Last news in Fakti

18 Януари, 2022 10:41 1 405 6

Колекторските фирми искат закон и регистър за дейността им

  • колекторски фирми-
  • закон

Дружествата които имат устойчива визия за бизнеса

Колекторските фирми искат закон и регистър за дейността им - 1
Снимка: БГНЕС

Как се променя работата на колекторските фирми в условията на пандемия и как в бранша гледат на намеренията за законодателни инициативи, които да въведат по-строг контрол? Темата в "Денят започва" коментира Здравко Иванов, представител на колекторско дружество.

Мога да кажа, че дори в период на пандемия ние се опитваме да влизаме в ясен и точен диалог с нашите клиенти и да намираме решение, опитваме се да постигнем споразумение за изплащането на дълговете, които са поносими за всеки един потребител, заяви Иванов.

Той обясни, че знае за неприятни практики в събираемостта на задълженията и че не може да определи тези фирми като колекторски дружества, защото те нямат нищо общо с техния бизнес.

"Относно законопроекта смятаме, че той е нужен, тъй като тази дейност има отношение към много български граждани. Така че относно регулацията на тази дейност ние сме категорично за, защото за той би помогнал на потребителите, но и на самите колекторски дружества. Ние искаме да бъде поставена ясна граница между истинските европейски управления за вземане и дружества, които си служат с прийоми, които нямат нищо общо с начините, по които работят истинските колекторски дружества", заяви Иванов.

Той каза също, че подкрепя предложението да се създаде регистър на колекторските фирми и режим по който дружествата да бъдат вписвани и регистрирани.

Дружествата които имат устойчива визия за бизнеса не могат да си позволят да не дават официална информация за дълговете на потребителите, коменитра още той. Затова искаме точен и ясен закон, който да редуцира подобни нелоялни практики, допълни Здравко Иванов.

Трябва да има отделен закон и нашите предложения са свързани с правния статус на тези дружества и начините, по които те работят. Искаме да се постави ясна граница между легитимните колекторски дружества и тези, които си мислят, че са такива, но нямат нищо общо с този бизнес подчерта Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Депутат

    17 1 Отговор
    Обаче трябва и сами да си напишат закона колекторските фирми, за да може максимално да смучат кръв от своите жертви!
  • 2 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    23 1 Отговор
    И ние искаме закон ! ЗАБРАНЯВАЩ ДЕЙНОСТТА ИМ ‼️ Рекета нали е забранен !
  • 3 Аха

    17 1 Отговор
    Мафиозите искат закони.Изобщо трябва да ги няма тия колекторски фирми.Това си я чиста мафия прикрита със някакви държавни закончета.Дефакто...държавата ни е мафия.
  • 4 по бай тошово време

    11 1 Отговор
    ей това е демокрация, защо при бай ви тошо такива фирми нямаше? защо нямаше решетки на магазините и на първите етажи? и банките си бяха държавни и си имаше ВС каса вътрешно заводска за кредити

    сега всичкото банки чуждестранни защо, теглиш си своите пари те ти удържат % защо? вече никой не плаща лихва на парите дето ви използва

    това е американската ни демокрация, хак да ние ся дето още търпим всичко
  • 5 Джо

    15 0 Отговор
    Колекторските фирми са незаконни!!! В закона е записано,че само съда има право да определяналичие, събиране на дългове,както и реда по който се извършва. Всичко останало е МАФИЯ!
  • 6 Банкя

    5 0 Отговор
    В тези колекторски фирми са събрани яки, безмозъчни престъпници, за да сплашват и тормозят хората. Закриване и пълна забрана за тези рекетьори. Като ти звъннат на вратата двама 130-140 килограмови бабаити, какво можеш да направиш и да се защитиш? Трепериш от страх.