Last news in Fakti

9 Декември, 2021 05:54 2 266 13

ДДС остава 9% за някои стоки и услуги

  • министерски съвет-
  • решение-
  • ддс-
  • стоки-
  • услуги

Мярката важи до края на епидемичната обстановка

ДДС остава 9% за някои стоки и услуги - 1
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет удължи до края на епидемичната обстановка действието на 9-процентовата ДДС ставка върху храните, безалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в заведения.

Вместо с 20%, с 9 на сто ще се облагат още бебешките стоки, книгите и услугите в спортните зали.

Туроператорите също са сред бизнесите, при които се удължава по-ниският процент на налога.

Решението е взето в рамките на одобряването на пакета с промени в данъчните закони, предложен от служебния финансов министър.

При останалите текстове измененията са от технически характер.

От друго правителствено решение разбираме, че страната ни възнамерява да приложи намалена ставка на ДДС за доставките на електроенергия и природен газ.

България подготвя искане за намаляване на ДДС за доставките на ток и газ

За целта ще бъдат поискани консултации с Комитета по ДДС към Европейската комисия, който координира решенията в общата система на данъка върху добавената стойност.

Служебният кабинет реши още да бъде увеличен броят на семействата, които получават парични компенсации поради липсата на свободни места за децата им в държавни и общински детски градини.

Обезщетения ще получат близо 800 деца, като само две от тях са извън столицата. Средствата се изплащат за периода 15 септември - 31 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai NOODLES

    7 4 Отговор
    А трябва да е 0%...
  • 2 5577

    9 5 Отговор
    Ние промяна чакаме, те ще счупят кокала от стискане. Мутри тъпи комунисти.
  • 3 гадно

    17 0 Отговор
    Дали някой е усетил, че цените на стоките по магазините и услугите при алибеговците са паднали 9% ???
  • 4 Още и други работи

    2 1 Отговор
    Като основни храни е добре да бъдат с по малко ДДС.
  • 5 Да компенсираме

    4 0 Отговор
    С увеличаване ДДС на лекарствата и книгите
  • 6 Икономист и застраховател

    10 0 Отговор
    Какви фитнеси. Народа може и без фитнес зали, а и те няма да фалират. В съседна Румъния ниското ДДС за хляб, месо, зеленчуци, плодове и останалите хранителни продукти беше ключово за подобряване на положението в бедната класа. Нашите икономисти са слабоумни двойкари. За една държава е важно голямото вътрешно потребление и покупателната стойност на народа. Пълни некадърници, за фитнесите се загрижили. Трябва и таван на цените, както е в Гърция. Фитнесите укриват клиенти.

    Коментиран от #11

  • 7 дада

    11 0 Отговор
    Aбе какви безалкохолни ни ве??? Свалете ДДС-то на хляба и лекарствата.На кой гладуващ му пука за цените в заведенията? Малоумна работа!!! по точно Българска!!
  • 8 плюс минус

    5 0 Отговор
    Нямам думи. Намалиха ДДС, увеличиха цените на храните и на книгите.
  • 9 Колкото и да намалят

    2 0 Отговор
    Няма ли мониторинг, файда няма.
  • 10 Трябва да има наказание Затвор

    3 0 Отговор
    За тези частници, които спекулират с поощрението от държавата!!!
  • 11 Направо си ми взел думите

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Икономист и застраховател":

    Браво, много са си умни даже, но глупавият народ спи ли спи!Намалили ддс на стоки който не се харчат или ползват от масовият потребител.Книги, да знаете, че българина се скъсва да чете и купува книги.Фитнес, там пък е пълно с хора баби,дятки малки и големи цяла българия тренира.Ресторанти 6 мил. българи по време на ковид се хранят в тях и поръчват храна гурме за 50лв.защото е тънко.Тези който си ходят по зали имат пари и за ресторанти щом се мотат по цял ден и си качват снимките в нета.
    Заключение:
    За българският бачкатор и масови хора една дебела македонска наденица мека.Народа да помага на бизнеса, както беше и лятото с морето.Нормални и съветни управляващи щяха да намалят ддс на стоки за оцеляването на хората, че дори и горивата.
  • 12 Кога ще се вдигне прага за ДДС ?

    0 0 Отговор
    Всичко поскъпва а прага си стои още 50 000 лв. За да се подкрепи дребния бизнес трябва прага да се вдигне
  • 13 ЦарВул

    1 0 Отговор
    Ами за РАНЪТЪ?КОГИ?НА МТКИН ДЕН!!!!!ЕДНО ВРЕМЕ АЛ.ТОМОВ КАЗВАШЕ:РАНЪТЪ ПРАЙ БОРБЪТЪ!!!!АМИ ПРАВ Е БИЛ ЧОВЕКО,АМА ДНЕШНИТЕ НЕ СА И ЧУВАЛИ ЗА НЕГО И ЗА Т,ВА СИ ПИТАТ ПИТАНКАТА ЗА РАНЪТЪ НА НАРОДА!!!МИСЛЯ ЩОТО СМЕ ОВЦЕ ИЛИ КАКТО СЛАВЕЙКОВ КАЗВАШ:"НЕ СМЕ НАРОД,А МЪРША"!!АКО ИМ ИЗПРАСКАМЕ ЕДНА ОБЩОНАЦИОНАЛНА СТАЧКА ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ ДЪЛ НЯМА ДА НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ!!Т,ВА С ДДС-ТО ЗА КНИГИТЕ Е"МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ"!ОБИЧАМ ДА ЧЕТА КНИГИ И ОТИДОХ В КНИЖАРНИЦА "ХЕРМЕС"!!МИ ТО ЦЕНИ ДА ТИ ЗАВИЕ СВЯТ!!ОТ 18 КИНТА ПО НИСКА ЦЕНА ЗА ЕДИН РОМАН НЯМА!!А УЖ ЩЕШЕ ДА СЕ НАМАЛИ ЦЕНАТА НА КНИГИТЕ С НАМАЛЕНИЕТО НА ДДС!!НАМАЛЕНИЕ АМА ДРУГ ПЪТ!!"НА КУКВО ЛЯТО"!!!Т,ВА С ДДС-ТО Е УЛОВКА ЗА НАИВНИЦИ И В ИНТЕРЕС НЕ НА НАРОДА,А НА АЙДУЦИТЕ,КЕБАПЧИИ,РЕСТОРАНТЬОРИ,ХОТЕЛИЕРИ!!АЙДЕ ИДЕТЕ НА РЕСТОРАНТ И ЩЕ ВИДИТЕ КАК "ЩЕ ВИ ОСКУБЯТ КАТО БАНАШКА ГЪСКА"!!!С НАМАЛЕНОТО ДДС!!АМА ТЕ СИ ГО ИЗКАРВАТ С ДВНОЙНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ,И КРАЖБИТЕ!!ДА ВИ ЗНАМ И У ПРАВИТЕЛСТВОТО!!ЩО СЕ НЕ ГРЪМНЕТЕ С ГЪРНЕТО С БОБА,А???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЛКОЗ!!!!!