Last news in Fakti

25 Януари, 2022 16:04 1 374 27

С 50% са намалели чуждестранните инвестиции у нас

  • инвестиции-
  • бизнес

„Стоим си устойчиво на дъното. Пред нас е само Унгария, която е черната овца на ЕС в момента“, подчерта Калин Славов

С 50% са намалели чуждестранните инвестиции у нас - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

С 50% са намалели чуждестранните инвестиции за изтеклата година, а това е добър лакмус, каза пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“ преди представянето на международния Индекс за възприятие на корупцията за 2021 г.

„И това не са преки чуждестранни инвестиции, а реинвестиране на български пари от чуждестранни компании, които те са изкарали в България. По-добър ориентир за посоката на движение няма“, коментира Калин Славов.

„Трендът е обърнат надолу, като почва да сочи една от най-ниските в исторически план стойности, които сме имали. Надявам се само да не започне да се превръща в спирала. Точно сега е моментът, в който имаме шанс да се опитаме да я обърнем тази посока, с нова енергия в посока борба с корупцията“, заяви Славов.

Според него негативната тенденция от миналата година може да бъде обяснена – дълго време изпълнителната власт беше без контрола на парламента, имахме и пандемична година, в която правителствата – при това в глобален план, разширяват своята намеса в гражданските права, ограничават достъпа до информация.

Той обърна внимание върху „тенденции за приватизирането на държавни ресурси, каквито не сме си мислели, че могат да се случат“.

С тол системата и екостикерите и чистотата на въздуха например се създават системи, в които има контрол върху публичен ресурс в полза на частен интерес, даде пример Славов.

„Стоим си устойчиво на дъното. Пред нас е само Унгария, която е черната овца на ЕС в момента“, подчерта той относно мястото ни спрямо страните членки на Съюза.

Славов уточни, че сме устойчиво под линията на 50-те точки - границата, „показваща изобщо някаква способност на една държава да се справя с корупцията“.

Чисто математически сме по-близо до дъното на класацията, подчерта Калин Славов.

„Делят ни 16 точки от дъното на класацията, от високата част на класацията ни делят над 40 точки.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    10 2 Отговор
    Никой не инвестира във фронтова територия.

    Коментиран от #5

  • 2 Ю.Кортес

    24 1 Отговор
    Ма как...лорер каза че имало опашка от инвеститори

    Коментиран от #17

  • 3 Е как така

    21 0 Отговор
    Нали ниските данъци само 10% щяха да докарат тука всички инвеститори на света? Или целта беше олигархията, която ограби народа, да напълни гушките още повече?
  • 4 не може да бъде

    24 2 Отговор
    A ., ама не може да бъде !!! Ми Радев/Кирчо/Кокорчо нали казваха , че като го няма ББ и те вземат властта - всичко живо чуждестранен инвеститор ще напира да инвестира милиардите си в България !!! Па то - кво стана ?!!!

    Коментиран от #24

  • 5 Пламен

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Никой не инвестира в държава на руската мафия
  • 6 Незабавно

    17 5 Отговор
    Незабавно да се въведе прогресивна данъчна система както е в цяла Европа и света.

    Коментиран от #23

  • 7 Бърз

    0 1 Отговор
    Ще ги сменим с наши такива!
  • 8 Просто Кирчо

    15 1 Отговор
    Той ша ви опраи.
  • 9 ПП Правителство от Пинокиовци

    19 0 Отговор
    Как пък барем едно от бомбастичните обещания , с които предизборно ни засипваха "спечелилите" изборите не сбъднаха поне малко от малко , как?
  • 10 Кокорчо

    12 0 Отговор
    Ние разчитаме изключително на Европейските кинти, иначе сме умрели от глад. Поискахме кинти от Путин, но той ни показа палеца между показалеца и средният пръст.
  • 11 Иван Грозни

    12 3 Отговор
    Корупция не се създава за един ден. Тя се стимулира защото е форма на кражба. Чрез нея се печели без да се работи. Лошите навици бързо се усвояват и друдно се изкореняват/изчегъртват/. За инвестициите е тако защото не отиват по направление, в чекмеджетата. Ние видяхме само на Боко, а на останалите около него и колко са още не е известно, но ще стане.
  • 12 трици трици стърготини = проВиотик

    9 0 Отговор
    Не е вЕрно това,от сигурен източник /фризьорката на жената/ знам,че има много мераклии да купят лиценз за патента на Кире ПроВиотика,щото Опра много го ползвала и бързо и свършвал.
  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    16 1 Отговор
    САМО ГЛЕДАЙТЕ НОВИЯ ПРОЕКТ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП....... И ИНВЕСТИЦИИТЕ ЩЕ СПАДНАТ НА О% .....
  • 14 В България никой

    6 1 Отговор
    не инвестира, под такова звание, само крадат и изнасят капитали. Това не е инвестиция.
  • 15 КИРО ЛЪЖЕЦА

    14 1 Отговор
    АБЕ ЕЙ СЕЛЯНИ , Я НЕ ПИШЕТЕ ТИЯ ГЛУПОСТИ , ЧЕ ШИ ВИ ОБЪРНА ТРЕНДА НАОПЪКИ ! АЗ ОТКАКТО СЪМ ДОШЪЛ СЪС ИСТИНА ТУК И СТАНАХ МИНИСТЪР ОЩЕ В ПЪРВОТО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО НА ФАТМАКА ! ТРЕНДА ВЪРВИ ВСЕ НАГОРЕ И НАГОРЕ .....НАПРАВО НЕ МОГА ДА ГО ВИДЯ С ПРОСТО ОКО ! А КАТО СТАНАХ И МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ .......ТОЯ ТРЕНД ФРЪКНА ТЪЙ НАГОРЕ , ЧЕ НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА И СЪС БИНОКЪЛ !!!!
  • 16 Продължаваме Кражбата

    10 1 Отговор
    Благодарение на Кирчо и Кокорчо
  • 17 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ю.Кортес":

    Да ти напимня че този лорер е евреин, и като каже нещо всичко е "достоверно"
  • 18 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    11 0 Отговор
    НИЕ СИ ИНВЕСТИРАМЕ ОТ НАШИТЕ ОФШОРКИ И ЯКО СМУЧКАМЕ КРЪВЧИЦАТА НАРОДНА
  • 19 Двете служебни на

    10 2 Отговор
    Радеф и новото, ляво-либерално и некадърно на киро, прогониха всички инвеститори, това си е истината
  • 20 кво да кажеш

    6 1 Отговор
    търсехте го, получихте го.
    чегъртайте
  • 21 Факт

    7 1 Отговор
    Изджегъртахте Боко а сега се радвайте на харвардската бригада и фарисеите!
  • 22 Простото Киро

    4 0 Отговор
    До кога ще се оправдават с ГЕРБ и Борисов?
    Новите са на власт от 8 месеца и това е достатъчно дълго време за да се разкрият и пресекат поне някои главни източници на корупция. Да, ама не, защото има „тенденции за приватизирането на държавни ресурси, каквито не сме си мислели, че могат да се случат“, което става под ръководството на правителството на Радев, водено от Простото Киро и с мнозинството на четворната корумп... упс, коалиция. Изводите са, че или не е имало чак такава корупция, след като толкова време няма никакви реални доказателства или корупцията си продължава с пълна сила, като само са се сменили тези, които получават парите. Лично за мен второто е по-вероятно, защото така се обяснява и липсата на реални действия по разкриване на корупцията на предишните. Какво следва? Най-вероятно:
    - Рашковата жена ще му донесе още двайсетина имота
    - Простото Киро ще натрупа бленуваните милиони, които ще изпере през фантасмагоричната си фирма за провиотици.
    - Големият финансист и бизнесмен Кокорчо, най-накрая ще види малко пари, защото 70 000 лв за харвардски ум от такъв калибър на такава възраст са си чист резил, освен ако не крие някъде милионите си и по подобие на приятелчето си да е попълвал фалшиви декларации.
    - Лорерчетата ще умножат поне по 5 огромните си авоари..
    И т.н.
  • 23 asd

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Незабавно":

    Тъпчо, прогресивния данък мачка средната класа, която у нас вече издиша. Богатите не плащат данъци. На тях им връщат ДДС. Най-много да дадат там 5% (!!!!) за данък дивидент докато си източват компаниите и заплатите на служителите.
  • 24 Бойчо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "не може да бъде":

    Наистина какво стана. От няколко месеца са на власт и защо не идват инвеститорите? Сигурно щото не става толкова бързо
  • 25 Вая

    0 0 Отговор
    Естествено, какво друго да се очаква в настъпилия хаос и безпътица в сраната... дайте им само да чегъртат и разбутват... и все започваме от нулата..
  • 26 Иван Петров

    0 0 Отговор
    Нека авторката на статията да попрочете тук-так какво е нивото на чужди инвестиции в Унгария и какъв е икономическият растеж на страната през последните 3 години, за да не пише неверни неща следващия път...
    И да си намери различни източници от Дойче Веле... просто най-добронамерен съвет.
  • 27 РадеФ и Кирчовците съсипаха всичко

    0 0 Отговор
    и унищожиха държавата!