Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 23:18 1 813 61

Кирил Петков: Икономиката ни е в сравнително добро макросъстояние

  • кирил петков-
  • икономика-
  • обрзование-
  • енергетика

Премиерът  ще вдига учителските заплати

Кирил Петков: Икономиката ни е в сравнително добро макросъстояние - 1
Снимка: БГНЕС

Няма как да имаме добро образование, ако не инвестираме в човешкия капитал, заяви министър-председателят Кирил Петков в изказването си на събитието The World Ahead 2022, организирано от изданието The Economist в София.

Приоритизирахме учителските заплати - те ще станат 125 процента от средната работна заплата, посочи премиерът, цитиран от БТА.

Кирил Петков подчерта, че за първи път в България детските градини ще са безплатни. Той каза, че, въпреки че звучи като социална мярка, всъщност не е, защото се оказва, че голяма част от проблемите с децата, които изпадат от учебната система, започват още от детската градина.

Ако майчиният език не е български, а някакъв друг, шансът в първи клас ученикът да не изостава, е много малък, посочи премиерът. Според него безплатните детски градини са шанс да се предотврати изпадането на децата, особено от други етноси, от образователната система. Инвестират се и много средства в строителството на детски градини, добави Петков.

Правителството инвестира 100 млн.лв. в извънкласни дейности, за да могат децата да развият всички умения, които ще им позволят един ден да са адекватни за пазара на труда. Децата трябва да знаят как да работят в отбори, да развиват комуникация, аналитично мислене, което няма да стане през старите учебници, каза премиерът.

Едновременно с това се работи за това какви да бъдат новите учебни програми, как технологиите да влязат по по-систематичен начин в тях.
България по общи икономически индикатори изглежда добре. Икономиката ни е в сравнително добро макросъстояние, заяви министър-председателят.

Растежът през следващата година ще бъде около пет процента, инфлацията е висока, но това е така заради високата европейска инфлация плюс факта, че за първи път избрахме да нямаме хора под линията на бедност, което вдига инфлацията, посочи Петков. Той каза, че търговското салдо на страната ни за съжаление е още негативно, което значи, че въпреки ниските нива на заплащане, ние още не сме конкурентоспособни.

Продуктивността ни не работи добре все още, отбеляза премиерът. По думите му трябва да заложим на повече капитал и повече инвестиции, които ще гарантират икономически растеж.
Премиерът подчерта, че за първи път правителството залага публичните инвестиции да са 5,8 процента от БВП. Това е един огромен бюджет - над 8 млрд. лв. публични средства, които ще бъдат използвани за инвестиции, каза Кирил Петков. Той съобщи, че дефицитът ни ще бъде 4,1 процент от БВП, а инвестициите 5,8 процента, което значи, че дефицитът изцяло финансира тези инвестиции.

Същественият въпрос, според българския премиер, е как искаме да похарчим тези 8 млрд. лв. По думите му трябва да се промени начинът, по който тези пари се харчат. Защото те могат да купят много неща и да се инвестират по умен начин, ако не се откраднат, както се е случвало досега, каза премиерът.

Той съобщи, че правителството прави опити да разговаря с големите институции като Световната банка и останалите големи финансови инвестиции за това дали не може да се направи консорциум с тях, така че те да имат възможността за прозрачност на инвестициите. Тоест не само държавата да гарантира тази прозрачност, но и големите световни финансови партньори, посочи Кирил Петков.

Имаме огромен проблем в енергийния сектор, 30 процента от енергията в България е от АЕЦ "Козлодуй", почти 100 процента от доставките на газ у нас идват от Русия, това ни прави изцяло зависими. Затова трябва да ни водят две основни стратегии - максимално конкурентоспособна енергия и максимално независима енергия в рамките на зелената сделка. Това заяви министър-председателят.

Кирил Петков каза, че трябва бързо да постигнем енергийна независимост. Ако не направим нещо, ние всъщност имаме 100 процента зависимост, нашите мощности стават неконкурентни и неадекватни на европейската политика, което трябва бързо да се промени.

Премиерът акцентира върху това, че енергийната стратегия на България трябва да се промени, за да имаме възможност да развиваме икономиката си. Чуждите инвестиции са страшно намалени.
Според Петков страната има достъп до най-големия пазар на света, има логистика, с която да стига тези пазари лесно, има морска граница. България би трябвало да бъде портала на Европа от изток, но не е, посочи премиерът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    36 5 Отговор
    Бясните халюцинации са нормални са всяко премиерче! Каква икономика бре канадчееее? Караме я на подаяния и заеми от европеистан. Колонията е просто, просто Трябва да се Закрие. Нали за това си монтиран от козяк, в крайна сметка! БУХАХАХАХ
  • 2 Иска да каже

    38 4 Отговор
    Добре сте, вярвайте му че сте добре, защото той така казва. А това че вие си мислите че сте зле не е вярно. Добре сте защото Киро Куролацията е премиер, ко не беше той да ви го каже, щяхте да си мислите че сте зле.
  • 3 БраТ ПиТ

    36 6 Отговор
    Кирееее, Кирееее... Омазахте се до ушите, а още нямате и половин година власт! Събирайте си некомпетентните другари и се омитайте бързооо... С 200...
  • 4 Киро Шприца

    28 3 Отговор
    пак мели общи приказки. Тия неща ги знаеме Кирчо. Кажи как конкретно смяташ да решиш проблемите.
  • 5 Антигербер

    6 26 Отговор
    герберасти и копейковци реват с все сила, значи е на прав път мачкай Кирчо.

    Коментиран от #7, #14

  • 6 САНДОКАН

    26 1 Отговор
    Как нещо което го няма, можеда е в добро състояние . МОЖЕ,МОЖЕ, НАЗДРАВЕ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 да питам

    15 2 Отговор
    А куролацията , как е ?
  • 9 1яя1я

    24 2 Отговор
    Този простак, който е назначен от ЦРУ, ще ликвидира всичко, абсолютно всичко , а преди това ще окраде всичко! Негодник от голям мащаб!
  • 10 До ком.3

    6 25 Отговор
    За кое се омазаха бе задник,че правят безплатни детските градини и мислят за бъдещето на децата.Колко организации смучеха пари за интеграция на ромите и нищо не направиха.Минималната пенсия е 370 сега.Ти тролче какво искаш да не работиш и някой да ти дава ли?Никъде няма такъв филм в Европа.Толупа ни остави като най-бедни в ЕВРОПА и с най-голямата ножица между бедни и богати.Имаше само за чекмеджето му и неговите олигарси и то от грабежа на държавните пари.Много тъпи герберски тролчета бе,от парите на Кюлчев само ги подхранват да саботират и пишат глупости.

    Коментиран от #17

  • 11 Киро кypoлацията

    27 2 Отговор
    Отивам на автомивка и жетончето кypолирало от 1 лв на 2 лв за едни и същи секунди! Аз на кой да вярвам на кypолацията на Kиро или на 100% кyoолация на автомивката?
  • 12 "Как искаме да изхарчим 8 млрд"

    16 2 Отговор
    Тик-так-тик-так, Киро гриндерче, Тик-так-тик-так...
  • 13 Виталия

    24 1 Отговор
    По-високи заплати на учители няма да произведат грамотни хора. Реформи трябват във всички сектори. И спрете да декламирате цифрички от листчета БВП тинтири минтири. Реалността е жестока и не се ли поправи и от ЕС ще изпаднем
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Трак

    25 1 Отговор
    Личи си колко ни е добро състоянието на икономиката . Най бедните най нещастните в целия свят с тотална демографска катастрофа и първи в света по смъртност и изчезване с африкански заплати 10 пъти по малки на фона на еврейския съюз в който сме натикани да страдаме вече 15 години. Ай си-ктир
  • 17 Трак

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "До ком.3":

    Ей бо:-клу-к ти излизал ли си от село да видиш кво е състоянието на България на пътната мрежа и как е тъмна Индия на всякъде ? Няма светлини няма улични лампи ,режим на тока все едно е 1996 година . Тока газта горивата удариха рекорда, а инфлацията гони вече над 30%
  • 18 Тъпак

    17 1 Отговор
    Този какво точно нарича икономика?Всеки ден управление на назначената отвън сбирщина е в повече.
  • 19 хХх

    23 1 Отговор
    Тиквата се измъкна, ама Кирчо ще го отнесе за целия преход

    Коментиран от #20

  • 20 Виталия

    2 11 Отговор

    До коментар #19 от "хХх":

    По тоя начин както върви до 6 месеца като 2 вече минаха... От него зависи ! Не изглежда глупав. Има шанс да се поправят нещата !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ама

    6 2 Отговор
    Как тъй бе, нали ГЕРБ окрадоха всичко ???! Обясни ни Кирчо на нас простосмъртните !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ааа

    5 0 Отговор
    Сега можеш с чуждата пита и помен да направиш (научи какво значи тая поговорка, келешче нагло) !
  • 27 икономика няма

    14 1 Отговор
    В Стара Загора предприятия няма. А имаше. Унищожиха всичко. Сега като затворят мините и районът съвсем ще закъса. Младите хора намаляват непрекъснато. Отиват в чужбина. Не може да се живее без работа. Не създават семейства и деца не се раждат. В цели блокове няма нито едно дете. Парите от ЕС отиват в определени джобове. Полза за хората няма. Да, имаме площад, но скоро няма да има кой да ходи по него. Хората имат нужда от работа и нормални доходи. Ако целта на правителството не е да продължи унищожаването, трябва спешно да направи нещо. Иначе територията ще я заемат други, но няма да са българи. Което може би е и целта. Цели 30 години се краде и унищожава и това не е случайно.

    Коментиран от #59

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Сух

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Виталия":

    Няма как да знам дали си жена или не от един псевдоним, а и това няма никакво значение. Изпълнено - не изпълнено условие вече значение няма. Парите са усвоени от цяла върволица пазибожета, включително и циганските общности, по един или друг начин. Кирчо ли е спасителя? С такива действия ли спасява България? За мен пример за политик е Орбан..

    Коментиран от #32

  • 30 мнение

    10 0 Отговор
    София не е България. Градът се пренасели, а в същото време провинцията обезлюдява. Трябват инвестиции в другите градове.
  • 31 Сивата чапла/ Heron

    7 3 Отговор
    Та учителите вземат високи заплати, на фона на заплатите на лекарите, току що завършили университет.

    Затова учители не бягат за д граница, а лекари не истанаха в България.
  • 32 Виталия

    0 5 Отговор

    До коментар #29 от "Сух":

    Не е той спасителя, жена е - Ванга го каза преди 1996 приживе. Има значение за краденото ?! ЕС - Прокуратура, а САЩ - Магнитски. Няма да им е лесно на някои

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 мнение

    8 3 Отговор
    Става все по лошо. В резултат на политиките на ЕС цените на горивата, на тока, а оттам и на всички стоки се вдигат. Страните, които имат икономика могат да издържат, но България няма такава. Ние смме под дъното. Политиците да престанат да се държат като послушковци и да започнат да гледат и да работят за интересите на българите. ЕС рано или късно ще се разпадне, ако продължават така. Няма страна, членка на ЕС, в която хората да са доволни, че са в него. С всеки изминал ден нещата се променят.
  • 35 До ком .17

    7 2 Отговор
    Ами Боко 12 години да ви ги беше оправил,нали го обичате простото банкянско крадливо гове-о.
  • 36 Сух

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Виталия":

    Ако разчиташ на това, което си написал, жална ни е майка..

    Коментиран от #37

  • 37 Виталия

    0 4 Отговор

    До коментар #36 от "Сух":

    Това, което съм написала бе създадена! в ЕС 2020 Прокуратурата. Започна с удара по НАП 2019 и Магнитски 2021. Няма случайности, че е все България
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Виталия

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Тъпак":

    Пропуснах Косово или 6 държави. Имаме си с.Косово. Босна и Херцеговина - споразумение в Дейтън, САЩ. Сърбия е с Русия, Румъния и България заедно в ЕС. Политика, мръсна игра !
  • 41 Радващ се

    10 0 Отговор
    Ама как така икономиката била добре? Нали уж била съсипана от ГЕРБ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Времето в кумина

    5 0 Отговор
    Времето над България в следващият мандатен сезон ще преобладава на обещания слънчево.В котловините и индустриалните части с оптимистични мъгли и резки захлаждания във финансовата част,но с оптимистична гарнитура. В планинските райони се очаква обещаващо насочване на вниманието към сенчести фигури и задкулисни ветрове. До настъпването на астрономическата корпоративна идиалистична подмяна остават броени дни. Носете си новите дрехи и не забравяйте да си вземете вече обезценения портфейл, защото все още ще ви трябва не без съдействието на управляващите. Нямате причина да се тревожите за нищо промяната продължава... Всичко ще бъде наред... Всичко ще бъде наред... Всичко ще бъде наред...
  • 44 Кирчо

    1 1 Отговор
    Искам немска зарплата 1900 Евро , нали сме в Евросъюза
  • 45 Хари хари

    4 0 Отговор
    Тоз е като Бойко, хората нямат пари за хляб, стоят на студено тои казва че всичко е наред, еи, с тез 75 лева дето изнуди старите хора , нямаш срама бе
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Селяк

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Виталия":

    Аз съм за интегриране, но да се случи както в Унгария постъпиха: помощи, безплатни детски градини и училища за децата им само в случай, че и двамата родители работят на трудов договор! Ето това са условия! А не да ми седят по улиците а в същото време децата им един ден в училище а друг ден по улиците, защото то това в момента се случва, а какво остава когато станат детските градини безплатни! То трябва малко мозък да имаш... До момента един политик не видях да използва мозълниге си клетки коректно!
  • 48 Хах

    1 0 Отговор
    Ах тия даскали ,сигурно родата на тоя са даскали и ся ги оправя
  • 49 САТЪРА НА ХАНА

    0 0 Отговор
    КРАСТАВИЦИТЕ ПО 6.50 ЛЕВА / КИЛОТО .. ЧИСТ ЛУКС
    .... ЩЕ ТРЯБВА ДА ГИ ОПРАВЯМЕ МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ С ДРЪЖКИ ОТ ТЕСЛИ :)
  • 50 Дипломатична

    2 0 Отговор
    Това са стари подходи.
    Вече ги има под някаква форма.
    Инвестицията в човешки капитал е хубаво,но не както при учителите на калпак и за всеки по равно..
    Учителите са се превърнали като чиновниците,на работа от осем да пет за заплатите,нека стимулират истинските.
  • 51 Серж

    3 0 Отговор
    Омръзна ни от весели цигани ,които управляват България много години безотговорно

    Коментиран от #52

  • 52 Дипломатична

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Серж":

    Хайде да тръгваме да работим,защото трябва да пълним бюджета за интеграция пари да има,високи заплати за учителите,безплатни децки градини,увеличение на пенсиите...
    От нас това се иска.
    Никой не пита какво ни е омръзнало.
    😀😃🙂
  • 53 В стила на кьорфишеците

    3 0 Отговор
    Какво макро състояние бе брат, в момента изживяваме Жан Виденовата зима 2, иначе казано Радевата зима! През ден се затварят заводи, фабрики и малки цехове. Стоим на тъмно и студено, какви глупости за растеж и тъпотии за добро финансово състояние? Ако ви е грижа за народа, ама наистина, ДДС трябва на храните, горивата дори на всичко да е малко 5-8%. Не да ни говорите сладки безсмислени приказки(популисти) , но да си пълните бюджета с ДДС от изнемогващия народ, факт е обаче че пари няма как да влязат и въобще не ви дреме за нас! Просто си дрънкате глупости и лъжи от сутрин до вечер, народа страда, а на вас въобще ама наистина въобще не ви дреме.

    Коментиран от #54

  • 54 Ввв

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "В стила на кьорфишеците":

    Какво ДДС бе брат,в кръчмите по-евтино ли стана?!Не говорете глупости,простият дебел Толуп от Банкя съсипа държавата за 12 години,но Ганьо спа през това време,нека се даде кредит на доверие поне 3 месеца на Кири и компания!

    Коментиран от #55

  • 55 В стила на кьорфишеците

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Ввв":

    В цяла европа ДДС на храни и други основни отрасли е намалено на около 5-8% и това не са глупости. Целта е държавата да не рекетира населението с данък по време на криза. А тук в БГ хазната се пълни основно от ДДС. Айде като толкова мислят за хората, да откажат дрането на кожи с ДДС и да не си пълнят лицемерно хазната. А те мислим за вас, но не свалят данъците, които им пълнят партийните каси. Въороса дали ще паднат цените, не е свързан с лицемерното крадене на пари от народа! Обещават високи пенсии, кой ще ги плаща, ще ни вдигнат осигуровките и ще ни намалят заплатите или ще се осигуряваме на 4 часа, като през 90те, пълна тъпотия. Доказано е в Америка, че колкото повече вдигаш данъците, толкова по-малко се плащат те и се развива сива икономика. Ти като им вярваш задлъжнявай и децата ти, но ние искаме нашите да живеят без лъжи и фалшив популизъм.
  • 56 Пенсионер

    3 0 Отговор
    Икономиката, като е в добро състояние защо има таван на пенсиите? Докога тази аномалия?
  • 57 hahaha

    3 0 Отговор
    ще ще ще ......ама тази година само ще анализираме
  • 58 Бай Онзи

    2 0 Отговор
    Има хора,има проблеми.Няма хора,няма проблеми.Как ще реши проблемите Кирчо ли?Следите ли ми мисълта по-напред?
  • 59 ПЕШО

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "икономика няма":

    100 % вярно.Региона загива .
  • 60 пешо средния

    1 0 Отговор
    Бг ще се свие май ,само до регион София.
  • 61 Вонбон

    0 0 Отговор
    Само не разбрах от твоите пари ли