23 Юни, 2021 09:05 1 656 12

Бизнесът приема с песимизъм финансовите мерки на държавата

  • бизнес-
  • помощ-
  • коронавирус

Единственият път към намаляване нивото на бедност на българите минава през реформи

Бизнесът приема с песимизъм финансовите мерки на държавата - 1
Снимка: БГНЕС

Кредити без намалени лихви и при същите условия, както преди пандемията, не мотивират бизнеса да се възползва от мерките в подкрепа на икономиката. Такава позиция изрази пред за Bulgaria ON AIR Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По-рано държавата обяви, че ще подкрепи бизнеса чрез програмата "Възстановяване", по която са предвидени 2.5 милиарда лева. Целта е малките и средните предприятия да могат да изтеглят кредити, с които да преодолеят последиците от COVID-кризата.

"Песимистично настроени сме към програмата, защото и към момента има действащи гаранционни схеми, подобни имаше и във Фонда на фондовете, но бизнесът не прояви интерес. Едва около 10% бяха усвоените средства или 200-250 млн. лв." - коментира Добрин Иванов в предаването "Денят ON AIR".

Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов е умерен оптимист за новата програма за подпомагане на бизнеса.

"В тази обстановка има нужда от нещо подобно, но такъв тип схеми трудно работят. През последните месеци няма кой знае какво за възстановяване в българската икономика. В банките има достатъчно средства. Проблемът е, че икономиката не генерира проекти. Всичко качествено вече е финансирано от банките. Остават междинни проекти, които са по-рискови, и банките не финансират." - уточни Дацов.

Според него проблемът е от страна не на предлагането, а на търсенето.

Добрата новина е, че по последни данни през април и май икономиката се възстановява, има скок на износа и на производството.

Най-голяма нужда от подкрепа в авиация, туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, момента имат сектори, които са далеч от нивата си преди кризата - отбелязват специалистите.

"За да име ефект мярката, бизнесът трябва да мисли за иновации, за смяна на технологично оборудване", подчерта Добрин Иванов.

Двамата коментираха и Националния план за възстановяване и устойчивост.

"На 56-о място сме по конкурентноспособност, изоставаме много от преките ни конкуренти от Източна Европа. За да сме по-конкурентоспособни, трябват инвестиции, не само машини и роботи, но и повишаване на дигиталните умения на служителите. Нямаме друг избор." - категоричен е Добрин Иванов.

Очаква се планът да бъде внесен до края на юли.

"Изразходването на пари е лесно нещо, Планът е за преструктуриране и реформи в икономиката. Ситуацията не е такава само у нас. Вижда се как масово държави с по-голям капацитет от нашия имитират реформи." - отбеляза Любомир Дацов.

Двамата са категорични, че единственият път към намаляване нивото на бедност на българите минава през реформи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ

    9 3 Отговор
    НЕ НАПРАВИХА НИЩО НОВО
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    3 0 Отговор
    А БАНКСТЕРИТЕ не искат да приемат сродни депозити! Аз знам защо , знам и защо се мълчи по темата!
  • 3 2loop

    9 3 Отговор
    Бизнеса да реве на боко, че остави държавата без пари

    Коментиран от #7

  • 4 БИЗНЕС

    3 2 Отговор
    РАВНО НА БОЙКОВИЗЪМ. ДАВАТ ИМ МИЛИАРДИ ТЕ ПЛАЧАТ. А ЗА НАРОДА ТРОХИЦИ.
  • 5 АЙДЕ НИЦ

    6 1 Отговор
    КАТО ПИШЕТЕ ....БИЗНЕСА , ИМАТЕ ВПРЕДВИД .....ДОМУСА , ГЛАВБУЛГАР СТРОЙ , ПИЛЕЩАРЯ И ВСИЧКИ ПРИСЛУЖНИ И ОТЧИТАЩИ НА ТИКВУН ,.........НАЛИ ......!!?????????
  • 6 На Баце бизнеса...

    3 1 Отговор
    С кухите проекти на хартия ли... ? Има и друг бизнес, той не мрънка
  • 7 Тъй де

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "2loop":

    Но големите бизнеси са в ръцете на негови хора , включително и мутри !
  • 8 чекмедже 2

    5 0 Отговор
    реформи...и комисии за реформи и така 30 години. Всички "големи" бизнеси в БГ направени от ПЛЯЧКОСАНИ народни пари..купени за 1 лев..

    Коментиран от #9

  • 9 Така е

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "чекмедже 2":

    Комунистите всичко окрадоха и ни занулиха. Добре, че герб пооправи държавата. Сега има повече влогове от кредити. Дано пак те ни управляват, че комунистите всичко спират и само клеветят
  • 10 фердо

    3 1 Отговор
    Бизнесът / мафиотския на БОКО / го приема така!
  • 11 Пълни глупости

    4 1 Отговор
    минава през контрол! Реформите , които бизнесът иска винаги са свързани с понижаване или нацяло премахване на контрола за да могат по-богатите да си купуват каквото там са си решили без никой да ги контролира, а бедните да работят все повече без пари. Точно по този начин работи и правителството на ГЕРБ, безконтролно
  • 12 Гост

    2 0 Отговор
    Защо са нужни тез схеми 60/40? Като нямаш работа отиваш на борсата, като всички останали. Защо беше така за работниците вече 100 години, а сега, когато бизнесмените дойдоха на куката, за тях законът измисля нови правилца?