25 Ноември, 2021 16:43 1 618 11

Приеха план за стабилизиране на столичната „Топлофикация“

  • топлофикация софия-
  • парно

Разработването на програмата за финансиране включи извършване на финансов анализ

Приеха план за стабилизиране на столичната „Топлофикация“ - 1
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет прие план за модернизация и стабилизиране на "Топлофикация София", предложен от групата на ГЕРБ-СДС, съобщава БТА.

Водещата международна инженерингова компания "Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг" ООД изработи плана за техническа, оперативна и финансова стабилизация и модернизация на мощностите, както и финансовата програма за него, в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столичната община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, подписано между кмета Йорданка Фандъкова и посланика на САЩ Херо Мустафа в края на май, тази година. Вносители на доклада са председателите на три ключови комисии - Николай Стойнев - на комисията по икономика, Прошко Прошков - на инженерната комисия и Стефан Марков - на бюджетната комисия.

Вносителите на доклада посочват, че текущото оперативно и финансово състояние на "Топлофикация София" е тежко. Броят и огромният размер на предизвикателствата на дружеството изискват мащабна и цялостна програма за капитален ремонт, но консултантите вярват, че предложеният план отговаря на това изискване и е напълно постижим. След като планът бъде одобрен и проучването приключи, се очаква, че необходимото планиране ще отнеме приблизително от шест до девет месеца, а строителството - още 30 месеца. След това "Топлофикация София" ще бъде напълно способна да осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години.

При разработването на финансовия модел на плана за надграждане, саниране и рекапитализация на "Топлофикация София" е изготвена и програма за финансиране. Разработването на програмата за финансиране включи извършване на финансов анализ.

Планът разглежда възможни надстройки или подмяна на няколко от съществуващите когенерационни и котелни инсталации и разпределителна мрежа на "Топлофикация София" ЕАД, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. души. Планът включва преглед на конкретни препоръки за подобрения в инсталациите и оборудването, както и капиталов ремонт. Включени са и предложения за конкретни проекти на поетапно изпълнение, както и предложения за финансиране на проекти и корпоративно рефинансиране.

След посещението на терен и след прегледа на данните, получени по време на процеса на проверка, са идентифицирани няколко основни цели като например намаляване на емисиите от азотни оксиди, за да се спазят изискванията на ЕС; повишаване на експлоатационните мощности на "Топлофикация София"; повишаване на надеждността за клиентите на "Топлофикация София"; смяна на излязло от експлоатационния живот оборудване (по-голямата част) на "Топлофикация София".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    5 0 Отговор
    Не е ли време да фалират при 10 милиона дълг??? Или пак БЪЛГАРИЯ ще им плаща дълга???
  • 2 Урко

    2 0 Отговор
    Не знам колко милиона са дали на консултантите, за да им кажат очевидния начин за оздравяване на Топлофикация - трябва по-малко шкафчета да се пълнят. И тъй като при управлението на ГЕРБ това няма как да се случи, то и цялото упражнение с този план е безсмислено
  • 3 1-20

    2 0 Отговор
    Дупе да ние яко. Единственната утеха е, че на новоизлюпените софиянци ще им се иска да не са ставали граждани.
  • 4 pbdan

    7 1 Отговор
    Oщe в учeбникa пo физикa нa Caвeльeв e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкoтo к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Ще ни свалят кожи. С помощта на техните фирми за дялово разпределение, ще получим сметки все едно сме отоплявали Борисова градина.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "pbdan":

    Нe oпрocтaчвaй тoплoфикaциoннoтo eлeктрoпрoизвoдcтвo...Aкo c учeбник пo физикa мoжe дa упрaвлявaш ТФEЦ, тo тoгaвa дa ce зaкриe и кaтeдрa "Тoплo и ядрeнa eнeргeтикa" в "Тeхничecки Унивeрcитeт Coфия"

    Коментиран от #10

  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    За новоизлюпените софиянци ми е думата - те са на газ, спалните квартал Витоша, Манастирски ливади и подобни кални и отвратителни места с фалшиви претенции. Има и едни в нашето блокче в Бояна на втория етаж - обувките са пред външната врата, седем-одем чифта, разхвърляни на около четири квадратни метра. Това от стар софиянец не можеш да го видиш.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да бе да

    0 0 Отговор
    Поредното източване на Топлофикация чрез консултантски фирми, САЩ, САЩ накрая в офшорката БЪЛГАРЧЕ, крадат като за последно.
    Сети ла се Мара да се...
    Чий го дирихте толкова години в Топлофикация?
  • 10 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Топлинната мощност на Топлофикация "София" е 280 МВт, а електрическата е над 3 000МВт. Така, че е по-скоро ТЦ отколкото ТЕЦ. Ако не са държавните дотации още от времето на соца и сегашното затъване в дългове и неплащане на природния газ - да са фалирали отдавна. Има един Закон за запазване на енергията и него може да го отмени само Този, който Го е създал.

    Коментиран от #11

  • 11 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "pbdan":

    Поправям се, обратното е: топлинната е 3 000МВт, а електрическата 280МВт.