Last news in Fakti

8 Март, 2022 10:37 1 083 8

Държавата все още не е започнала да изкупува зърно за държавния резерв

  • зърно-
  • пшеница-
  • държавен резерв

Има окончателно решение

Държавата все още не е започнала да изкупува зърно за държавния резерв - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата все още не е започнала да изкупува зърно за държавния резерв, съобщиха за „Хоризонт“ от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Не са уточнени нито количествата, нито цената, на които държавата ще изкупува.

Русия и Украйна са най-големите производители в региона и войната поставя въпроси и за продоволствената сигурност.

Още в края на миналата седмица стана ясно, че държавата ще влезе на пазара на зърно и ще изкупи нужните за българското население количества. Така земеделците ще могат да реализират своята продукция, а българските граждани няма да имат притеснения за липси на пазара у нас, като идеята е да се гарантират количествата от новата реколта през 2023 година. Спекулативно се споменават между 2,5 милиона и 1,5 милиона тона зърно.

„Има окончателно решение, но нека държавата да излезе с цифрите понеже има доста специфика и представляват националната сигурност“, казва председателят на асоциацията на производителите Костадин Костадинов и допълва, че все още не са наясно с цената, на която държавата ще купува зърното.

„Нямаме цена черно на бяло в момента. Работихме по един пазарен механизъм, схема за определяне на цената, искаме да видим какво ще бъде изписано точно и ясно в този план.“

Костадинов каза още, че очакват днес или утре държавата да уточни механизма, по който ще става изкупуването на зърно от производителите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 646463

    13 4 Отговор
    Зърнарите станаха милионери от субсидии,време е да дадат своя принос за държавата, да се изкупи зърно на по-ниска цена!
  • 2 хах

    4 1 Отговор
    Че то костадинов е наясно само как се прави дворец със субсидии
  • 3 Терминатор Три

    5 2 Отговор
    Киро лъжата каза че е купил запаси
  • 4 Анонимен

    1 0 Отговор
    Може би оня дълг който ще се изтегли на 14.03 е точно заради тази покупка? Ама какво чакат като го обявиха вече в НС? Странна работа..
  • 5 Cмешници

    4 0 Отговор
    Докaто cе нaкумят, нямa дa имa кaкво дa купувaт.
  • 6 😁😁😁😁

    4 0 Отговор
    Зърното е продадено лани Есента!
  • 7 Комон Сенс

    6 0 Отговор
    Въпросът е защо трябва да пълним държавния резерв - той не е ли пълен, бе аджеба?
    Мерките ни не трябва да са глвно и само вкарване на зърно в хрнаилища.
    Има друго 2 по важни мерки:
    1. Да се държи секрора жив. Имаме плодородна земя която ражда жито за 15 Българии. Поддържайте това производство и пазете земята и хората- всячески. Исикайте от бизнеса да произвежда и му поставете условия за качеството.
    2. Имаме нужда от попълване резерва на семена и посеви, а не да слагаме зърно и брашно в складове, което никога няма да изядем.

    Поддържайте нивата на Държавния резерв такива каквито са ибли винаги (на книга). Възстановете резерва на семена. Оздравете здемеделието като бизнес и производство. Най-лесното е да се сложат едни тонове зърно в склад - особено като имаш неупотребен кредитен ресурс за милиарди.
  • 8 фен

    2 0 Отговор
    Кирето,каза,че до2023г.сичко,е о,кей.А аз МИСЛЯ,ЧЕ НЯМА ДА ИЗКАРАТ,ДО НГ.