Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 09:24 8 842 56

Близо 28 млрд. долара изнесени от България през офшорки за 10 г.

  • офшорки-
  • офшорни сметки-
  • политици

Истината е, че от години само се приказва, а нищо не се прави, включително ЕС. Санкции няма никакви

Близо 28 млрд. долара изнесени от България през офшорки за 10 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Наличието на офшорни сметки категорично е опит за заобикаляне на закона. Това заяви пред bTV финансовият експерт Кольо Паранов по повод разкритията на Pandora Papers.

Според него подобни сериозни разследвания на международни медии поставят началото на един много сериозен прелом за начало на подмяна на елита в света. По думи на Парамов въпросният елит в момента е скрит в офшорите - там са парите, злоупотребите, зависимостите. Някои хора в света, които са доста влиятелни, виждат, че елитът е затънал в доста тежък проблем и трябва да бъде сменен, отбеляза той.

От своя страна бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров посочи, че основното предназначение на този тип "книжни фирми" е да се заобиколи законът, а това заобикаляне може да е в различни посоки - укриване на данъци, пране на пари, финасиране на тероризъм, всякакъв вид контрабанда.

"Не мога да си обясня двойствения стандарт, който до момента голяма част от държавите проявяват към този тип зони и компании. Истината е, че от години само се приказва, а нищо не се прави, включително ЕС. Санкции няма никакви", обобщи ситуацията той и допълни, че става дума за огромен брой офшорни зони, включително и в Европа.

ЕС е огромен длъжник по отношение на толерирането на този процес, а това е чиста кражба от нашето законодателство, категоричен бе Гяуров.

Парамов настоя за отговори от ДАНС, БНБ, защото от 2004 г. не е било направено нищо по въпроса.

2005 г. 5 млрд. 100 млн. заминават за Панама, 2006 г. още 5 млрд. 400 млн., 2008 г. още 5 млрд., разкри той и посочи, че в периода 2001 - 2010 г. имаме изнесени 24 млрд. и 400 млн. долара. Впоследствие са били доказани още 3 млрд. 300 млн., с които са станали общо 27 млрд. 700 млн. долара в 3900 офшора.

"Това означава, че тук всеки на петото ниво - бизнесмени и т.н., е издърпал едни 20-30 млн., пратил ги е там, направил е договори и е построил хотели на Слънчев бряг. И никой в разузнаването не знае нищо", заключи експертът. Той е категоричен, че това е фрапиращ дял от БВП на страната.

Гяуров поясни, че по оценка на МВФ годишно фискът на държавите губи между 200 и 600 млрд. от подобни сделки.

Относно възможностите за намиране на доказателства той обясни, че процесът не е лесен, изисква се активна работа на службите и прокуратурата. Ако се започне разследване и се използват възможноститет на официалната съдебна поръчка, всяка държава е длъжна да предостави информация, подчерта той и допълни, че това разследване дава такова основание.

Според него има изключително добра стартова платформа за ДАНС, данъчните ни органи и българската прокуратура и ако тези три структури не направят нищо, вината е само тяхна.

Гяуров подчерта, че в цялата схема освен компаниите, които се занимават с опериране на офшорни компании, друг много важен играч са банките. Тяхната дейност по негови думи способства прането на пари и укриването на данъци. Ако има основателно разследване и информацията бъде поискана по съответния начин обаче, тя ще бъде предоставена.

Двамата бяха единодушни, че времето, по което станаха ясни разкритията по Pandora Papers няма нищо общо с политическите процеси в нашата страна.

Припомняме, вчера стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от българските политици в досиетата "Пандора". Установено е, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не се споменават в подадените от него имуществени декларации.

Впоследствие от НАП обявиха, че са поискали допълнителни данни за българите, които се срещат в документите по разследването Pandora Papers.

От своя страна самият Пеевски категорично отрече информацията, че е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аха

    46 1 Отговор
    Другите в чували.;)

    Коментиран от #38

  • 2 🤣😉🤣😉🤣😉🤣

    62 7 Отговор
    "Близо 28 млрд. долара изнесени от България през офшорки за 10 г." - вярвам в справедливостта и върховенството на закона!!!

    Коментиран от #47

  • 3 Приноса на Ге б

    50 6 Отговор
    За България и българите.

    Коментиран от #35, #45

  • 4 ГЕРБ+ДПС

    5 41 Отговор
    АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ДПС
  • 5 честен ционист

    78 13 Отговор
    Баце и Шайката изнесоха близо 200млрд иначе нямаше да приличате на Конго.
  • 6 GGG

    63 7 Отговор
    Боко е старомоден той не си пада по офшорките, предпочита шкафове или бурканбанк!

    Коментиран от #16

  • 7 Dinero

    53 4 Отговор
    После що сме бедни или на последните места по всичко !

    Коментиран от #11

  • 8 Грульо

    74 3 Отговор
    Като добавиш и над 80 милярда профукани за 20 години от управляващите за нерентабилни проекти, става ясно защо сме на последните места. Крадляши са ни управлявали. :D
  • 9 любител

    53 9 Отговор
    имам само един въпрос кога ще покажете милиардите на боко тиквата и компания и си отговарям сам- никога. за това ще бъдем винаги последни за всичко хубаво и първи за всичко лошо.

    Коментиран от #19

  • 10 БСП на Бунището

    11 32 Отговор
    В споменатия период управляват БСП в коалиция с ДПС и изнесени 27 милиарда в офшорки...И си задаваш въпроса Кой от Българския Народ го е направил ???Най вероятно Пенсионерите.....
  • 11 р345

    30 1 Отговор

    До коментар #7 от "Dinero":

    Бедни сме, оти сме ганьовци!!!
  • 12 гост

    31 4 Отговор
    Баце, крадне много
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДАААААА....

    15 33 Отговор
    ДО..... 2010г.,...КОМУНЯГО-ФАТМАШКАТА ДС-МАФИЯ ...ИЗНАСЯ ПОЧТИ 25 МИЛИАРДА! СУМАТА Е СИЛНО ЗАНИЖЕНА НО Е ПОКАЗАТЕЛНО ЗАЩО ТЕЗИ ДРУГАРИ( ОТ ДС/БКП-БСП-ДПС-ДС-ЦИГАНИНА КОСТОВ)...РЕВАТ ВЪВ ХОР СРЕЩУ БОЙКО БОРИСОВ И ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ГЕШЕВ!!
    СЕКНАХА КРАЖБИТЕ ЗА ЧЕРВЕНАТА КОМУНЯГО-ФАТМАШКА МАФИЯ И БЪРЗО МУ ОРГАНИЗИРАХА ..."ДС ПРЕВРАТ"!!
    САМО..ФАТМАКА,ЧЕРЕПА,МУСТАКА И ИМПЕКСА ГУШНАХА ПОВЕЧЕ ОТ 11 МИЛИАРДА ,ПАРИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ!!
    ЗАБРАНА,КОНФИСКАЦИЯ И... АНИХИЛАЦИЯ ЗА ЧЕРВЕНАТА КОМУНЯГО-ФАТМАШКА ЧУМА
  • 15 ВСВСВС

    32 0 Отговор
    Дайте им имената и на другите де... Аман само от цифри!
  • 16 Гертруд

    29 2 Отговор

    До коментар #6 от "GGG":

    А тези около него? Шайката, кликата, джуджитата, мачароците, библиотекарите и на курортиста от Росенец момците?
  • 17 шопендар

    24 2 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ,БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ,СА ПРАВЕНИ ОТ КОМУНИСТИТЕ-ЗА КОМУНИСТИТЕ.И КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТОВА...ОБИКНОВЕНИЯТ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ИЗНАСЯ КАПИТАЛИ-ЗАЩОТО ГИ НЯМА
  • 18 6699

    40 1 Отговор
    За 28 МИЛИАРДА ЛВ. службите няма да си помръднат пръста дори. По- вероятно е да прикрият случая. Но виж за 28 лв. ще има разследване, преследване, съсипване на човешкия живот и съд. Пък ако тия 28 лв. са откраднати на части- 2 пъти по 14 лв., ще кажат, че е продължавано престъпление и следва затвор. И даже статии по медиите ще пишат.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рошко

    18 0 Отговор
    Отиваме към световно правителство,не мисля че има държава без лидери които не крият пари може и да се по оправим, само ако такива офшфорки зони просто се затворят
  • 22 КИРО АЛЧНОТО

    5 15 Отговор
    НЕСКА ИМА ЛИ ОФЕРТИ ОТ ФАТМАШКАТА ДС-ПАРТИЙКА ЗА...500 К
    ?!?
    НЕ, ЧЕ НЕЩО АМА Е ТАКА ОТ....АЛЧНОСТ..ПИТАМ

    Коментиран от #42

  • 23 разбойника

    29 4 Отговор
    Боклука с менискуса, ги бие всички по окрадени и изнесени пари. Колко неща ви "построи", а от там колко комисион само един Господ го знае. Туи в чекмеджето му бяха джобните на този лъжец и крадец.
  • 24 Перо

    30 1 Отговор
    През времето на соца,в системата на външната търговия беше забранено даже срещите и преговорите с търговци от офшорни фирми. Тогава БГ беше посещавана от такива лица с регистрирани фирми на о-в Ман. Сега за да се улеснят кражбите се разрешиха всякакви покупки,инвестиции,участия в приватизацията и обществените поръчки на офшорни фирми и станахме европейска перачница на пари.
  • 25 Питащ

    29 3 Отговор
    И Плевнелиев има участие с офшорките си. Трябва щателно разследване на всички участвали в управлението на България от 1989 до сега
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мда

    35 1 Отговор
    Така е било винаги, елита краде от народа и си живее царски, докато простолюдието се бъхти, за да му осигури лукса. В по-цивилизованите държави поне осигуряват добри условия за живот на тези, които ги хранят, докато в България никой не го е грижа за стадото, искат само да лапат.
  • 28 Хората са късопаметни

    13 4 Отговор
    ЕС=Пирамида.....имаше подобни 90г......Югоагент.... финансова къща Икар ....и т.н.
  • 29 Пучо Капучо

    16 2 Отговор
    При толкова изнесени пари, а само двама българи досега в досиетата Пейпърс...явно горе знаят да крадат - майстори са, дет са вика...не, баш майстори са.
  • 30 Tутанкамон

    11 4 Отговор
    Всичките са откраднати от тиквата
  • 31 Българин

    21 2 Отговор
    Тази информация достига до нас сега, но по нея се работи от няколко месеца. Разбрахте ли, защо са натискът и заплахите срещу Спецов? Мога да си представя каква заплаха тегне над националните предатели-крадци, за да се решат на отчайващата стъпка да изпращат килъри в Дубай, за семейството на Спецов. Хубавото е, че всички тези мошеници са в радарите на американското финансово разузнаване и снимките им с европейски лидери няма да им помогнат.
  • 32 Мухаа,хаа!

    24 1 Отговор
    А как стигат тези чудовищни суми ,до офшорната зона.- с чували,или тирове? Точно най големия проблем- истинската пробойна е през банките.Ако няма вратички,който не са под железен контрол,няма как стотици милиони,да достигнат до крайна дестинация.Нито технически,нито физически.Уж има финансово разузнаване.Има и закон- транзакция над 20 х лева( забележете- в лева,или тяхна равностойност) задължително според закона,се докладват на фин.разузнаване,което започва процес на проследяване.В една банка,синът внася 4500 лева.И на каса му искат да попълни декларация,от къде и как е придобита сумата !? При теглене е същото.Над 10 бона,освен предварителна заявка,пишеш и за какво ще ги ползваш.Обяснения да даваш за ТВОЙТЕ ПАРИ! Който не са милиони,нито стотици милиони.Но за тях,законите не важат.Днес се договарям,през компа заминава всичко- до стотинка на минутата.Аз доволен ( от тлъстата такса за превалутиране( там лева не върви) и самите такси за превод.Ти си предоволен,че си чист като сълза,а тук остават дребни пари,за оперативни разходи.В китай банката е само една.Китайска Национална банка.Сто процента,държавна собственост.И няма нито една чужда банка.Та пробвай там,да преведеш милиони и милиарди към офшорни зони.Може да имаш милиони,без значение в юани,или друга валута,но там- в Централна банка,или нейни филиали.Всеки юан,всеки долар,евро са под абсолютен контрол и надзор.До такава степен,че ако само се опиташ да платиш,стока,услуга в чужда валута,имат закон,че под
  • 33 българка

    18 1 Отговор
    Бях просветлена от тази статия - престъпниците били "елит" !?! Като си помисля за Пеевски - от българския "елит" и за други "елитни лица" и това, че ги подкрепя българският "интелектуален елит", вече приемам за мисия невъзможна всичко и всички да си отидат на правилните места!
    Но да се надяваме за справедливост!

    Коментиран от #41

  • 34 legal

    10 6 Отговор
    Защо никой не говори за офшорката на Асен Василев - Акселберт Лимитид, регистрирана на Британските Вирджински острови
  • 35 Абе паток

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Приноса на Ге б":

    Виж коя година ти посочват и тогава пиши простотиите си ! Виж и кой е управлявал тогава , ГЕРБ не е съществувал !!!!
  • 36 Снайперист

    3 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 37 Измамата

    14 1 Отговор
    Сумата е до 2010г. След това още 270 000 000 000. Очаквайте разкритията през 2031г.
  • 38 Кьовеши

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "аха":

    На ограбените балъци - Ай Честито!

    Коментиран от #46

  • 39 Офшорков

    12 1 Отговор
    Няма нищо по-хубаво от демокрация и капитализъм в едно.
  • 40 Аристотел герджиков

    12 1 Отговор
    Нали за тая демокрация беше борбата... Демокрацията наТарикатка иМошеника...
  • 41 Запознат

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "българка":

    Справедливостта за такива идва само от едно място. Гледай филма Черните ангели и ще разбереш...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 стоян

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Приноса на Ге б":

    До 3 ком -кумуняго видя ли годините на кражба 2000 до 2008 кой беше на власт -кумунягите с де пе се и целувките на площада
  • 46 ха ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Кьовеши":

    Тези пари са прокълнати! Като те тръшне нещо нелечимо, дай ги на оная с косата, барем се отървеш. ☠️ 😄😄😄
  • 47 www

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "🤣😉🤣😉🤣😉🤣":

    Аз вярвам във Висшето правосъдие. Постоянно го наблюдавам!
  • 48 Българин

    6 6 Отговор
    И комунистите откраднаха 500 мимярда
  • 49 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    2 1 Отговор
    Моите са в Ливан.
  • 50 Ленин

    0 2 Отговор
    Приватизацията е неизбежна.
  • 51 ПРИПОМНЯНЕ

    7 0 Отговор
    Скандалът „Офшорлийкс“ идва и към България
    Над 700 млн. евро са инвестирани анонимно в страната от фирми, регистрирани на Британските вирджински острови………….. Много повече инвестиции са дошли от Кипър, също офшорна зона – 2 173,7 млн.евро./ април 2013г. MONEY.BG/
    Проста сметка 700 + 2 173,7 = 2873,7 млн. евро
    2873,7 млн.евро 4,1 млд. долара.
  • 52 офффф

    4 0 Отговор
    Финансовият експерт Кольо Паранов от небето падна. Където има млрд. санкций няма !
  • 53 Цитат

    3 0 Отговор
    Яжте банани!
  • 54 комшията

    4 0 Отговор
    Защо никой не разследва кой ги е изнесъл? Ами просто, защото и тези които трябва да разследват далаверата, са замесени.
  • 55 коментар

    2 0 Отговор
    Това ще да са по-трудно видимите резултати.
  • 56 Веселинов

    2 0 Отговор
    Цацаров и Гешев се грижат за благоденствието на Мафията, която си ги избра и назначи.