Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2022 21:11 1 762 8

Търговията с енергия никога няма да бъде същата

  • мвф-
  • украйна-
  • русия-
  • енергия-
  • търговия-
  • парична система

Фрагментирането на платежните системи ще се задълбочи

Търговията с енергия никога няма да бъде същата - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Фрагментацията на платежните системи в света ще се увеличи. Търговията с енергия никога няма да бъде същата поради събитията около Украйна. Тази прогноза направи първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат „Събития като това, което виждаме тази и миналата година, имат важни последици за глобалния икономически ред. Ако ме попитате днес дали това означава неизбежен край на долара, ще кажа направо, че не е така“, каза тя, отговаряйки на въпрос за последствията от санкциите, наложени на Руската федерация от западните страни във връзка със ситуацията около Украйна.

„Но това, което наблюдаваме по цял свят, е увеличаване на фрагментацията на платежните системи. Тази тенденция вероятно ще се засили още повече. Разбира се, виждаме промени в световната търговия. Знаем със сигурност, че търговията в енергийните ресурси никога няма да бъде същата. Вероятно ще видим как някои държави ще преразгледат обема на определени валути в своите резерви“, продължи Гопинат.

Още новини от Украйна

В същото време, според заместник-ръководителя на МВФ, санкциите ще имат "много сериозни последици" за руската икономика. "Това, което виждаме по отношение на влиянието върху финансовите пазари на Русия, върху рублата, е значително. Това ще има много сериозни икономически последици за руската федерация", аргументира се Гопинат.

Войната в Украйна също ще ускори изучаването на използването на криптовалути от финансовите регулатори на страните по света. „Последните ще ускорят проучването на цифровите валути от централните банки. Трябва да сме особено внимателни с необходимата регулация, за да гарантираме, че новите форми на цифрови пари не заобикалят ограниченията върху потока на капитали“, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ала бала

    15 3 Отговор
    Колко е хубаво да плюем по Русия, а нас ни няма на картата на въглеводороди, най вероятно ще купуваме газ от Русия чрез Азърбайджан и така ще сме свободни и най вече натрихме им носа на Руснаците
  • 4 Доста

    12 3 Отговор
    Неадекватна и .незнам ...силно непрофесионално.....купувача и продавача не се харесват от близо 10-20 000 години...не разбирам кое няма да е същото...ще отрежем Русия и ще станем васали на америка ли ...и така да е , света не може без Руските ресурси
  • 5 Емил

    7 4 Отговор
    Кое е това цигане на снимката?
  • 6 Ivan

    2 1 Отговор
    Боже, кой РЪКОВОДИ МВФ; след Георгиева и тази
  • 7 Пешо

    1 0 Отговор
    Вече почват признанията с половин уста ,че са им бръкнали в ....Спокойно още не е целият влязъл.
  • 8 ЧеКак

    0 0 Отговор
    Че как търгуваш с нещо, което го нямаш, а го внасяш ... това е основния проблем на ЕС, не създава собствени неща, а се пробва да прави борси на наеща, които други им предлагат. За 15 години членуване в този съюз, защо веднъж не чухме рационално и добре обоснована идея да се създаде нещо в Европа, а не да чакаме някой да ни го докара с кораб, далекопровод или друга измишльотина като слънцето и вятъра.