10 Юли, 2024 05:50 1 126 14

Васил Велев: Образователната система бележи рязък спад

  • васил велев-
  • аикб-
  • бизнес

Няма как политическата нестабилност да не се отразява върху бизнеса, смята председателят на АИКБ

Васил Велев: Образователната система бележи рязък спад - 1
Снимка: Евронюз България

Няма как политическата нестабилност да не се отразява върху бизнеса, особено предвид пропуснатите ползи от това, че не успяхме да постигнем важни за страната приоритети като членството в еврозоната, Шенген, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Това каза в ефира на Euronews PrimeTime Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му това, че не сме членове на тези три групи и организации, прави страната по-малко конкурентноспособна. За времето на политическата нестабилност отбелязваме влошаване на работата на системите, на държавната администрация, както и на правната сигурност.

По думите на Велев обаче има срив и на самата европейска икономика, а така изискванията към българските управници и очакванията, които обществото има към тях са още по-големи. Той отбеляза, че един от секторите, при който има рязък спад е образователната система, където за последните четири години, в които имаше осем правителства, завършилите средно образование са намалели с 20%.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родител

    8 0 Отговор
    Всички трябва да учат по един учебник.
  • 2 Бай той Толстой

    12 1 Отговор
    Тоятупан ще се пенсионира на поста.Образованието не е да създава лоялни работници,а хора с мнение и способни да рушат системите за контрол и експлоатация!
  • 3 Новичок

    14 1 Отговор
    Тоя се ядосва,че намаляват робите.Нали щяха да си внасят???
  • 4 20%

    1 0 Отговор
    На учителя с любов.
  • 5 Ама то щот...

    10 0 Отговор
    ...завършилите средно образование..."кипят" от знания...!
  • 6 Тити

    12 1 Отговор
    От 1990 образованото го няма ама на управляващите е най изгодно нацията да е затъпяла защото най лесно се манипулира.
  • 7 Миризлив пор

    7 3 Отговор
    От 30 години чистачката без образование и инженера получават с около 20-30% разлика в заплащането а понякога и по малко. Просто човек вижда че от образование няма смисъл, не плащат а само големи изисквания и има защо да те накажат заради големите отговорности. И така, защо да учи детето? И така вече 2-ро поколение неграмотни.
  • 8 Николов

    1 1 Отговор
    Вдигнаха заплатите на учителите,да си ходят РЕДОВНО и ЦЕЛОГОДИШНОна Симпозиуми и почивки, а нивото на образование се Снижава. Това дали го оценяват Господата Депутати и дали заслужават отново да им вдигнат заплатите?

    Коментиран от #11

  • 9 Варна

    2 1 Отговор
    Спад има, така е, но причината е леко по различна. Вижте градовете с най-ниски резултати на изпитите - Сливен, Ямбол, Кърджали, Търговище и т. н.. Ученици в 7 клас не могат да напишат собствените имена без правописна грешка. Това съм го виждал с очите си, минете през малките населени места, ще разберете за, какво пиша.
  • 10 ОбразУван

    1 0 Отговор
    Тоя бе си дава сметка колко ученици напускат страната, за да не завършат БГ образУвание.
    Та ние нямаме един университет в топ 1000!
    Какви ги плещи тоя?
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Николов":

    Поклон пред Българските учители, за всеотдайността която проявяват в името на България!
  • 12 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор
    Защо никой не коментира, че Началното, Прогимназиалното и Средното образование в България е на много по-високо ниво в сравнение с това на "запад"...а Професионалните гимназии, бившите Техникуми, са просто феномени в спрямо "западната" практика? Тези златни медали на учениците ни, от международните олимпиади, не се получават току-тъй...
  • 13 лечение

    0 0 Отговор
    1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички.
    2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо-процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА. Защото в главите на децата се върти: " А бе ти, като знаеш толкова що се не видиш на какво приличаш, с тези подпетени обувки и овехтели дрешки? Защо не караш лъскава кола и не носиш маркови дрехи?"
    3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по-добре от учителите.
    4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
  • 14 Василев

    0 0 Отговор
    На всеки конкурс за работно място им
    показвам стаж и поне още 10 курса за пре --квалификации и избират чичовото и вуйчовото без стаж и без образование .