1 0407

От БНБ:COVID кризата легитимира важна качествена промяна в позицията на банковия сектор

 • бнб-
 • covid криза-
 • промяна-
 • банков сектор

Българските банки не само не бяха отслабени по време на пандемията, но влизат в 2022 г. с показатели по-добри или в най-лошия случай съвместими с показателите в началото на пандемията, казва Димитър Радев  

От БНБ:COVID кризата легитимира важна качествена промяна в позицията на банковия сектор - 1
Снимка: bTV

Българските банки не само не бяха отслабени по време на пандемията, но влизат в 2022 г. с показатели по-добри или в най-лошия случай съвместими с показателите в началото на пандемията, включително по отношение на капитал, ликвидност, качество на активите и доходност. Това се посочва в позиция на гуверньора на Българската народна банка Димитър Радев, изпратена до медиите.

В този смисъл COVID кризата легитимира важна качествена промяна в позицията на банковия сектор - от източник на проблеми в миналото във важен фактор за тяхното решаване през последните години, допълват от bTV..

Показателно е, че банковият сектор абсорбира и изпълни успешно и без сътресения антикризисния пакет от мерки, одобрен от БНБ включително и т.нар „кредитна ваканция“ С мярката се даваше възможност на гражданите и бизнеса да отложат плащания по своите заеми. Заявления по нея се подаваха от 1 април 2020 г до 31 март 2021 г.

Консолидация

Независимо от трудната и сложна среда, породена от пандемията, през 2021 г. беше обявена най-голямата като размер и цена сделка по придобиване в нашия банков сектор. Подобна сделка е най-точната пазарна оценка за състоянието на банковия сектор и неговата привлекателност за стратегически инвеститори.

Припомняме, че през ноември групата собственик на ОББ – KBC обяви, че купува бизнеса на Райфайзенбанк България за 1,015 млрд. евро.

Еврозоната

През октомври 2021 г. беше отбелязана една година от присъединяването на страната към Европейския банков съюз като пълноправен член. Оценката за това участие както от страна на ЕЦБ, така и на БНБ, е еднозначно положителна. Тази оценка трябва да се разглежда извън тесния контекст на банковия сектор. Първо, тя показва, че България може да бъде успешен и пълноправен участник в институции на еврозоната, като се има предвид, че Банковият съюз е първата такава институция, в която страната участва, и второ, тя е добър пример за институционално развитие, който трябва да се следва в среда на все още сериозни институционални дефицити.

През 2021 г. отбелязахме една година и от включването на лева в Европейския валутен механизъм. Това участие потвърждава и допълнително легитимира валутната стабилност на страната.

В по-стратегически план БНБ вече мобилизира сериозни усилия в проекта за въвеждане на еврото в България. Задачите по пътя към изпълнение на тази цел надхвърлят банковия сектор, но силно ще ангажират и банките, се посочва още в позицията на гуверньора на БНБ.

Динамиката на политическия цикъл през 2021 г. доведе до институционално-работна пауза в процеса в национален план. Сега са налице всички фактори за неговото възстановяване чрез възобновяване на дейността на Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната и институционализиране на Плана за въвеждане на еврото. Проектът на този план, приет от Координационния съвет на 30.06.2021 г., вече премина през формалната процедура на публична обществена консултация и междуведомствено съгласуване и има подкрепата на нашите външни партньори.

Сега фокусът трябва да е насочен към справяне с предизвикателствата на 2022 г., без да губим стратегическия контекст, а именно процеса на присъединяване на страната към еврозоната, в който банковият сектор ще играе ключова роля

Рисковете

Оттеглянето на стимулиращата парична политика, характерна за последните години, ще става видимо чрез обръщане на лихвения цикъл.(т.е предстои повишение на лихвите – бел. ред) Тези процеси, които глобално ще протичат с вариращ интензитет и различни инструменти на централните банки, в голяма степен ще формират финансовите условия и в нашата страна.

През 2021 г. БНБ на два пъти увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, което така ще достигне 1.5%(суми, които банките заделят за да се предпазят от евентуални загуби свързани с рискови активи, каквото са жилищните кредити бел. ред)

БНБ ще продължи да изисква поддържане на адекватни капиталови буфери в банките срещу потенциални загуби, произтичащи от реализация на цикличен системен риск. Този риск понастоящем произтича основно от активното жилищно кредитиране на домакинствата, както и кредитирането, обезпечено с търговско недвижимо имущество. На този етап фокусът ще продължи да бъде върху прилагането на макропруденциални мерки(стъпки за запазване на финансовата стабилност – бел. ред), насочени към капитала на банките, но БНБ е готова при необходимост да приложи и допълнителни мерки, включително свързани с кредитирането, дефинирани по отношение на кредитополучателите.

Инфлацията се успокоява след юни

В контекста на очертаващите се глобални макроикономически процеси инфлацията ще продължи да бъде обект на специално внимание. Темпът на нарастване на цените у нас през 2022 г. очакваме да достигне пик на годишна база в рамките на първото полугодие, а в края на годината отново на годишна база да спадне под отчетения към декември 2021 г. Конкретните номинални равнища на общия ценови индекс ще зависят от комбинираното влияние на антиинфлационни и проинфлационни фактори, включително от динамиката на цените на енергоносителите на международния пазар, както и на цените на храните.

Очаквания за 2022.

Като цяло очакваме макроикономическата среда през 2022 г. да бъде малко по-благоприятна, но не по-малко предизвикателна. Въпреки че сме в разгара на поредния пик на COVID кризата, очакваме в рамките на годината затихване и отслабване на негативните здравни ефекти и съответно смекчаване и повече гъвкавост при прилагане на ограничаващи икономическата активност мерки. Подобно развитие ще благоприятства подобряването на стопанската среда, посочват от БНБ

В контекста на очертаващите се глобални макроикономически процеси инфлацията ще продължи да бъде обект на специално внимание. Темпът на нарастване на цените у нас през 2022 г. очакваме да достигне пик на годишна база в рамките на първото полугодие, а в края на годината отново на годишна база да спадне под отчетения към декември 2021 г. Конкретните номинални равнища на общия ценови индекс ще зависят от комбинираното влияние на антиинфлационни и проинфлационни фактори, включително от динамиката на цените на енергоносителите на международния пазар, както и на цените на храните.

Очакваме предстоящите дискусии по приемането на бюджета за 2022 г. да дадат допълнителни индикации за развитието на макроикономическите процеси в страната. В този смисъл важни за банковия сектор теми са: годишната и средносрочната макроикономическа рамка, равнището и управлението на дълга, политиката на доходите, както и равнището и управлението на т. нар. „условни задължения“ в енергетиката, транспорта и социалното осигуряване.

В контекста на така очертаващите се глобални и локални макроикономически процеси и все още съществуващите открити въпроси банковият сектор ще бъде поставен пред необходимостта да балансира през 2022 г. между възможностите за разширяване на кредитната дейност, резултат от очакваното подобряване на стопанската среда, и зоните на икономическа несигурност, произтичаща основно от развитието на инфлацията и все още непреодолените рискове, свързани с пандемията. Основен критерий за постигането на оптимален баланс за всяка една банка ще бъде запазването и дори подобряването на качеството на активите.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Бенебе

  7 0 Отговор
  Събират някакви роми пред БНБ да им продават монети после да ги препродават в продавсшнила - Алъж вериш.
 • 2 Дзверо

  8 1 Отговор
  Как няма банките да сте добре, то на чужд гръб и сто тояги са малко! Сваляте по 10 кожи на клиентите си ако не сме ние сте умрели! Дано фалирате всички вашата.......
 • 3 Щом някой е спечелил

  9 0 Отговор
  едни пари , значи някой друг ги е загубил. Интересно кой ли е той?
 • 4 Jacques Yves Moineau

  5 1 Отговор
  Банките трябва да бъдат забранени със закон и разформировани.

  Коментиран от #7

 • 5 20011

  8 0 Отговор
  Мафията която ни крде чрез инфлацията и скока на цените с любезното съдействие на БНБ, нещо простите да кажете за валутния борд и печатенето на хартиики?????
 • 6 Крайно време

  5 0 Отговор
  Е ЕК да въведе таван на таксите и комисионните събирани от банки! Не може държавата да въведе монопол, чрез ограничаване на парите в обръщение и разплащанията с тях и да не въведе таван на таксите и комисионните на банките! Хрантутници пируващи на гърба на хората!
 • 7 Jacques Yves Moineau

  1 0 Отговор

  До коментар #4 от "Jacques Yves Moineau":

  Ааааа, да не забравя и застрахователите.