Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 10:16 4 508 40

НСИ: Трудоспособното население у нас намалява, пенсионерите се увеличават

  • пенсионери-
  • работници

Застаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст

НСИ: Трудоспособното население у нас намалява, пенсионерите се увеличават - 1
Снимка: БГНЕС

Новите пенсионери у нас отварят дупка от 30% в българската икономика. Това става ясно от отчета за 2019-2020 г. за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България, предава Монитор.

Според данните у нас едва 67 млади хора заместват 100 души, които излизат в пенсия. За сравнение, през 2001 г. 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 млади хора. Най-висока е стойността на коефициента в областите Сливен – 90, София (столица) – 79 лица, и Варна – 78. Най-нисък е този показател в областите Смолян – 41, Кърджали – 48, и Перник, където 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват от едва 50 лица, влизащи в трудоспособна възраст.

Населението на България продължава да намалява и застарява, като остават ниски нивата на раждаемост и високи тези на смъртност у нас, са изводите в отчета. Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението. В края на 2020 г. хората на 65 и повече навършени години са 1 504 048, или близо 22 на сто от цялото население. В сравнение с 2019 г., делът на населението в тази възрастова група нараства с 0,2 процентни пункта.

Застаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която от 40,4 години през 2001 г. нараства до 44 години в края на 2020 година. Средната възраст на населението в България е сред най-високите не само в Европейския съюз, но и в света, пише още в документа. Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените отколкото сред мъжете. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 25,3%, а на мъжете – 17,9%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея - на по-ниската средна продължителност на живота при тях. Най-висок е делът на хората над 65 навършени години в областите Видин и Габрово, където всеки трети е в тази категория. Общо в двадесет области този дял е над средния за страната. Най-нисък е делът на възрастното население в областите София (столица) – 17,7%, и Варна – 19,4%.

Друга тревожна тенденция, посочена в отчета, е, че трудоспособното население продължава да намалява. Населението в трудоспособна възраст към края на 2020 г. е малко над 4,1 млн. души, или 59,8% от населението на страната. През 2020 г. броят на трудоспособното население намалява със 17 хил. души, или с 0,4%, спрямо 2019 г. Към края на 2020 г. над трудоспособна възраст са 1,7 млн. души, или 24,8%.

Като положителни тенденции през 2020 г. могат да бъдат отбелязани намаляването на детската смъртност, задържането на тоталния коефициент на плодовитост на ниво, близко до средното за страните-членки на Европейския съюз, намаляването на броя на разводите, увеличаване на механичния прираст на населението, подобряването на жизнения стандарт и качеството на живот на населението, посочва се в документа.

Междувременно статистиката на Евростат показва, че сме в топ 5 на ЕС по липса на работна ръка. Коефициентът на зависимост в напреднала възраст в ЕС се е увеличил значително през последните 20 години. През 2001 г. той е бил 25,9%, което означава, че по-малко от четирима души в трудоспособна възраст (20-64) издържат един човек на възраст 65 или повече години.

Към 1 януари 2020 г. съотношението се увеличи до 34,8%, което означава, че по-малко от трима възрастни в трудоспособна възраст заместват един пенсионер, показват последните данни на Евростат. Към 1 януари 2020 г. някои от най-високите съотношения са концентрирани в Източна Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Португалия и Финландия. Повечето от тези региони са били предимно селски, планински или относително отдалечени, където е вероятно по-млади хора да са напуснали региона, за да продължат обучението си или да търсят работа.

Сред регионите на ЕС Евритания, планински район в централна Гърция, регистрира най-високия коефициент на зависимост в напреднала възраст (78,3%). Този регион е последван от северозападният район на Белгия (64,6%) и германския регион Зул (61,3%). За разлика от тях, най-ниските съотношения в ЕС са регистрирани в най-отдалечения френски регион Майот (6,1%) и Гаяне (11,7%) и испанския регион Фуертевентура (16,5%).


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най

    70 1 Отговор
    Обичам да ми казват нещо което се знае от години, ние да не сме да нямаме очи да видим какво е положението. Младите напускат България като заседнал и потъващ кораб.

    Коментиран от #19

  • 2 flipp

    43 6 Отговор
    Точно затова не ни трябват ваксинации, ние и без тях си изчезваме с доволни темпове
  • 3 мародер

    39 10 Отговор
    Лично мое мнение: България няма бъдеще в ЕС! Колкото по дълго стои в него - толкова по малко българи ще остават в нея! Такива са целите и задачите на евролибералните глупци във все още наричаната България територия.

    Коментиран от #6

  • 4 бай Тодор

    62 2 Отговор
    Изгониха младите от България с тези ниски заплати,сега се вайкат ! Сами режат клона на който седят !

    Коментиран от #36

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    31 1 Отговор
    Маро ма, ДУПКАТА не я отварят пенЦионерите‼️
  • 6 БСП на Бунището

    33 7 Отговор

    До коментар #3 от "мародер":

    След Масовата Приватизация,директорите на предприятията ги Унищожиха,а работниците бяха изхвърлени на Тротоара безработни.Ако не бяха ЕС,Канада,САЩ да поемат над Два милиона безработни от България,то тук щеше наистина да има Пролетарска Революция и избити Комунисти....
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    44 1 Отговор
    Дупката я отвориха ония които накараха над два милиона българи да се ЕВАКУИРАТ от Родината ни ‼️
  • 8 сила

    44 6 Отговор
    ВОЕННИ И ПОЛИЦАЙ....1200 ПЕНСИЯ......1 000 000 хрантутници шапкари,без коментар

    Коментиран от #16

  • 9 Бриго Бичкията

    36 2 Отговор
    За това може да благодарите на правителствата и "големия бизнес" от началото на прехода до ден днешен, които не направиха нищо за да задържат хората, и не само да ги задържат ами и да привлекат нови. Защо мислите един човек ще иска да " бяга" напуска работата и страната си и да ходи някъде неизвестно къде непърва да се устройва?.
  • 10 Мдааа....

    41 1 Отговор
    Младите напускат България,защото самата държава не им предоставя бъдеще.Със ниски заплати и високи цени ,сметки и калпава административна система никой не иска да живее.Безработицата е голяма.Благадарение на некадърното управление и масовите кражби на управляващите страната ни ще асе превърне в старчески дом.ЕС още повече замъти положението,като ликвидира малките селски стопанства.Едно прасе за Коледа не могат хората да отгледат.Всичко е вносно.Няма вътрешно производство.Всичко е европейски боклук
  • 11 Емил

    5 10 Отговор
    Няма страшно, коронага ще оправи статистиката!
  • 12 гадно

    27 1 Отговор
    Преброяването показа какво е останало не, че ние не го знаехме, но вече е черно на бяло. Причините се знаят, но се премълчават защото са неудобни за политиците.
  • 13 Вдигнете заплатите

    27 2 Отговор
    И доста народ ще се прибере вкъщи... толкова е просто!

    Коментиран от #15

  • 14 ПТРГ

    44 3 Отговор
    С тия ниски заплати в провинцията никой няма да остане да работи тук. Младите бягат в чужбина, работят, там създават семейства и раждат деца. Кой млад и амбициозен човек ще остане в Разград, Враца, Свищов, Търговище, Сливен, Ямбол или Силистра да работи по 12 часа на ден, 6 дена в седмицата за 500-600 лв. нето?!
    В Бг и да си кадърен, с образования, езици, ако нямаш партийна протекция, си обречен на ниско заплащане или безработица.
  • 15 ПТРГ

    30 1 Отговор

    До коментар #13 от "Вдигнете заплатите":

    Олигарсите няма да позволят да се вдигнат заплатите. Представяш ли си Велев да разреши вдигане на МРЗ? Та той искаше МРЗ да е колкото социалния минимум. И синдикатите мълчаха. Направиха 300 часа извънреден труд, за който всеки знае, че не се заплаща.
  • 16 Не позна

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "сила":

    1500 е пенсията, хахаххххааа
  • 17 Бай Мангао

    17 2 Отговор
    Няма страшно, ние ще раждаме...., вие като не можете

    Коментиран от #24

  • 18 Доко

    22 1 Отговор
    НСИ, като са в час с бройката на населението, защо не подадат сигнал за заплаха на националната сигурност и кои са причинителите на този демографски срив. Има причина и виновни лица.За това са необходими незабавни арести или чакат от САЩ да се произнесат?

    Коментиран от #20

  • 19 Толкова

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "Най":

    Работата на статистиката е да прави моментна снимка и да показва измененията от предходната снимка, а не да обяснява процесите. А снимката е такава, защото държавата и бизнеса създават такива условия. При промяна на условията и картинката ще бъде променена автоматично. Никой не бяга от хубавото, удобното и спокойното, когато в тук условията станат такива, че на хората да им е изгодно ида предпочитат да са тук, ще бъдат тук. Толкова е просто и логично. Няма как да искате някой да работи и живее тук, където с една заплата може да си плати половината разходи, при това за некачествени стоки, услуги, управление, администрация, правосъдие и ред. Никой не иска да кара кола по това, което тук се нарича пътища и за което се иска винетка, никой не иска да го лекуват в тукашни болници, никой не иска да яде това, което домашните му любимци не искат да ядат. С такъв капитализъм и с такова управление - толкова!
  • 20 БАЙ Х@Й‼

    21 1 Отговор

    До коментар #18 от "Доко":

    От САЩ се произнесена още 1990г ! Справка планът РАН-ЪТ ! "В България трябва да останат около 5 млн. население."
  • 21 Българка

    26 1 Отговор
    Данъкоплатците стават все по-малко и все по-бедни. На фона на това издръжката на калинки, търтеи и хрантутници в държавни итституции, измислени агенции, комисии и т.н. става све по-голяма. Като добавим издръжката на деца, пенсионери и социално слаби, то по-добре да спрем да работим и да закриваме държавата. Трябва да се обединяват агенции, регулатори, ведомства и министерства. Минимум 40% съкращения в държавния сектор и електронно правителство!

    Коментиран от #35

  • 22 НИЯ

    15 1 Отговор
    НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО. СЛЕД 5 Г. НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ БЪДЕ 4 МЛН. ПЕНСИОНЕРИ В БЪЛГАРИЯ. ДРУГИ НЯМА ДА ИМА ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ.
  • 23 5ко

    19 1 Отговор
    Ми продължавайте с геноцида и прогонването на младите, и ще става по - зле. Не се накрадоха и налапаха продажната политическа сган.
  • 24 5ко

    23 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Мангао":

    Те и циганите бягат. И те не искат да стоят тука.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 36373839

    15 1 Отговор
    Хора всички сме за по едно кафе на тоя свят!Втори шанс няма.
  • 27 възпитан

    15 3 Отговор
    Как няма да се увеличават пенсионерите като Герберосите на мутрата от банкя промениха закона на техния сигурен електорат МВР и всеки направил 25г. взема пенсия и заплата,а обикновения гражданин бачка до 64г.
  • 28 Пенсионер

    18 1 Отговор
    Ами при тия ниски заплати, малки пенсии и липса на перспектива, младите хора се изнасят да живеят в богатите държави. Остават пенсионерите , които чакат редът си за царството небесно.
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 2 Отговор
    Ковид 19 и нелекуването не ви помагат???Аз съм на 63,и вече почти 3месеца,но до пенсия ми е далеко,а давах и храня бюроклати бг над 42г...стискам зъби и внимавам с колата ,да не зарадвам Нои....но дори да докретам до 64-65г....вероятно ще получа на дедо муро дисагите.....във вид на супер пенсия от 370лв....този месец на онези им преведох близо 500..левчета!Дано се задавят с тях!Направете пенсионирането да е на 120г и карайте хората да се осигуряват до живот!!!Тогава един работещ ще храни 10000 бюро-клати!

    Коментиран от #30

  • 30 Мдаа

    5 8 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Непрекъснат поток от болни, уплашени пациенти с позитивни тестове за COVID-19, задъхваща се система, препълнени болници и легла - така според д-р Гергана Николова изглежда в момента ситуацията в лечебните заведения в страната.
    "Безкрайно уморени сме, изтощени сме. За съжаление ваксинациите не вървят с темпа, с който искаме”, коментира пред СМИ д-р Николова.
  • 31 Кицо Беге

    11 1 Отговор
    Няма да се плашите, Бацо ще се върне и ще ви довърши да не се мъчите, той мисли за вас
  • 32 гроажданин

    4 1 Отговор
    Кви петлев кви мити 67 млади замествали 100 души които излизат в песия ми ги говори бачо Галъб Донев .
    Колко още допълнително са АПЗ иоще толкова млади чакат по борсите да ги заместят Това той не го вижда и ги държи .
  • 33 Стефан Петров

    17 2 Отговор
    Според СЗО една нация се смята за стара ако населението над 65г. е повече от 6%. У нас ако работник над 40г. търси работа или майка с деца не искат да ги назначат, а после работодателите плачат,че нямало работници.Зная фирми на запад, в които работят предимно пенсионери по 4ч. на ден, но у нас подобна идея е лудост.

    Коментиран от #37

  • 34 Точен

    4 1 Отговор
    Демокрацията по западен диктат убива Българско!
  • 35 moiraine

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Българка":

    Ако електронното правителство ще го правят "гениите" от "Информационно обслужване", по-добре да си караме без него. Справка - ЕИСС.
  • 36 Тоя

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "бай Тодор":

    българина все друг му е виновен, я политиката, запада му е виновен, СССР му е виновен, обаче него за нищо неможеш да го барнеш, той се мисли за идеален, само вижте кво се случва в един жилищен блок, и и ако си признаем че сме супер мързеливи, всичко си идва на място,
  • 37 да бе

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Стефан Петров":

    у нас е пълно с пенсионери на полови щат
  • 38 Kakво ви пука

    2 0 Отговор
    като на никой не му пука.
  • 39 Един

    0 1 Отговор
    Да! Хубава "шапка" ни спретнаха новите господари с тази "демокрация"!
  • 40 Един

    0 1 Отговор
    Да! Хубава "шапка" ни спретнаха новите господари с тази "демокрация"!