Last news in Fakti

2 Септември, 2021 07:21 2 602 4

Значителен ръст на австрийските инвестиции у нас

  • българия-
  • австрия-
  • стокообмен-
  • представител

Австрия с нов търговски съветник в България

Значителен ръст на австрийските инвестиции у нас - 1

В периода 2014-2019 гг. австрийските търговски отношения с България отчитат ръст от 26%, до 813 млн. EUR. Българският износ на стоки към Австрия е нараснал с 33%. При услугите, които страната ни изнася към Австрия увеличението е над 40%, до 640 млн. EUR, а австрийският износ е нараснал с 20%, до почти 310 млн. EUR. За 2021 г. статистиката показва, че ефектът на кризата вече е преодолян: българският износ на стоки до месец май е нараснал със значителните 28.2%, а австрийският износ към България с 4.9%.

С инвестиции в България от повече от 2,6 млрд. EUR, по данни на Австрийската национална банка и създадени над 20 000 работни мести, Австрия е сред най–големите чуждестранни инвеститори в страната. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Mondi, Billa, Kronospan, Palfinger, Knauf, Uniqa, Wienerberger, AluKönigStahl, Sportalm и Baumit.Значителен ръст на австрийските инвестиции у нас

От 1 септември Австрия има и нов търговски съветник към посолството си у нас. Това е Филип Купфер. Той е роден във Виена, дипломиран юрист. Има дългогодишен опит в подкрепа на австрийския бизнес във Виена, Казабланка, Милано, Загреб и Сараево, както и натрупан стаж в различни министерства във Виена.

Досегашният търговски съветник Улрике Щрака от септември 2021 г. ще работи в ICS-Internationalisierungscenter Steiermark в Грац и ще мотивира фирмите от провинцията за повече износ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 00097

    1 3 Отговор
    Аз не знам Австрия какво изнася за България ама в магазините нито една австрийска стока не съм видял. То на всичко пише China. За храни, плодове и зеленчуци да не говорим.Това са лично мои наблюдения.
  • 3 среднощен

    5 0 Отговор
    След като не бе прокаран "закона за амнистия" на български капитали откраднати през "външно-търговските дружества" от времето на "соца", съвсем естествено е Австрия да бъде "водещ инвеститор" в България... "Парите не спят", но също така и "пазарите имат предпочитания"... Партньорството "Виена-София" е "линия", по която се случват важни политически и икономически процеси по време и след разпадането на османската империя, а по-късно и австроунгарската.... Оформя се регион с особено изявено присъствие на "източно европейския, средиземноморски, руско-еврейски капитал"... Та дори и до днес...
  • 4 778

    1 1 Отговор
    Търновци от доста време се борят за затварянето на Кроношпам.