Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 12:24 2 133 8

50 000 земеделци с обезщетения

  • трактор-
  • земеделие

Мислят и за помощ и по de minimis

50 000 земеделци с обезщетения  - 1
Снимка: Shutterstock

Фермите с „виртуални“ животни, стопанства, които не могат да докажат реализация на продукцията си, както и собствениците на нерегистрирани животновъдни обекти, няма да получат копменсации заради Covid кризата. Земеделското министерство е заложило такива ограничения , за да може помощта от 72 млн. лв. да достигне до реални фермери.

Очаква се бюджетът за обезщетение на загубите, причинени от Covid ограниченията, да стигне до 50 000 земеделци, близо 20 000 от които - животновъди.

От браншовата организация на овцевъдите и козевъдите алармираха, че има около 1000 фермери с близо 80 000 животни, които ще останат без никакво подпомагане в кризата.

По този повод от агроведомството правят уточнението, че са заложени ограничителни критерии, за да не бъдат източени парите по мярката. Специфичните изисквания се отнасят до наличието на валидно подадено заявление по схемите за обвързано подпомагане или по преходната национална помощ, обвързана с производството за 2021 г. и получено подпомагане по същите схеми за 2020 г.

Министерството на земеделието уверява, че ще търсят начин, стопаните, които не попадат в обхвата на мярката за тази година, в началото на следващата, да бъдат подпомогнати по de minimis.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    3 5 Отговор
    Какво "Уверява" Мин. на Земеделието че в началото на Следващата година Пилите сега Студена вода Животновъди ще получат тякаква Компенсация по Програмата "Де минимус",след като тогава НЯМА ДА СА НА ВЛАСТ и никой няма дори да ги помни?А жестоката Истина е че това Служ. правителство изтегли на Бърза ръка около 3 МИЛИАРДА Заем,който отиде незнайно къде и който ще го плащат БАШ Феновете на радев,едва свързващи Двата края!

    Коментиран от #3

  • 2 Зрънчовци

    4 2 Отговор
    Земята се разболя от вируса или е за закупуване на мерцедеси и др. екстри за милионери?
  • 3 тиква

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "оня с коня":

    Някой да те кара да гледаш животни?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 оня с коня

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "тиква":

    А теб някой да те кара да купуваш 20 годишно Замразено Месо от Неизвестна дестинация и да протестираш "ЩО ТАКА" ,като същевременно тъпутгерски питаш къде е Родното Животновъдство и защо не му се дава Шанс?

    Коментиран от #6, #8

  • 6 тикви

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Аз съм животновъд и имам, но не се оплаквам или чакам помощи!
  • 7 Колчета

    2 0 Отговор
    По важното е ,че 30 % от тях ще са житари дето не са и чували ,че частника си прави сам частна застраховка на дейността и посевите. Само субсидии и е крайно време да се обвържат тези милионери с получаване на каквото и да е държавно или Европейско в края на годината с доказани резултати на продукцията. Надерът земята , отровят я и делят с онези от които зависи субсидията . Никой не го интересува дали ще има продукция и колко. Цените вечно нагоре ,защото все нещо им пречи. Много слънце ,много вода , долара , горивото още не скочило и те от миналата година вдигат цени. Алчни зърнарски гадни фамилии ,една шепа крадци и не може това чудо "Държава " да ги натика там където им е мястото дори и с прането на ДДС. Счетоводни кантори ,адвокати държат . Иначе имат 5 работника на 15 машини и толкова. Някои не си знаят даже къде са им земите реално. Питат секретарката .
  • 8 Катърчев

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Конче , гледай си рентите и си харчи парите партийни . Колко животни и по времето на кое "Царуване " избиха животните на хората масово . Колко прасета има в двора си човечец , ако не е от маститите субсидирани и отчитащи в партийни каси. Онова за Добричките луканки не го броим. Кой вид животни остана не засегнат ? Само твоят кон май още мърда из "Факти " . Поздрави и до утре да видим как си отиват изтребителите на животни и крадци на всичко. После ще са и кметовете Ви по малките населени места- феодалите. След това и конете.