Last news in Fakti

15 Февруари, 2013 15:03 1 714 15

Дянков: България не бърза за влизане в еврозоната

  • дянков-
  • еврозона-
  • евро
Дянков: България не бърза за влизане в еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС

„Ще изчакаме още няколко години с влизането ни в еврозоната, докато нещата се успокоят. Многократно сме заявявали, че България има желание да се присъедини, но искаме ли да плащаме за неуспешните политики на някои нейни членки?“, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на лекция вчера в Института за международна икономика „Питърсън“, цитиран от Агенция „Блумбърг“.

Министър Дянков представи визията си за това как може България да постигне средноевропейските нива на доходи по време на продължаващата криза в еврозоната и при конкуренцията на съседните държави, съобщават от пресцентъра на финансовото министерство.

Във Вашингтон българският финансов министър коментира динамичната ситуация във валутния съюз с аргумента, че „ако започнем процедурата по влизане, няма да е ясно в каква точно формация влизаме и затова ще изчакаме“. Финансовите министри от ЕС приеха през декември м.г. план, съгласно който банките във валутния съюз ще бъдат поставени под единен надзорен орган и според Симеон Дянков това е стъпка в правилната посока, но не достатъчна.

България има най-ниският данък на юридически и физически лица в целия ЕС със ставка 10%, подчерта българският финансов министър пред аудиторията си. Той е обезпокоен, че ЕС може да предприеме политика по данъчна хармонизация. „Искаме да сме сигурни, че тази идея не е част от бъдещия пакет мерки в еврозоната“, категоричен е министър Дянков. Той  представи и последните данни на Националния статистически институт и Евростат, според които българската икономика расте за поредно десето тримесечие, като увеличаващото се вътрешно потребление компенсира намаления износ за страните от ЕС, които се борят да излязат от кризата. БВП е нараснал с 0,5% за последното тримесечие на 2012 в сравнение със същия период през 2011 г., отбелязва финансовият министър Симеон Дянков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 испанец

    0 0 Отговор
    Тоя пак се е изказал неподготвен.Какво вътрешно потребление бе.Хората живеят в най голямата мизерия от 20 г. назад.Но то сития на гладния вярва ли.За този само бой.Съд му е малко.

    Коментиран от #8

  • 2 ivo

    0 0 Отговор
    Така и така си там, защо ще се връщаш в България?!
  • 3 бой

    0 0 Отговор
    Така да го мразя тоя, ама е прав, НЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЗАМЕ в еврозаната, трябва да си запазим лева, който е вързан към марката, так, при всяко едно положение България няма да я закъса мнго повече, то от това накъде ли повече ама....
  • 4 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ,,ДЯНКОВ ПРЕДСТАВИ ВИЗИЯТА СИ КАК МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ДА ДОСТИГНЕ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ НИВА НА ДОХОДИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА ...'' ДЯНКОВ - ,,ПРОФЕСОРЕ'' НЕ БЕШЕ ЛИ ТОВА ЕДНО ОТ ПРЕДИЗБОРНИТЕ ВИ ОБЕЩАНИЯ ПРЕДИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ ??? ПАК ЛИ ПЛЕЩИШ СЪЩИТЕ ГЛУПОСТИ ? ИЛИ КАКВО СИ КАЗВАШ :– ТУК НЕ МЕ ПОЗНАВАТ И МОГА ДА СИ ГОВОРЯ КАКВО ЛИ НЕ . ИЗЛОЖИХТЕ СЕ КАТО КИФЛАДЖИИ И ПО - ДОБРЕ НЕ ГОВОРИ НИКЪДЕ НА ТАЗИ ТЕМА ЗА ДА НЕ ТЕ ИЗПРАТЯТ НЯКЪДЕ С КАМЪНИ И РИТНИЦИ - НЕГРАМОТЕН ! ОТ ВАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ВИДЯХМЕ БЕЗБРОЙ НЕСИГУРНИ И ПРОМЕНЯНИ РЕШЕНИЯ СЪЩО ТОЛКОВА ПРЕСИЛЕНО САМОХВАЛСТВО И ПЕРЧЕНЕ И РЕАЛНО ДОСЪСИПВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА И ДОКАРВАНЕ НА МАЙКИ ПЕНСИОНЕРИ И БЕЗРАБОТНИ ДО ПРОСЯШКА ТОЯГА КАКТО И ФАЛИРАНЕ НА БЕЗБРОЙ МАЛКИ И СРЕДНИ ФИРМИ !!! ТОВА ВИДЯХМЕ ОТ ВАС ТОВА СТЕ ВИЕ И ТОЛКОВА СИ МОЖЕТЕ СИРЕЧ -ЕДНО ГОЛЯМО – НИЩО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СЕГА РАЗБРАХ ЧЕ В СЪЩНОСТ ВАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО Е СЪБРАНО ОТ ,,ЛОШ ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛ '' КАТО ЗАПОЧНЕМЕ ОТ ЛИДЕРА ВИ ББ ТА ПРЕЗ ЦВ ЦВ И СТИГНЕМ ДО ТЕБ ДРАГИ МИ СМЕХУРКО ! СИЛНО СЕ НАДЯВАМ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ДА НЕ ОСТАНЕ СПОМЕН И ОТ ВАШАТА ПАРТИЯ КАКТО СЕ СЛУЧИ С НДСВ И СДС ! – ТА ПИТАМ ТЕ Г-Н ШУШУМИГА :– ЗАЩО НЕ СИ ИЗПЪЛНИХТЕ ПРЕДИЗБОРНИТЕ ОБЕЩАНИЯ ... И КЪДЕ СА НИ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДОХОДИ И УСЛОВИЯ НА РАБОТА ... ???

    Коментиран от #7

  • 5 Икономиста

    1 0 Отговор
    Г-н Дянков.По изказването ви съдя че се каните да управлявате още няколко мандата.Бог да и е на помощ на тази скапана държава.
  • 6 хихиххи

    0 0 Отговор
    на колко години си?май не помниш виденов... всеки час се вдигаха цените,а минималната заплата беше 4950лв или 3(три) $ американски!!!гласувайте си за комунягите и да ви е сладко
  • 7 хихиххи

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТРОШАЧА":

    средноевропейски доход ще имаш като си напънеш малко трътката да четеш и бачкаш вместо да драскаш цял ден по форуми
  • 8 хихиххи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "испанец":

    на колко години си?май не помниш виденов... всеки час се вдигаха цените,а минималната заплата беше 4950лв или 3(три) $ американски!!!гласувайте си за комунягите и да ви е сладко

    Коментиран от #9

  • 9 испанец

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "хихиххи":

    Чети сега добре БУДА-ла и мисли.Достатъчно съм възрастен за да имам дете в чужбина пък и аз от там ти пиша.Не съм комунист и никога няма да бъда за разлика от вожда ти които е един от малкото комунисти който не си е хвърлил партийната книжка.Помня много добре времето на Виденов и бях на улицата.Страшно беше,безпорно.Но беше за кратко.Докато агонията при мутрата вече е много,много дълга.Никога майка ми не ме е молила за пари за да си купи отопление за през зимата.Вече втора година тя се топли благодарение на паричките които ние и изпращаме.Със все същата пенсийка.И питам те сега-какво да правят тия които нямат хора навън за да пращат пари?И още нещо.Ако сега не сме във балутен борд бъди сигурен че заплатата ти няма да е по висока от 1-2 $.Така че не ми сравнявай периоди от 15-20 години.Народа живее днес и сега .И живее в страшна мизерия.Благодарение на мъдрото управление на мутрата-буда-ла и подръжниците му.Но края е близо.Бъди сигурен.

    Коментиран от #10

  • 10 хихиххи

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "испанец":

    аз сам съм си вожд и като теб съм извън страната.но се оправям както мога.има световна криза-в испания май също яко се усеща,защото мен тук ми слугуват испанки и то от Мадрид.положението никъде не е розово.а в БГ се краде от 70 години,а не от 3
  • 11 doubek

    0 0 Отговор
    До коментар 4 ТРОШАЧА

    ТРОШАЧА,ДЕМЕК БСП-ара,защо не се кръсти направо така?Да не мислиш, че не ти личи??? Прочети си БСП-арската програма и провери какво изпълнихте във ВРЕМЕТО КОГАТО УЖ НЕ БЯХМЕ В КРИЗА СПОРЕД ,, ВАШИЯТ МЛАДЕЖ НА МОТОРЕТКА" ;) -ВИЗИРАМ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ, АКО НЕ СТОПЛЯШ

    И до коментар № 9 от испанец
    Не е достатъчно да си възрастен, трябва още нещо, като разум например.Първо не всеки можеше да е комунист навремето.Трябваше или тате да има заслуга или кандидата да има глава и потенциал.
    Ако някой с потенциал не беше забелязан навреме или беше обременен исторически или си оставаше посредствен или изчезваше зад граница и после четяхме за прославен български талант.
    А времето на Виденов ти се е видяло кратко, защото бързо го изгонихме, но какво имаше по рафтовете в магазините тогава???
    М/у другото не е зле да прескочиш до Бг и да видиш сам какво става в момента, а не да зяпаш по форумите постовете на недодялани мързеливци.
    А м/у другото, пенсийката на майка ти скоропостижно я вдигна Серги без да си дава сметка има ли пари за това, нали нямаше той да я плаща след загубените избори...А сега скалъпения референдум изяде още 15 млн. на инат, вместо да се освободят пари за повишения на пенсиите например. Така, че осъзнай се и се огледай какво става и в Испания, Франция и Португалия, че са ти наблизо и гласувай правилно на следващите избори, ако искаш на майка ти да и стига пенсийката! (НО НЕ ЗА КОМУНИСТИТЕ!!!)

    Коментиран от #12, #13

  • 12 испанец

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "doubek":

    Личи,че си БУДА-ла/така вече се наричат герберите увяхнали/Просто не мога да разбера защо не гледаш фактите а ми говориш с езика на вожда си.Че е криза криза е.Но не виждам някой който е навън да е хукнал да се прибира в Родината си.По простата причина че е много трудно да се живее.Преди няколко месеца си бях в България и интересно защо по пътя София-Варна не видях и километър нов асфалт на фона на рязането на лентички от вожда ти.След 6 г. навън повярвай ми видях една много изостатала държава от това което бях напуснал.И ме обвзе отчаяние.Не очаквах такава мизерия.А що се отнася за Испания и Португалия/Във Франция не съм ходил все още/ не мисли че имат нещо общо с България.Хората си живеят сносно.Ще повярвам че България върви напред когато Гъркиня,Испанка,Португалка или каквато там си помислиш дойде да работи в България.И ще ти кажа кога-никога!С премиери като вожда ти все още не захвърлили партийната си червена книжка-жална ни майка.Така че не си мисли че не си комунист,напротив вие сте по опасни от тях,защото се криете зад сини идеали но сте си комуняги.И затова сме в това положение защото вече 45+23 години ни управляват едни и същи-комуняги сменящи си ченгетата стоящи в засада на народеца.Но комунист с престъпно минало е страшно.Но народа вече му е ясно и е на улицата.Поздрави
  • 13 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "doubek":

    НЕ ПИЧ ... НЕ ПОЗНА ! ПРОСТО МРАЗЯ И НЕНАВИЖДАМ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗАЩОТО ЗА 23 г. ,,ДЕМОКРАЦИЯ'' ВИДЯХ ЕДНО : – ГОЛЕМИ ШУМНИ ОБЕЩАНИЯ ДОКАТО ДОКОПАТ ВЛАСТТА ПОСЛЕ ЕДНО ЯКО И БЕЗЖАЛОСТНО РАЗГРАБВАНЕ И СЪСИПВАНЕ И РАЗПРОДАВАНЕ НА ДЕ ЩО Е ОСТАНАЛО ПОД И НАД ,,ТЕЗГЯХА''. И СЛЕД ТОВА СИ ВДИГАТ ДИСАГИТЕ И КОЙ НА КЪДЕТО ВИДИ БЕЗ ДА БЪДЕ ПОТЪРСЕНА КАКВАТО И ДА Е ОТГОВОРНОСТ ОТ КОЙТО И ДА БИЛО ... И ТАК ТА ДО ДНЕС И ДНЕШНОТО КАТАСТРОФАЛНО СЪСТОЯНИЕ КОЕТО Е В ПЪТИ НАДОЛУ ДОРИ И ОТ ЕДНА ОФИЦИАЛНО ФАЛИРАЛА ГЪРЦИЯ !? ТОВА КАКВО ЩЕ РЕЧЕ ? НЕ САМО ЧЕ СМЕ ФАЛИРАЛИ НО И СЕ ТОПИМЕ - ИЗЧЕЗВА ДЪРЖАВАТА А ПОЛИТИЦИТЕ ГРАБЯТ И В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ОСТАВАЩИ НА ТАЗИ УГНЕТЕНА ,,ДЪРЖАВИЦА''. ТА АКО СЕ ИЗРАЗЯВАМ ОСТРО ПРОТИВ КОЯТО И ДА Е ПАРТИЯ ТОВА Е НЕ ЗАЩОТО СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК НА ДРУГА ( В БГ няма партия на която човек може да се довери -това се е доказало във времето !) А ПРЕДПОЧИТАМ ДА СЪМ В ПОСТОЯННА ОПОЗИЦИЯ - АКО МОГА ТАКА ДА СЕ ИЗРАЗЯ ! ТОВА Е И НЕ СМЯТАМ ДА СЕ ИЗВИНЯВАМ НА КОГОТО И ДА БИЛО ЧЕ МРАЗЯ АЛЧНОСТТА АРОГАНТНОСТТА БЕЗКОМПРОМИСНОСТТА И ПРОСТОТИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ТАКА НАРЕЧЕНИ ,,ПОЛИТИЦИ'' - ШИЗОФРЕНИЦИ ! ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.
  • 14 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    УТРЕ 17. 02.2013г. ОТ 11.00ч. ДЕН НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ПРОТИВ МИЗЕРНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ И МОНОПОЛИТЕ . МЯСТО ЗА СЪБИРАНЕ -ЦЕНТЪРА НА ВСЕКИ ЕДИН ГРАД !
  • 15 сс

    0 0 Отговор
    Дянков махай се