Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 14:20 2 442 12

Васил Велев: Популизмът на синдикатите надмина този на политиците

  • васил велев-
  • популизъм-
  • синдикати-
  • надмина-
  • политиците

Ние се борим за ръст на всички доходи, а не само за нискоквалифицираните, казва председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

Васил Велев: Популизмът на синдикатите надмина този на политиците - 1
Снимка: БГНЕС

Преди дни на среща при социалния министър Гълъб Донев в МС, представители на синдикатите и работодателите се скараха, като бизнесмените напуснаха сбирката. Оповестената причина за раздора, бе несъгласие с исканото увеличаване от страна на синдикатите на минималната работна заплата /МРЗ/ . От novini.bg потърсиха за експертен коментар по темата Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Той е и изпълнителен директор на „Стара планина холд”. Т.г. е ротационен председател на Асоциацията на българските работодатели и зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество и зам.-председател на Икономическия и социален съвет.

Да започнем с официалната статистика на НСИ за ръста на разходите за труд. Още по темата за МРЗ и популизма на синдикатите, задминал популизма на политиците, може да видите в таблица 1, третата колона от дясно на ляво. Общият разход за труд в индустрията, е нараснал едва с 1,7 % (това е без 60/40). А синдикатите искат 17,5% ръст на МРЗ!!!

6,7 % общ ръст се получава главно за сметка на големия (и несправедлив при криза) ръст в бюджетната сфера. Ръста на СРЗ от 12% в частния сектор, се получава за сметка на съкратените с ниски доходи. Показателен е ръстът на разходите за труд в индустрията - 1,7% за Q2`21 към Q2`20

Това е една напълно неадекватна , лишена от всякаква връзка с действителността преговорна позиция.

Тя вреди на хората, защото половината бизнеси ще бъдат застрашени.

По този начин да се бориш с инфлация, е като да гасиш пожар с бензин. Така би се минирал и пътят ни към еврозоната.

Ние се борим за ръст на всички доходи , а не само за нискоквалифицираните. Устойчив ръст на Средната Работна Заплата (СРЗ) ни е нужен, който се постига с ръст на икономиката.

Позицията на АИКБ е , че МРЗ трябва да се договаря между браншовите организации на работодатели и синдикати по икономически дейности. Т.е. минималните работни заплати да са различни за различните икономически дейности.

Друго разминаване е относно Максималния осигурителен доход (МОД). Той трябва да се съотнася към Средния осигурителен доход (СОД) като 2:1 . Това е обичайното съотношение в ЕС. В България е 2,5:1 , т.е. МОД няма нужда да се увеличава до като СОД не стане 1500 лв. (Сега СОД е 1143,90 лв.)


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    13 3 Отговор
    Бе тоя кога си гледа бизнеса, а все е по медиите да хленчи. Аман от болшевики, дето все нещо им пречи! А и вируси гледам, че не го ловят, поне някоя бухалка не може ли да го прасне?
  • 2 Хаджи Генчо

    12 3 Отговор
    Голи охлюве Велев! То сега няма работници...Имам приятели, радват се да намерят за работник ром, но и те гледат навън и не искат да работят за вас мутромилиционери бивши партийци.
  • 3 бааааси

    8 4 Отговор
    От толкова борба силици не ви останаха ... Не моеш се качи у Ролс Ройса ..
  • 4 гертъуи

    11 2 Отговор
    От кога в БГ има синдикати, по добрата дума е подлоги са на тиквата и мафията!
  • 5 Обективен

    13 2 Отговор
    Тези НЕФЕЛНИ ояли се хорица като нямат ръст на бизнеса проблема си е техен. Нали те са мениджърите и меркетьорите ! Или вдигат заплатата на бъгарите, за да не забравят, че не живеят в Куба и не са някакви бели мулати, а европейци ИЛИ тия спекуланти да си взимат чуковете и Ролс ройсите и да ходят на Запад. Там ще фалират за една седмица тия некадърни ченгета, назначени за бизнесмени с крадени (партийни)национални пари. Льохмане, Велев, ще караш БМВ на 3-4 години и децата ти няма да учат в Харвард, като не ти върви бизнеса, и ще си налягаш парцалите и ти и цялата ти клика спекуланти, нарекла се "ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БИЗНЕСА" !
  • 6 Двелев

    3 1 Отговор
    КСО-то е написано калпаво! Ето това трябва да искате! В Румъния, макар и спорно го сториха и постъпиха правилно. Какви са тези глупости за работник и за работодател в проценти до третия знак след десетичната запетая, написано от някой който вероятно иска до покаже, че знае какво е десетична запетая, но явно знанията му стигат само дотам, а не е могъл да напише читав кодекс, който да удовлетворява интересите и на работодатели и на работници без да оставя свободни пространства за ефективно противопоставяне!
  • 7 Шефьор

    8 2 Отговор
    Василе, Василе, с тия заплати в България след година, две ще искате да вкарвате работници от Сенегал! Само, че МРЗ са минималните средства за възпроизводство на работната сила. Айде сега ми кажи, защо след една година, твоите работници ще идадт да работят в Западна Европа?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кольо

    5 1 Отговор
    Стига лъга гнусен и кръвожаден чорбаджия. Погледни вашите обяви за работа, какви заплати предлагате. Имате недостиг на работна ръка. Мизерните заплати които предлагате е за роб от най долна категория, а изискванията са за инженер. Малко ли печелите, като тук цените са по високи от средно европейските. Неможе да се нагушите 32 години алчни робовладелеци.
  • 10 Абе,

    2 1 Отговор
    къде видя синдикати ?! 30 години латергия и сега Буци ги сръчка,да му се отблагодарят за цицането...
  • 11 ВЕЛЕВ В ЗАТВОРА

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Румен Радев
    Президентът Румен Радев с коментар от САЩ за българската политика
    Четем Достоевски наполовина – престъпление без наказание"
  • 12 БОКОКРАД

    0 1 Отговор
    СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1944 ГОД. ..... НЯМА !