2 Ноември, 2021 13:04 4 917 23

Арх. Владимир Витанов пред ФАКТИ: Бизнес средата е несигурна, липсата на кадри е сериозен проблем

  • архитект владимир витанов-
  • проектиране-
  • бизнес-
  • архитектура-
  • проблеми-
  • тенденции

В период на криза като тази работата с чуждестранни партньори е за предпочитане, заяви архитектът

- Периодът на пандемията се оказа дълъг, как това се отрази на сектора ви?

- Малко след избухването на пандемията много от проектите бяха замразени, а нови оферти постоянно се отхвърляха. Комуникацията с клиентите започна да става все по-бавна и затруднена, дори срещите на наши клиенти с техни инвеститори започнаха да се отлагат във времето с неопределен срок. Плащанията се бавят и това води до свиване на бюджети и спънки в развитието.

- Как се наложи да преструктурирате работата си, за да претърпите по-малко загуби?

- Наложи се да намалим заплатите и съответно работното време на служителите за 3 месеца. Това не беше сериозен проблем, тъй като и работата беше значително по-малко. Преместихме се и в офис с по-нисък наем, но пък на много по-добра локация.

- Смятате ли, че мерките в държавата към бизнеса бяха адекватни?

- Мисля, че да. На много бизнеси беше помогнато с мярката "60/40". Не мога да се изкажа компетентно в случая, тъй като не съм запознат как стоят нещата в повечето сектори.

- Вие работите и с големи външни клиенти, какви са най-големите трудности, които срещате в момента?

- Да, работим предимно с клиенти от чужбина. Трудностите ни се състоят предимно в комуникацията и сроковете. Имаме договори с клиентите за срок и цени, но много често клаузите в тях не биват спазвани именно от хората, които ни изпращат тези договори.

- Върху какво работите в момента?

- Последните 5 месеца работим по един много голям проект за интериори на хотел в Катар, а клиентите са от известна интериорна фирма от Ню Йорк. Имаме и по-малки проекти за вилна зона в Гърция, многофамилни жилища в Париж, градоустройствен проект за Саудистка Арабия и небостъргач в Дубай.

- Кои са знаковите ви проекти?

- Имаме 4 проекта за "Заха Хадид Архитекти", квартал на Джеда в Саудистка Арабия за най-голямата архитектурна фирма в света "Генслер", всички метростанции на строителна фирма "Джи Пи груп" от последните 3 години, визуализации и анимация за Мол "Марково Тепе" в Пловдив и един конкурсен проект за нова сграда на "Амазон".

- Как бихте определили бизнес средата в момента?

- Несигурна, неясна... Мисля, че ще има доста промени, както в бизнеса и комуникацията, така и в архитектурата като цяло. Ковид пандемията е възможно да се отрази и на нормите в проектирането, което би довело до промени в бъдещите проекти, преосмислянето на офис пространствата във всеки аспект, както и нов подход в проектирането на сгради за обществено ползване.

- При един нов локдаун, каква помощ за бизнеса трябва да бъде отпусната, за да се намали риска от фалити или безработица специално във вашия бранш?

- Държавите имат задължението да разполагат със спасителен буфер точно за такива ситуации като не говоря само за финансов, а и за трудов такъв. Една силна икономика следва да подпомага всички браншове, за да може при евентуален срив на хората да бъде предложена адекватна алтернатива. Нашата дейност е пряко свързана със строителството, така че всички по веригата ще пострадаме при липса на такова.

- Вие работите с чуждестранни инместитори,как коментират бизнес климата у нас,най-честите проблеми ,които ги притесняват кои са?

- Всеки клиент в чужбина се притеснява от българската коректност по отношение на срок и качество. Нарочно не споменавам цени, тъй като това не е решаващ фактор, за това дали искат да работят с нас. През годините сме успели да си изградим доверие с много клиенти от САЩ, Англия, Франция, ОАЕ и Австралия, но с цената на усърден труд и безсънни нощи. Тези неща се ценят високо в чужбина.

- Какви са най-новите тенденции във вашия бранш?

- Търси се фотореализъм на визуализациите и анимациите, изисква се много високо качество и детайл. Конкуренцията е изключително силна и е в цял свят. Също така навлизат най-различни уеб приложения за разглеждане на даден проект, VR, 360-градусови панорами и др. Този бранш се разви много за последните 15 години - качеството скочи много, появиха се много бюра от цял свят, появиха се най-различни варианти относно това как да презентираш дадена сграда.

- Как започна всичко при вас, имахте ли сътресения по пътя до днес?

- "Инсепт" е създадена през август 2014 година. В предишната фирма, в която работех, получих опит и знания в работата ми като архитектурен визуализатор. Напуснах, за да завърша успешно висшето си образование като архитект в УАСГ, една година бях във Виена по програма "Еразъм" и тук изоствах с изпитите и проектите. През лятото продължавах за удоволствие да правя визуализации и ги качвах в ралични уебсайтове. Един клиент от САЩ ме забеляза и ме попита дали искам да работим заедно. Нямах никаква представа от директна работа с клиенти, ценообразуване и дали въобще мога да се справя сам. Добре, че не се замислях тогава за тези неща и веднага се съгласих. Клиентът остана много доволен от първия ни съвместен проект и започна да ми дава още работа. Учех се в движение, имах проблеми от всякакво естество 24 часа в денонощието. Не ми оставаше никакво свободно време, наложи се да аутсорсвам проекти на мои приятели и бивши колеги.

След няколко месеца осъзнах, че ми трябват офис и служители, които да работят заедно с мен на пълен работен ден. С времето започнах да наемам хора и да купувам компютри, с парите които идваха от проектите. През 2016-та година по случайно стечение на обстоятелствата към нас се присъедини и настоящият ми бизнес партньор Светлозар Станков. Още от самото начало, той навлезе бързо в работата и без да му се доплаща започна да се заема с всякакви задачи от менажирането на екипа до техническите специфики на работата. Проблемът с кадрите в България е сериозен - липсват добре образовани, мотивирани и трудолюбиви млади хора. Светлозар се оказа изключение и затова по естествен път заедно започнахме да градим стратегията за развитието на фирмата.

През 2018 г. бяхме станали 19 човека, но се наложи да направим някои оптимизации в екипа и начина на работа и сега сме 8 човека, но работим изключително ефективно. Никога не сме имали недостиг на работа и клиенти, но определено от началото на 2020 г. усетихме сериозен трус, въпреки усилията ни да намираме нови клиенти. Миналата година сме изпратили около 20 000 имейла до потенциални клиенти от цял свят и успяхме да започнем работа само с една архитектурна фирма от САЩ. Пак е нещо, но преди пандемията от изпратени 1000 имейла, задължително намирахме клиент, който да иска да работи с нас.

Интервюто взе: Сребрина ГАДЖЕВА


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    18 8 Отговор
    Кой е този архитект? Защо пишете за него ? Платена реклама ли е ?
    Ако е реклама сложете надпис.
  • 2 тиква

    15 9 Отговор
    Боже пази България от такива недоразумения!!!
  • 3 Блаблапиар

    17 7 Отговор
    Има кадри , ти не щеш да им плащаш. Във Франция, Гърция, САЩ, СА изглежда нямат кадри щом са опряли до теб.
  • 4 Механик

    2 13 Отговор
    Като прочетох Витанов и архитект и си рекох, че онова коремоного, дето е математик (уж) си е сменило попрището.
  • 5 Неутрален

    16 5 Отговор
    Това е собственикът на фирма Incept.bg . Много кадърно момче... разгледайте сайтът.. дай боже повече такива хора да има в България

    Коментиран от #13

  • 6 Значи, този орави сгради за Амазон и

    7 8 Отговор
    Хадид, но аз трябва да му подпомагам бизнеса, щото било криза и печалбата му от 20млн. паднала на 10!!! Аз, с баничарничката на пазара, дето ставам в 4 часа сутрин и ако изкарам 100лева печалба днес, викам ура??? И за мен помощ няма! Да ви и ЕС и намярата…
  • 7 Един

    8 6 Отговор
    Какъв проблем с кадрите бе пич? Образовахте циганите по всички европрограми и ги адаптирахте към ЕС ценностите! Наемай си колкото ти трябват и си ги храни!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Как е възможно?

    6 4 Отговор
    Много некомпетентни хора в тази държава има! Много ви е далечен бизнеса.. (на коментиралите говоря) Първо се подгответе и тогава пишете.. Това момче е топ!
  • 11 Неутрален

    6 4 Отговор
    Вдъхновяващ, добър и забавен човек. България се нуждае от повече такива млади ентусиасти
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Александър

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Неутрален":

    Хората, които направиха тези визуализации от години вече не работят във фирмата именно заради псевдоархитекта в статията!

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 В. Божков

    5 4 Отговор
    Когато Влади Горанов ви превеждаше аванси по 1 мил. по офшорните ви сметки нямаше проблем, а сега ?
  • 16 Евгени

    5 3 Отговор
    И аз съм в този бранш, и нещата са така , както ги казва.Да е жив и здрав и да развива фирмата си.Сега е трудно за всички, но ще дойдат по-добри времена.
  • 17 Стоян

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Александър":

    Ти да не си един от уволнените?
  • 18 Венци Стефанов

    3 1 Отговор
    Питайте този Архитект, защо мача между Олимпик Тетевен и Спартак Плевен завърши 2:2, с гол в 96-та мин. Признат без да има VAR повторение?
  • 19 Бегов

    8 4 Отговор
    Бате Влади прави износ! Изнася извън БГ и вкарва пара обратно вътре в икономиката. На Бате Влади му трябват кадърни хора в персонала за да се конкурират на международния пазар. Когато от университета не излизат достатъчно кадърни - в подобни на неговата фирми ги обучават допълнително - сиреч - създава кадри способни на конкуренцията отвън. И в не големия мащаб на организацията му пак - хвала! Та, така.
  • 20 хаха

    1 1 Отговор
    Платена реклама, разбира се
  • 21 !!!!!!!

    7 3 Отговор
    То кадри има, ама не ги цениш (;
  • 22 Йонита Цакова

    2 2 Отговор
    Браво, арх.Витанов!
  • 23 Fichev

    1 1 Отговор
    Този на вързано куче хляб не може да даде