

    5 2 Отговор
    Само Милен Велчев има 7 хотела по морето.Морето е само бетон,слабо обслужване,селяния и мърсотия.
  • 43 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "123":

    Българските "бизнезмени", както ти ги нарече, са ходили много пъти на запад и знаят много добре какви са стандартите там и на какви цени. Напълно са наясно, че предлагат ко4ини на цени като за палати. Но те разчитат на незнанието на масите, че пр0ст0людието си няма представа от това и умело се възползват от факта, за да натрупат лесни пачки от нискокачествена услуга, обвита в примамлива реклама. Наясно са, момченцата, но просто искат да изпързалят още 2 милиона българи и това лято. И дума не може да става, че не са виждали, че не знаят, че не могат и че им липсвали умения. Говорим за открито, директно, умишлено прецакване на масата лековерни курортисти, от определен кръг ш@рл@т@ни. Говорим за отношение към клиента, като към г0в€д0 в развъдник с една цел - дране, дране и пак дране, до заколение.

    Коментиран от #44

  • 44 123

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    За съжаление мобе би си прав. Но в Гърция има 2-3 звездни хотели за 42 лева на вечер които са на нивото или по добри от на 4 звездните Български хотели,а в Турция и Албания има достатъчно хотели на подобни цени.Ако в България има глупави хора които се вързват на лъжите на Българските хотелиери и ресторантьори те си плащат скъпо и прескъпо за най евтината стока на туристическия пазар в света Български курорт,след като не се качат на колата си и отидат в близките на България страни.По същия начин може да отидеш на басей във града от който си, без никаква разлика от Сл.Бряг същитите сгради претрупани,с много хора и шум и дискотеки, ресторанти и барове на по ниски цени, дали ще си на басейна в Сл бряг или в София няма голямо занчение, цената е различна обяче, а за плаж една трета от месечния доход на Българина трябва да отиде за да плати таксата всеки ден да ходи на плаж.Да плащаш за плаж,за вода,за тоалетна,за чадър и за паркинг на кола това го има само в изостанали и забравени от бога страни като България,колкото по бедни и прости толкова по скъпо продават най-обикновенните и безплатни в развитите страни неща.
  • 45 Сульо

    1 0 Отговор
    А най-добре 100 %....

    Коментиран от #47

  • 46 Тръгнали са паралиите

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Честито":

    но за Гърция и Турция, тук ще си останат само с чакането и хейтенето. Мас първи ни изгониха, сега реват на умрели! Дойде Видов ден и за тях, на това си постлаха на това ще лежат!
  • 47 пишман хотелиер

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Сульо":

    четох всички коментари,не съм хотелиер,но не видях някой да си зададе въпроса какви аджеба са данъците на тия хора в България...А това е много важно,защото аз се интересувам да отдавам апартамент през международни мрежи и условията ме отказаха.Да стои празен,макар че съм го направил по всички изисквания за поне 4 звезди.Такси и данъци,без ток,вода, данък апартамент,ми излиза над 60 процента...За какво говорим тогава...
  • 48 Стоян

    2 0 Отговор
    Браво, още една хранилка на ГЕРБ ще изчезне.
    Чекмеджето ще се изпразва.