Last news in Fakti

31 Януари, 2022 11:08 970 3

Владислав Панев: До края на седмицата може да има нови членове на КЕВР

  • кевр-
  • владислав панев-
  • ток-
  • природен газ

На извънредно заседание утре енергийната комисия ще обсъжда компенсации за тока

Владислав Панев: До края на седмицата може да има нови членове на КЕВР - 1
Снимка: бТВ

"Утре би трябвало да има извънредно заседание на комисията по енергетика, защото има такова предложение от 1/3 от депутатите, за да се обсъдят възможностите за компенсиране на цените на тока за училища, детски градини, общини, градски транспорт и други", каза пред БНР Владислав Панев, член на на Комисията по енергетиката.

"Според мен това е въпрос по скоро на изпълнителната власт и очаквам енергийното и финансовото министерство да се изкажат по въпроса.

На този етап те предлагат компенсация на 75 на сто от горницата над 185 лв. и това е една чудесна стъпка, въпросът е какви ще са пазарните цени през февруари.

Ако през февруари има обаче по-високи цени на тока, тогава ще трябва да се преразгледа и това решение", каза още Панев.

"Мораториумът е до края на март и след избора на нови членове на КЕВР той може да бъде отменен. Аз очаквам новите членове на регулатора да бъдат избрани най-рано този петък, най-късно следващата седмица.

А това дали може да спре метрото, което изказа кметът на София, искам да кажа, че за метрото има предвидена компенсация към сметките за януари, февруари и март.

За по-скъпите лампи за уличното осветление, мога да кажа, че що се отнася за Столична община, там възможностите за оптимизиране на разходите за електроенергия са огромни и бих ги посъветвала да обърнат внимание на тези възможности, преди да настояват за по-големи компенсации", каза още Панев.

На въпрос, че утре, на 1 февруари, трябва да бъдат внесени актуализираните цени на природния газ, и не е ясно кой ще ги внесе, при условие, че сегашното ръководство на "Булгаргаз" е уволнено, новото не вписано в Търговския регистър, а съставът на КЕВР е в процедура на смяна, Панов отговори:

"Очаквам утре да имаме намален състав на КЕВР от 9 на пет члена. Председател и член на енергийната подкомисия може да има действително най-рано в края на следващата седмица.

Днес или утре очакваме Държавен вестник да обнародва намаления състав, което означава, че членовете юрист и икономист отпадат. След това отпадат след жребий още две имена и след това изслушваме кандидатите за член и председател, които най-рано могат да бъдат потвърдени от НС в петък", каза още Панев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    2 2 Отговор
    Това, че ще подмените хора не означава, че фактът ще е полезен за обществото. И все забравяте, че сте се заклели да работите за полза на хората. Явно тоеа за вас е просто рутинно позьорство, но не и дълг!
  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Кадрите решават всичко! Помните ли, кой го е казал?
  • 3 Bgrew

    0 1 Отговор
    И пак същата мафия.