Last news in Fakti

25 Януари, 2022 15:42 2 115 4

Ето къде ще се продава свободният капацитет на интерконектора с Гърция

  • интерконектор-
  • гърция-
  • газопровод

PRISMA свързва общо 19 пазара и работи с над 40 инфраструктурни оператора

Ето къде ще се продава свободният капацитет на интерконектора с Гърция - 1
Снимка: БГНЕС

Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на интерконектора Гърция-България, е най-новият оператор на платформата PRISMA.

ICGB подписа договор с PRISMA European Capacity Platform GmbH - водеща европейска търговска платформа за предлагане на капацитет, отбелязвайки ключов етап в подготовката за пускането на газопровода в търговска експлоатация.

В съответствие с решението за освобождаване и задължението да предлага своя неосвободен капацитет посредством пазарно базирани процедури съгласно европейския Регламент 459/2017, ICGB ще предлага на търг свободния капацитет на интерконектора в точките за междусистемна свързаност с DESFA и TAP в Гърция чрез PRISMA.

„Капацитетът на газопровода IGB е 3 млрд. куб. м./г. в посока от Гърция към България и може да бъде увеличен до 5 млрд. м3/год., което позволява реверсивен пренос на газ, ако има пазарен интерес. В момента половината от капацитета на интерконектора вече е резервирана – общо 1,57 млрд. куб.м. Четирима от петимата търговци, които са запазили капацитет в тръбата, за първи път стъпват на българския пазар и това ни кара да вярваме, че международният пазарен интерес към проекта ще продължи да расте, особено след старта на търговската експлоатация”, коментира изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева. По думите ѝ вписването на ICGB като оператор за пренос на природен газ в платформата PRISMA ще позволи на проектната компания да се насочи и към нови пазари, което допълнително ще засили позициите на България на енергийната карта на региона.

В момента PRISMA свързва общо 19 пазара и работи с над 40 инфраструктурни оператора. Платформата оперира с над 660 търговци, което позволява на преносните оператори да предлагат своите продукти на пазара по прозрачен и недискриминационен начин.

„Присъединяването на ICGB към PRISMA представлява важна стъпка към интегрирането на източноевропейския пазар в нашата утвърдена общност от европейски оператори, като по този начин се повишава хармонизацията и прозрачността на газовия пазар“, заяви управляващият директор на PRISMA Гьотц Линке.

Газопроводът IGB е от ключово значение за повишаване сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и за региона на Югоизточна Европа. Към момента всички усилия остават насочени към въвеждане на интерконектора в търговска експлоатация през юли 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    1 5 Отговор
    И от къде ще дойде тази газ? В Добруджа започват да дупчат за шистов газ.

    Коментиран от #2

  • 2 Тиква

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Какъв шистов газ в България те гони? Я прочети малко за геология и други за да видиш къде сме били преди милиони години. Сигурно и Динозаври копаят също.

    Коментиран от #4

  • 3 Делаверата

    0 0 Отговор
    Голяма сключвал сделки с по не съществуващ газопровод.
    И си плащаш са ли идва или не. Това Призма е някъде
    Но не в България по всички закони само балкагазхъб е има оторизация за продажба на природна газ. Не знам призма да има такава. Природна газ държавен монопол и се осъществява чрез сесии на булгаргаз през Балкан газ хъб. Голяма новина но не върши работа. Булгаргаз вече е резервирал капацитет. Някой не си изпълнил сроковете
    И вече има свободен капацитет. Успех в намиране някой който да вярва в.
  • 4 Сатана

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква":

    Ти чети бе,
    Съдът позволи добив на ШИСТОВ ГАЗ в Добричко, срещу който имаше референдум“!

    Административният съд във Варна реши да отмени отказа на РИОСВ – Варна да одобри ОВОС за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

    Става въпрос за инвестиционното предложение „Разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219 кв. км в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“.

    Срещу това инвестиционно намерение имаше големи протести, като се тръгна от настроения срещу добива на шистов газ.“