Last news in Fakti

9 Март, 2022 11:50 1 272 3

БСК: Вероятни са фалити на фирми, тясно обвързани с Русия, Украйна, Беларус

  • бск-
  • веселин илиев-
  • фалити

Веселин Илиев изтъкна проблеми с доставките, разплащанията, енергийните ресурси, логистиката, предизвикани от военния конфликт

БСК: Вероятни са фалити на фирми, тясно обвързани с Русия, Украйна, Беларус - 1
Кадър NOVA NEWS

"Силно сме зависими от енергийните ресурси, но не само. Възможно е да има фалити на фирми, които работят предимно с Русия, Украйна и Беларус", каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS Веселин Илиев директор "Международно икономическо сътрудничество" в Българската стопанска камара.

"Първата група проблеми е свързана с невъзможност или забавяне на доставки заради логистика или производствени причини, няма възможност и за разплащания, изискването да се разплаща с рубли също блокира търговията. Българските фирми трябва да се пренасочат като пазари или източник на суровини", каза още той.

Експертът добави, че втората група проблеми са доставките.

"Вносът на резервни части за отбрана от Русия са над 50 милиона долара годишно. И малкото въоръжени сили, които имаме, ще бъдат замразени. Внасяме и много части за железницата, както и за метрото, от Русия - те са безалтернативни. Така стои и въпросът с части за машини от Украйна, Беларус", разясни Веселин Илиев

"За Европа 40% от лития се внася от Русия, много елементи и метали също идват оттам. Строителната индустрия също ще пострада, но тя не е безалтернативна, може да се търсят други източници", добави той.

Според него се очаква нарастване лихвите на банките, като дада пример с Германия, където за една седмица ръстът е значителен.

"На правителствено ниво се работи по тези въпроси, но не сме видяли краен резултат", отбеляза експертът.

Като предложения към правителството Веселин Илиев посочи, че цените на газ и електричество трябва да се овладеят, компенсации също е нужно да има, но да има и нещо, което да ни предпази вбъдеще.

За него оцеляването на бизнеса при сегашната ситуация е чудо.

"Вече има фирми, които са спрели дейност. Най-засегнати са строителство, туризъм, производители на олио и редица други, няма незасегнат сектор", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 1 Отговор
    Ахахаха фалити вика. Сега е най-подходящото време за печалба. Контрабандата в двете посоки ще процъвтява.
  • 2 Шерлок

    7 2 Отговор
    Неграмотник цялата индустрия е обвързана с Русия!
  • 3 Българка

    11 4 Отговор
    Путин започна кървава война срещу Украйна и шантажира цивилизования свят. На фона на това с пълен съпорт от правителството бизнесаъ- производители и търговци обявиха икономическа война на собствения си народ като спекулативно , нямащо икономическо обяснение, вдигнаха цените особено на основни хранителни стоки. Тази сутрин в интервю шеф на Калиакра обяви, че олиото ще мине 7-8 лева . Причина за това било войната. Искам да питам всичките лизатори и политици, които обикалят студиата защо ни говорят само за Украйна? Защо не кажат на какъв рекет е подложено обикновеното българско население? Чакат първите умрели от глад ли? Спешно Нинова да изиска от всички производители на храни от малката потребителска кошница да представят как и колко е истинската, не военната себестойност на основните храни. НАП да си размърдат задн .....и започнат спешно всеобхватни ревизии и проверки с КЗК в сектор енергетика и хранително-вкусова промишленост! След като цените са военни, то нека НС приеме закон при това военно положение за регулация на пазара в България. Всяка надценка 20% над себестойност да е мародерство и съдена по военен закон