Last news in Fakti

12 Юни, 2021 07:16 7 859 57

Пламен Димитров: Всяка година плащаме 600-700 млн. на американските централи

  • пламен димитров-
  • кнсб-
  • тец марица изток 2

Ако след 1 юли ТЕЦ "Марица Изток" 2 не продължи да работи - ще настъпят катаклизми, заяви президентът на КНСБ

Пламен Димитров: Всяка година плащаме 600-700 млн. на американските централи - 1
Снимка: БГНЕС

"Ако след 1 юли ТЕЦ "Марица Изток" 2 не продължи да работи - ще настъпят катаклизми, което само по себе си не дава големи надежди. Това, което получихме от президента като обещание е, че назначеното от него правителство ще направи така, че в новия регулаторен период ТЕЦ "Марица изток 2" да има съответния процент участие на регулирания пазар. И за да може да работят 2 блока там", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров за "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че това, което трябва да се сложи на масата, са възможностите на България от една страна, а от друга - залежите и запасите, които имаме.

"Както и условията, в които се намираме в зелената сделка. Ние не успяхме да прокараме нашите национални интереси и тези 55% намаление на емисиите за 9 години няма как да бъдат постигнати по друг начин, освен с жертви. А тези жертви минават чрез енергийната ни независимост, тя касае националната ни независимост и стигаме до работните места в комплекса "Марица изток 2" където пряко има заети 10-12 хиляди души, а косвено още поне 60,70 хиляди", подчерта Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че през 2025 година влизат много тежки директиви, които са приети вече.

"Сегашните, които са жестоки, ще изглеждат доста смешни. От 2025 година ще бъде огромно предизвикателство, ако комплексът може да продължи да работи в този си вид. Политиците не искат да вземат решение, прехвърлят от един на друг, отлагат нещата в годините. Без тези ТЕЦ-ове нашата енергийна система все още не е готова да бъде устойчива. Цялата ни енергийна система е в кризисна ситуация", коментира експертът.

Запитан каква част от ел.енергия са ТЕЦ-овете, той отговори: "Около 40-50% от общата ел.енергия, в зависимост дали е лято или зима. При тежки зими сме били на ръба, дори с включени всички зимни въглищни мощности".

"Всяка година плащаме 600-700 млн. на американските централи. Ако спрем да плащаме - те ще фалират, това е ясно. Плащаме емисиите на държавната ТЕЦ, която бавно стигна 1 млрд. задължение. В политическа ситуация никой не закача тези тежки проблеми", категоричен е президентът на КНСБ.

Пламен Димитров отново подчерта, че данъчната ни система също трябва да изглежда по друг начин. А по думите му тя е най-несправедливата в ЕС и приближаваме африканската бедност.

"Ние вече излизаме от кризата, последното тримесечие фирми показват двуцифрен ръст. В България много сектори се възстановят. Отново се разправяме с финансовия министър за мярката 60/40", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мето

    146 9 Отговор
    Няма ли кой най- сетне да прекрати тези робски за БГ договори с американците???

    Коментиран от #8

  • 2 безпартиен

    131 1 Отговор
    Защо до сега мълча?Слушкаше и папкаше?Какво го накара този точно сега да си отвори за малко устата?Интереса!!!!!

    Коментиран от #18

  • 3 Да попитам

    114 8 Отговор
    Кой хариза централите на чужденци? Кои гласуваха за това? Как е възмажно да си ги върнем? И не могат ли да се преоборудват на газ? Кога виновните ще бъдат ефективно и строго наказани? Това е престъпление против националната сигурност и народа.

    Коментиран от #25

  • 4 Фен

    81 5 Отговор
    А хората на Костов сега искат много и от същото! Знаят къде е сладкото, и на там са се прицелили! А тия, дето не знаят, или не помнят, си умират да гласуват за тях!
  • 5 Симо

    91 8 Отговор
    То да само тия пари за мариците, на ръце да ги носим американските "братя".
    Ми златото и медта, които ринати и изнасят за почти без пари? А базите, дето са ни покрили като циреии и не плащат стотинка? И не само не плащат за пребиваването си, ами и всичко необходимо им се кара със самолети от там, а от тук и гвоздей не купуват.
    А вече, дори и жертви почнахме да даваме от тяхното присъствие. Онези дни набиха работници в цех, а преди дни свалиха и БГ изтребител.
  • 6 КаНеСееБе

    7 29 Отговор
    Рудокопните машини в рудниците открит тип са произведени в ГДР България да купи от Финландия системата за получаване на протеин от СО2 и електричество така няма да се отглеждат животни за протеин които се разболяват от различни болести

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Онзи

    70 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мето":

    който ги подписа преди 24 г. !!! , вероятно ще умре от естествена смърт без да бъде съден .

    Коментиран от #34

  • 9 Бай Колю

    80 2 Отговор
    В България няма синдикати , а слугинаж на управляващата хунта !Господина на снимката е смешник и е време да спре да приказва идиотизми !

    Коментиран от #21

  • 10 Ивка

    54 13 Отговор
    България трябва да напусне едностранно зелената сделка. България трябва да преразгледа членството си в Европейския съюз. България оттук насетне трябва да внимава в какви международни организации се включва и какви междунардни документи подписват нашите окупационни администратори. Три морета - също!

    Коментиран от #31

  • 11 То и

    29 1 Отговор

    До коментар #6 от "КаНеСееБе":

    евгеникът - филантроп Гей билТС ратува за такова "месо". Яж го ти. Да ти е сладко.
  • 12 пешо

    25 3 Отговор
    "а от друга - залежите и запасите, които имаме"
    те не го пускат в одаята, то на софрата иска да седне...
    въпросното, да го наречем лице, се храни от такива предприятия като "марица изток 2". то е едно от тия, които блокират аец "белене". то не може да мисли дори с половин крачка напред. въглищните централи ще бъдат затворени, така искат чорбаджиите от брасълс. какво ще прави територията тогава? лицето?
  • 13 Антитрол

    57 12 Отговор
    Стана ли ясно даже и на соросоидите че без АЕЦ Белене и руска газ няма да ни бъде. Обаче за някои са по важни печалбите на "американските" ТЕЦ отколкото България - нея кучета я яли.

    А не ми е ясно след няколко години като навлязат електрическите коли какво ще правим.

    Коментиран от #24

  • 14 Иванов

    47 0 Отговор
    До сега защо мълча отрепки, защото си корумпе и защото се знае жена ти на каква държавна служба е назначена, а ти какво правиш в борда на курорта Албена.
  • 15 Сандо

    38 6 Отговор
    Такива са правилата в тоя свят,Димитров,не си ли го разбрал?Колонията плаща на колонизатора,толкова е просто!И ще продължава да плаща,и ще изпълнява с готовност и усърдия всеки каприз на Господаря,това е.Като не ти харесва,започваш борба за освобождение,ама охранените ви тумбаци не ви дават да мърдате от уютните местенца.
  • 16 Софиянец

    28 8 Отговор
    Този е ДС ченге, червен пумпал
  • 17 Гюро Михайлов

    48 5 Отговор
    Не се кахърете , Турция в 2023 ще завърши строежа на АЕЦ Аккую и ще купувате от тях, като имате продажни политици хак ви е.
  • 18 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    38 2 Отговор

    До коментар #2 от "безпартиен":

    Щото жена му беше шефка на НАП.
    Като и духнаха под опашката и тоя се разприказва.
  • 19 123

    49 5 Отговор
    От 3 ТЕЦ две са Български и една е американска.Американската ТЕЦ 1 е нова инвестиция,Тец 2 за която този говори е в най-лошо физическо състояние и с най-лошо корумпирано Българско ръководство. Българската енергийна система е в процес на бавно изживяване и смърт.Нови базови мощности няма построени, всичко построено при комунизма е в последните си години на използване и на умиране в следващите 10 години.Слънчевите централи, вятърните и водните централи не са основни мощности.Румъния и Турция ще продават електричество на България.
  • 20 123

    11 0 Отговор
    Мишок
  • 21 Тези ненужни боклуци....

    44 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Колю":

    Сградата на КНСБ трябва да се конфискува в полза на държавата - 20 етажа в центъра на София, по един-двама дебелосерковци в стая, на държавна хранилка, а отделно и бонуси от благодарни бизнесмени (олигарси). Ей, живот, здравей, здравей!
  • 22 В.В.П.

    21 9 Отговор
    САЩ,и НАТО,ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!!..Съсипааате,,,държавата.!!.И,, за 6 млн,Няма ток.Без производство и индустрия..!..Само в София,нещо мърда,, да речем,,Останалите са зомбита!.
  • 23 тиквенсониада

    21 4 Отговор
    Защо тези заробващи условия са били толерирани и гарантирани от този иначе толсова справедлив и патриотичен човек - Борисов ?

    Коментиран от #55

  • 24 То е ясно

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "Антитрол":

    За колите ток ще има. А заводите и населението Д.Г.Д!
  • 25 Как кой

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Да попитам":

    Ваньо.
  • 26 Павел Пенев

    21 6 Отговор
    Ти ли плащаш бе мухльо. Защо не ги търсите от Иван Костов тези пари.
  • 27 Васил

    14 5 Отговор
    Ако имахме достатъчно атомни централи нямаше да стои този въпрос.
  • 28 Шмайзер

    9 7 Отговор
    Енергийната зависимост на колонията—кочина означава,че някой трябва да драсне клечката и да запали боклука от вътре.Ще освободим територията си за ново предселение на всякаква пасмина.Амин.
  • 29 Рошко

    10 7 Отговор
    А това му се вика, под българо краварско иго, а тез пари ги разхвърлете на 6 мил население
  • 30 ковчези

    10 7 Отговор
    А колко плащат американците за базите и дето тъпчат българската земя? Ковчег след ковчег загинали българи в мирно време !
  • 31 ККК

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ивка":

    Ивке гледай да не изгориш мусаката по добре не се пени за неща, които не са ти ясни !
  • 32 Ленко

    8 3 Отговор
    Плаща народа,като поп на американците,а тези смели,напористи и
    готови за бой синдикати се чешат по мястото най-често използвано
    от същите тези американци за обида.Задник!

    Коментиран от #40

  • 33 Наката

    13 4 Отговор
    Шест милионна България плаща сметките на дебелогъзите американци у нас!Разни лизачи ни говорят от легнало положение,колко зверски и дълбоко се ограбва и коли народа!
    Политическите некадърници,крадци и разбирачи са в основата на икономическия колабс за отиващата си българска нация!
    Тези от КНСЕЕБЕ и КАСЕЕБЕ,са само готованци,странични наблюдатели и най-вече гладни софраджии!
  • 34 Мдаааа

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Онзи":

    А след още 24 години ще разбираме какви ги е надробил тиквата и хунтата

    Коментиран от #35

  • 35 Диоген

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Мдаааа":

    Après nous le déluge(След нас и потоп!)
    Ето това са надробили и това е девизът им.
  • 36 колония

    13 1 Отговор
    Тези пари са вид данък за "господарите". Както беше и с цената на 8-те самолета , платени пет години авансово на двойни цени!
  • 37 САЩ ВЪН

    8 2 Отговор
    Вън говеждите наглеци от България.30 години само ни крадат и спъват развитието на страната.Единствените им инвестиции са в сорошките подривни организации,наречени НПО.Също така съд и затвор за всичките им местни слуги.
  • 38 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 2 Отговор
    Струва ми се много неефективно това: Какво работят толкова много хора 10-12 хиляди души, прякo зaeти в Марица Изток 2? Само в ТЕЦ-а ли са толкова или заедно с мината и железницата?

    Колко човека работт в американските централи?
  • 39 Олга

    4 1 Отговор
    Ето как лъжите излизат на повърхност, което, впрочем било очаквано. Преди време гърмала агресивна компания с внушението,че никакво “Белене” не нужно както и газопровод, тъй като енергията дори излишна и се изнася. И сега какво? Рев и сълзи?
    А американските приятели защо след толкова години не инвестирали в очистнителните инсталации. Ясно. Няма смисъл да намаляват печалбата си, ако гостоприемните българи не изискват.
  • 40 розалина

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ленко":

    ти ще се прибереш в къщи....
  • 41 Васил

    4 3 Отговор
    Що не кажеш и за другата черна дупка ТеЦ Марица Изток държавата я субсидира за нещо което не са произвели или продали а получават заплати 3-4 хиляди лева а са на загуба,
  • 42 възпитаник

    9 1 Отговор
    КОЙ НИ ПОМАГАШЕ ПРИ СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ И МАРИЦА-ИЗТОК А СЕГА КОЙ НИ КРАДЕ КОГА ЩЕ ИЗГОНИМ ИНДИАНСКИТЕ КРАДЦИ
  • 43 експерт

    4 4 Отговор
    айде синдикатите да престанат да коментират теми от които хал хабер си нямат. Състоянието на ТЕЦ 2 и мините е такова до голяма степен заради тях защото не дават и един миньор да бъде съкратен. Как в американските тецове се справят с по 2000 човека, а в държавната от години са над 12 000 и броят расте въпреки лошите финансови резултати. Е от къде пари за модернизация и намаляване на емисиите? ТЕЦОВЕТЕ и миние ЩЕ затворят до 2030 г. и Теменужк а лъже и мълчи като риба вместо да седнат да кажат на хорат от сега да си търсят работа и да ползват структурните фондове за преквалификация. ТЕЦовете няма да ни трябват след 5 години. Има над 4000 мегават нови чисти чентрали в строеж. Глупости говорят за да крадат. В мините нищо не се случва без синдикатите - отживяла форма на рекет от времето на Ал Капоне. Що няма синдикати в ИТ индустрията а? Щото няма кой да ги пусне да дерибействат

    Коментиран от #44, #46, #47, #48

  • 44 123

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "експерт":

    В САЩ във 600 мегаватова ТЕЦ на въглища работят 125 човека, в Атомна централа от 2 мегавата/ 2 реактора 800 работника, във 600 мегават газова централа работят 22 човека.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 доброволец

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "експерт":

    ама халхабер си нямаш от това колко хора работят, обаче пишеш глупостите си, тай.ба в фек.алия нед.оклатен...
  • 49 господари

    4 0 Отговор
    Плащаме годишен данък на господарите! Заслугите са на костовото правителство!
  • 50 Hahahah

    5 0 Отговор
    истината е, че от БГ населението нищо не става. Затова сме така. Измамници, некадърници, мързеливци, които на всичко отгоре са и алчни и глупави. Това има в България. Сигани навсякъде. За да има промяна, трябва да се смени населението.
  • 51 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    Поляците платиха 5млрд но си купиха обратно своите централи. Всеки българин като чукне две яйца в тиганчето на ел котлончето плаща стотинка в американския бюджет а след това бойлерчето, и така стотинка по стотинка----
  • 52 аве

    1 1 Отговор
    що никой не казва ,ква е обещал биби ?
    май ще караме на дискотека и свещи?
  • 53 От страни

    1 0 Отговор
    Защо ли не ме учудва? Пъро продават цялата генерация а после питат.
  • 54 MTGонтан

    0 2 Отговор
    Ти пък кога от свинар стана политик ......селтак . МИ на руските пияни задници колко века плащаме бе грозник ??
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.