30 Август, 2011 10:41 1 167 0

Младенов: До края на годината глобите и за работници без трудов договор ще влязат в сила

  • тотю младенов-
  • 4-часов работен ден-
  • трудов договор-
  • работодател-
  • работник
Младенов: До края на годината глобите и за работници без трудов договор ще влязат в сила - 1
Тотю Младенов /Снимка БГНЕС/

"Увеличава се броят на работниците, които работят на 4-часов работен ден, а същевременно се трудят много повече. В тази връзка Главната инспекция по труда предложи законодателни промени. Обмисляме ги и смятаме да направим промени в Кодекса на труда". Това заяви в "Здравей, България" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той поясни, че промените предвиждат, когато се установи, че работник работи повече от 4 часа, автоматично договорът му да се счита за 8-часов. За да се установи това обаче, по думите му, са нужни няколко проверки на инспекторите през деня.

Относно идеята да се глобяват и служителите, ако работят без трудов договор, каквото предложение направи по-рано министър Младенов, той заяви, че в трудовото законодателство има две страни и те носят отговорност при неспазването му.

"Нашата цел е не толкова да глобяваме самия работник, а да го накараме да спазва трудовото законодателство и да защитим осигурителните му права. До края на годината с промените в Кодекса на труда тези глоби ще бъдат предвидени", уточни министър Тотю Младенов. Все още обаче не се знае в какъв размер ще бъдат те.

"Искаме да дисциплинираме както работодателя, така и работника, защото законите са за всички. Ще продължим с тези мерки, докато всички не се научим да спазваме законите", категоричен бе министър Младенов.                   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА