15 Март, 2022 15:47 2 197 13

Всички кранове за интерконектора с Гърция са доставени

  • интерконектор-
  • гърция-
  • кранове-
  • газ-
  • газопровод

Междуведомствена група работи по съкращаването на административните срокове за въвеждане на газопровода в експлоатация 

Всички кранове за интерконектора с Гърция са доставени - 1
Снимка: Фейсбук

Изграждането на интерконектора Гърция-България напредва активно, като дейностите по линейната част са във финална фаза, а наземните съоръжения напредват с добри темпове. 50% от дейностите по изграждане на кранови възли вече са изпълнени. Това беше установено по време на двудневна инспекция на ръководството на ICGB по цялото трасе на газопровода на българска и гръцка територия.

Към средата на март линейната част на газопровода е пред финал. Всички кранове необходими за изграждането на крановите възли вече са доставени и по монтажа им се работи с ускорени темпове.

„75% от трасето вече са с изпълнени хидротестове, което е и финалната фаза на работата по линейната част. Най-късно до средата на април строителят прогнозира завършване на всички хидротестове, включително и на крановите възли. Станцията при Комотини следва да бъде основен фокус на строителя оттук нататък“, посочи изпълнителният директор на ICGB от гръцка страна Константинос Караянакос.

„От края на февруари всички доставки за българския участък от трасето са завършени, включително тези на забавеното оборудване. С оглед събитията в Украйна и все по-належащата нужда за диверсификация на енергийните доставки към България, очакваме от изпълнителя АВАКС да изпълни ангажиментите си при максимално кратки срокове“, изтъкна Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB от българска страна. По думите ѝ вече е съставена междуведомствена работна група с представители на всички релевантни държавни институции, която ще работи за варианти за оптимизиране на административните срокове на процедурите, предшестващи въвеждането в търговска експлоатация на проекта. „Правим всичко възможно да постигнем 1-ви юли като срок за въвеждане в експлоатация. Благодарни сме за институционалното съдействие по съкращаване на сроковете, където е възможно, но остава изключително важно строителят да изпълни ангажиментите си не по-късно от края на месец май“, посочи Георгиева.

В рамките на инспекцията беше отбелязан напредък по изпълнението на газоизмервателната станция при Стара Загора, която е готова на 80%. Поради забавяне на доставките в Гърция газоизмервателната станция при гр. Комотини е на по-ранен етап на изпълнение и е завършена на 50%. Работи се по изграждането на диспечерски център до Хасково, където строителните дейности са изпълнени на 80% и предстои инсталирането на необходимата техника за контрол и управление на газопровода.

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. В регионален план IGB ще даде възможност за достъп до газопреносна мрежа за български общини и региони, които до момента не са имали опция за свързаност. Интерконекторът с Гърция е изцяло нов маршрут за пренос на природен газ към Европа и ще даде на България и региона достъп до доставки от нови източници. Проектът ще свърже страната ни с Южния газов коридор и има отлична синергия с големи енергийни проекти като ТАП, ТАНАП, EastMed и LNG терминала при Александруполис.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе да

    16 6 Отговор
    Браво , колкото по бързо захвърлим оковите на рузката газ и нефт толкова по добре !
  • 2 Айде и ти сега

    7 9 Отговор
    Абе голям зор за тоя конектор, само накрая да не се окаже че ще транспортира газ в посока Гърция

    Коментиран от #8

  • 3 Кирчо ксерокса

    4 8 Отговор
    Ихаа и сега като се почне една благодат - азерски газ без пари само за нас... колко ли са тъпи всички останали та не го изкупят тоя евтин газ а ще го оставят на нас а

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 asd

    15 4 Отговор
    Тиква ТИКВААААА... Колко години го "прави" този интерконектор бе ТИКВА ИМБЕЦИЛНА?????

    Кремълска ш@франтия необразована!
  • 6 Факт

    3 6 Отговор
    Идва "ефтения" азерски газ и цените скачат със 60% ! ЧЕСТИТО! (на вярващите!)
  • 7 Ей смешко

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Кирчо ксерокса":

    Викаш, друго си е да закопаем 3млрда в тръба,от която нямаме никаква полза!

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Не думай

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Айде и ти сега":

    Е,не е като да не сме го правили! Тиквата направи газопровод за 3 млрда,от който ползата ни е нулева!

    Коментиран от #10

  • 9 хаха

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ей смешко":

    От тази тръба всяка година България печели по 300 мил. евро от преносни такси. Освен това благодаряние на статегическото предимство, което имаме с тази тръба през 2016 ГЕРБ договориха намаление с 50% на руския газ.
  • 10 хаха

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Не думай":

    От тази тръба всяка година България печели по 300 мил. евро от преносни такси. Освен това благодаряние на статегическото предимство, което имаме с тази тръба през 2016 ГЕРБ договориха намаление с 50% на руския газ.
  • 11 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    2 0 Отговор
    ВРЪЗВАМЕ КОНЕКТОРА С ГЪРЦИЯ ЗА БАЛКАНСКИ ПОТОК....И СИ РЕШАВАМЕ ГАЗОВИЯ ПРОБЛЕМ....И БИЕМ ШУТА НА РУСНАЦИТЕ
  • 12 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ей смешко":

    ЛАПАМЕ КОМИСИОННИ ОТ ТРАНЗИТА НА ГАЗ ЗА....ЕС....ЧИСТИ ЕВРАЦИ ЗА БГ
  • 13 КОООЙ

    5 0 Отговор
    Не направи конектора с Гърция????