18 Август, 2021 13:14 8 242 25

Изкупната цена на свинското месо пада, цените в магазина - не

  • месо-
  • свинско месо-
  • магазини

Европейският съюз не помага особено на сектора, още повече, че там има свръхпроизводство на свинско месо и износът почти е невъзможен

Изкупната цена на свинското месо пада, цените в магазина - не - 1
Снимка: БГНЕС

Изкупната цена на свинското месо пада, а свиневъдите в Русенско определят ситуацията като критична.

След като свинекомплексите в региона успяха да се възстановят изненадващо бързо от африканската чума, сега са изправени пред необходимостта да намаляват поголовието, за да сведат загубите си в края на годината до 1 млн.лв. вместо да загубят 3-5 млн.лв.

„Цените на свинското месо – и на живите прасета, и на трупното месо падат и ние продаваме вече под себестойност дълго време. За съжаление цената е около 2-2,10 лв. на кг живо кланично тегло без ДДС, а пък средната себестойност е около 2,30 лв., което означава, че на кг кланично тегло ние губим по 30 стотинки. Същевременно цените на зърното се вдигат, а 60-70 процента от себестойността на живите прасета е зърно. Смятам, че държавата, след като години наред даваше милиарди на сектора на зърнопроизводителите, е време да помисли и за нашия бранш, защото ние така трудно ще оцелеем. Те получават субсидия, пък ние купуваме зърно на пазарни и над пазарни цени, което е голям абсурд“, казва пред "Русе Медиа" изпълнителният директор на „Свинекомплекс Голямо Враново“ Вихрен Димитров.

Въпреки че изкупните цени падат, това не се отразява на крайния потребител. „Извиват ни ръцете т.нар.модерни търговци, защото има огромен дисбаланс в търговията и те диктуват условията. В момента не повече от 37% от цената остават за производителя. Останалото отива във веригите и къде ли не, но не и при нас. Като отидете и видите цените на дребно на свинско месо, не са паднали. Всички цени се вдигат, поскъпва токът, а пък изкупните цени вървят надолу“, коментира Вихрен Димитров.

Европейският съюз не помага особено на сектора, още повече, че там има свръхпроизводство на свинско месо и износът почти е невъзможен. Опитите да се излезе на азиатските пазари засега буксуват. „Китай в момента не внася от ЕС и всичкият този излишък, който няма къде да се продаде, срива цените. Ние от дълго време искаме да изнасяме за Виетнам, за Китай, но там икономиките са по-различни и това се решава на държавно ниво. Много пъти сме говорили с Министерството на земеделието, направили ли са постъпки до китайското правителство да продаваме, защото това отнема време. Така че ситуацията дългосрочно може и да е ок, но краткосрочно е много тежка“, казва още Вихрен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антикомун

    2 15 Отговор
    Вече не ям месо. Вегетарианец съм

    Коментиран от #13

  • 2 Когато вдигат Пенсиите - ОЗНАЧАВА

    28 1 Отговор
    Намаляване покупателната Способност на Населението ! Как ли ? Цените се увеличават , за да си върнат парите , които са ти дали Уж като увеличение ! Този Трик се играе десетилетия но работи ! Друг трик е ОСТАВКАТА - дразнителя се смена но ролята продължава - Народа РАХАТЯСВА доволен ! Най- голямата ЗАБЛУДА - Избори ! Избираш - ДА , но как , когато ти Избор НЯМАШ !
  • 3 Грульо

    20 1 Отговор
    Цените на стоките не падат, но пада грамажа им. От запада се научиха на тоя трик да не се вижда инфлацията. :D

    Коментиран от #23

  • 4 Умен

    12 2 Отговор
    Как да се понижи като вдигнаха тока, горивата ток такси ... Даже като хляба трябва да поскъпне !
  • 5 сила

    7 1 Отговор
    ДРЪЖ СЕ ШИШИ,НЯМА СТРАШНО.....
  • 6 KOKO

    12 3 Отговор
    абе вън от този евро саюз
  • 7 Държавата е като Котката а народа

    10 0 Отговор
    Мишката ! Защо ми се върти в главата напоследък все едно и също , че партиите са криминални манипулатори и групиповки , нямащи нищо общо с народа ? У нас има един народен израз , неприличен за в случая " Днешната власт е Та. Sh. KЪ.
  • 8 Кую

    8 2 Отговор
    Търговеца е гадно племе.
  • 9 ПРОМЯНАТА става с БОЛКА !

    5 2 Отговор
    Новият ЖИВОТ винаги идва с Болка и Рев ! Новият живот никога неидва Даром, Леко и без НАПЪН ! Запомни ! За щастието си Трябва да се БОРИШ ! А ти чакаш , а групировките " работят " !
  • 10 Най-ефективното ОРЪЖИЕ на управниците ни

    2 3 Отговор
    Е Средствата за ПРОПАГАНДА / СМД - Средствата за Масова ДезИнформация / и ЗАБЛУДА ! ПРЕС - ституцията ! ЕКРАНА на ТЕЛЕВИЗИЯТА е ОРЪЖИЕ за Масово Поразяване СЪЗНАНИЕТО на хората ! Погледни се в огледалото - та ти сам знаеш , че се НЕНАВИЖДАШ защото си просто една " Беззвучна съгласна буква " ! No body !
  • 11 Колкото повече гледаш ЕКРАНА

    4 0 Отговор
    Толкоз повече ти ставаш НЕВМЕНЯЕМ и Интелектуален ТРУП !
  • 12 ИСТИНАТА днес е !

    7 0 Отговор
    Народа няма своя ПАРТИЯ която да го ПРЕДСТАВЯ и ЗАЩИТАВА ! Тогава - на какво се надяваш и очакваш ?
  • 13 Сали

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антикомун":

    Като не ядеш месо-яж пасти!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Основателно ли се МРЪЩИМ на Мигрантите ?

    2 3 Отговор
    А не сме ли НИЕ които им РАЗБИХМЕ ДЪРЖАВИТЕ и Домовете - носейки им " Демокрация " ? И нямали да Отговаряме пред тях за това ?
  • 16 Когато плачеш - запалвай си цигара !

    1 1 Отговор
    Димът ще скрие твоите сълзи ! Ти вече не си Мъж ! А си "пеперудка " ! Ръгай чушки в боба ! Ти си Господин , Свободен като куче без стопанин ! Кеф ти по тая , кеф ти по оная улица ! Ти не си нужен и на двете !
  • 17 Ти отдавна си свалил

    0 0 Отговор
    ГАРДА ! Беб те МЛАТЯТ !
  • 18 Ти отдавна си свалил

    0 0 Отговор
    ГАРДА ! Теб те МЛАТЯТ а ти още се държиш и си чудиш как го правиш !
  • 19 ЗНАЧИ ОЧАКВАЙТЕ МАЛКО

    8 0 Отговор
    ЧУМА ПАК ПО НАШИТЕ ПРАСЕТА ТА ДА ИЗЯДЕМ ИЗЛИШЪКА НА ЗАПАДА.....
  • 20 ЦК на ГЕРБ

    4 1 Отговор
    НЕ КУПУВАЙТЕ,БРАТЯ !!!!🎃
  • 21 чиче

    4 0 Отговор
    ТО НЕМА И ПАРИ С КОИТО ДА КУПУВАМЕ.ТИЯ НИ ОКРАДОХА ЯКО
  • 22 Димов

    6 1 Отговор
    Както винаги - прекупвачите стават милионери, докато производителите едвам оцеляват. Защо имаме контролни органи, като си контролират само органите?
  • 23 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Грульо":

    Едно време имаше виц за това:
    - Ти знаеш ли, че салама го намалили?
    - Да бе, намалили. Как пък не...
    - Сериозно бе! За същите пари вземаш по-малко парче.
  • 24 случаен читател

    7 0 Отговор
    То пък и едно месо по големите вериги. Пълно с вода и химикали. Днес праснах две пържоли на скарата и като се опекоха станаха наполовина.
  • 25 гост

    6 0 Отговор
    До сега, не съм чувал в България, една стока един път като се вдигне цената, след това да падне.