3 Април, 2022 17:56 2 952 26

"Насекомо" за протеста срещу фермата за ларви: Плашат хората с измислици

  • насекомо-
  • ферма за ларви-
  • муха-
  • черен войник-
  • лозен

Компанията заявява готовността си да монтира уреди за измерване на чистотата на въздуха в селото и на място до демо-центъра, когато центърът започне работа

"Насекомо" за протеста срещу фермата за ларви: Плашат хората с измислици - 1
Снимка: Насекомо АД

Био-технологичната компания „Насекомо“ е преминала през всички етапи на Оценка на риска върху здравето и върху околната среда. Всички те недвусмислено са показали, че проектът за демо-производствен център на „Насекомо“ не носи риск за здравето на хората и няма риск за замърсяване на околната среда. Това съобщиха от компанията и допълват:

„Твърденията, че има спряна процедура по ОВОС са подвеждащи, защото „Насекомо“ на практика е преминала тази процедура до етапа, в който се констатира, че проектът няма нужда от преминаване на следващ етап от процедурата по ОВОС“ обясняват от „Насекомо“. От компанията допълват, че дейността им е безотпадна, тоест няма никакви отпадъци от производството – няма отпадни води, няма други отпадъци, които да замърсяват, няма вредни емисии.

„Насекомо“ в последната година е постоянен обект на проверки от всички възможни институции, подтикнати от разнопосочни писмени оплаквания. Резултатите от всяка една проверка, обаче, показват липса на основание за подадените сигнали. Въпреки това, за успокоение на населението, „Насекомо“ се ангажира с предложение към сдружението и към всички, готови на двустранен диалог, да се създаде общ мониторингов комитет. Компанията заявява готовността си да монтира уреди за измерване на чистотата на въздуха в селото и на място до демо-центъра, когато центърът започне работа.

„В началото приемахме оплакванията като логично опасение на хората от новото и непознатото. Нашата индустрия е в съвсем начален етап. Компаниите като нашата са все още единици в цяла Европа и затова разглеждахме като нормална реакцията на хората от Елин Пелин и Лозен. Разбирахме, че е необходимо време, за да преодолеят недоверчивостта. Но след месеци, изпълнени със срещи, образователни инициативи и поредици от дни с отворени врати, едни и същи хора, които лично от нас са запознати с детайлите на работа ни и спецификата на насекомите, с които работим, продължават да разпространяват тенденциозни слухове и да плашат хората с измислици“, споделя Камен Василев, технически директор в компанията. От „Насекомо“ се опасяват, че зад негативната кампания стоят нелоялни мотиви.

От „Насекомо“ успокояват и страховете от мухата Черен войник, с която компанията работи. Тази муха няма общо с позната домашна муха, не се храни и затова не може да пренася зарази, живее краткия живот от 4 дни, тропическа и трудно може да оцелее в условия под 30 градуса и влажност под 70%. Ето защо няма как да „насели околностите и мазетата на хората“, както се твърди.

„Предприятието, което изграждаме в индустриалната зона на село Лозен ще представлява научно-изследователски център. В него основно ще разработваме технологии за роботизирано отглеждане на насекоми, и с демонстрационна цел ще въведем производство на протеин за фуражната индустрия в малък обем“ обяснява съоснователят на компанията Ксавие Марсенак.

На пресконференция в петък био-технологичният старт-ъп сподели резултатите от представително социологическо проучване сред 600 респондента, проведено в началото на тази година чрез лични интервюта от агенция ТРЕНД. Според изследването, дейността на фермата за ларви се смята за рискова едва от 1% от жителите на Лозен. Като най-голям риск за развитието на Лозен анкетираните посочват опасността от презастрояване на селото (51%). Качеството на въздуха заради отоплението на твърди горива заема второ място в класацията на рисковете за Лозен (11%), а опасността от повишаване на нивото на безработицата е оценено почти със същата тежест (10%).

Според 64% от участниците Лозен в най-голяма степен се нуждае от канализационна система. За да стане по-добро място за живеене, в селото трябва да се реорганизира събирането на отпадъците (47%) и да се облагородят пешеходните зони (29 %). Жителите на Лозен мечтаят за по-добър медицински център (24%) и се нуждаят от подмяна на старите отоплителни печки (22%) за по-чист въздух. Целта на проучването няма общо с протестите, а цели да се запознае с основните проблеми и очаквания на местното население и да провери за кои възможни решения за подобряване на качеството на живот на местната общност може да съдейства.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор ох боли

    57 4 Отговор
    Щом почнаха се обясняват, значи е ясна работата.

    Коментиран от #22

  • 2 Гост

    33 3 Отговор
    На какво мирише в халето?
  • 3 Гост

    62 3 Отговор
    Убеден съм, че западните фирми изнасят в България най-добрите си и екологични производства, защото са наши приятели и много ни ценят. Вервате ли ми?
  • 4 Песимист

    49 2 Отговор
    Тя и лабораторията в Ухан е била напълно безопасна за населението .

    Коментиран от #14

  • 5 xXx

    37 3 Отговор
    А могат ли да еволуират и да им стане комфортно да живеят при температури под 30 градуса и влажност на въздуха под 70%? За един прЕател питам, аз не разбирам от биотехнологиииииии.
  • 6 Оптимист

    23 5 Отговор
    Бъдещето на планетата е в мухите , браво на такива иновации !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Tolup 1

    11 3 Отговор
    Там са само Цървули!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 00014

    22 3 Отговор
    Имаше един разказ, намерени мухи в космоса се хранеха с кислород и опоскаха атмосферата. А тези нашите дали обичат топло човешко месце? Питам, защото ме е хапала конска муха.
  • 11 мухата

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "да нахраним животинките":

    Обичам само охранени, разплути реститутски телеса!

    Коментиран от #24

  • 12 XXL

    32 2 Отговор
    Проявете разбиране. След 2 години цяла Европа ще яде само мухи и европейски ценности.
  • 13 Д-р Ох Боли

    34 2 Отговор
    Тази ферма за насекоми има ли нещо общо с биолаборатории, като тази във ВМА? Защото и там има хора занимаващи се с насекоми. Сигурно е просто съвпадение, но все пак...
  • 14 Ковида в България

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "Песимист":

    дойде от Украйна
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ла....нари

    28 3 Отговор
    Мръсни . Марш от БЪЛГАРИЯ с мухите ви
  • 17 хе хе

    18 3 Отговор
    С какво се хранят тези мухи?

    За викоса температура и влажност трябва вентилация. Какъв въздух ще излиза?
  • 18 Гневен

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дар от БОГ":

    Ти кога избяга от Курило бе?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ентомолог

    16 2 Отговор
    Каквото и да си философстваме , отглеждането на това чудо не може да стане без неприятна миризма.
  • 21 Мнение

    27 2 Отговор
    Намирисва на био лаборатория, подобна на тия в Украйна!

    На момента да се пръждосва тая фирма!!!
  • 22 София

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Доктор ох боли":

    Скандал: "Почтени" шефове от "Продължаваме промяната" замесени в схемата "Насекомо" за $ 5,7 милиона ГРАФИКА
    Фирмата на Яна Балникова NASEKOMO събира крупното финансиране от еврофондове с помощта на зам.-шефа на ПППП Даниел Лорер. Резултатът - приходи от 39 000 лева за 3 години
  • 23 абг

    13 2 Отговор
    Това е по програмата на ЕС за устойчиво изхранване. Оцелелите от ваксините и войните, ще ги хранят с насекоми, гей билтс е спонсора, каза че сме навлезли в десетилетието на храните, за най-послушните, ще има и веднъж месечно месо отгледано в контейнери.

    Коментиран от #25

  • 24 тарантула

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "мухата":

    а на мен не ми пука дали си охранена.пак ставаш
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 МАЛЕЕЕЕ ЕЕ ДО НАЙ ГОЛЕМИЯ

    3 0 Отговор
    ГРАД В БЪЛГАРИЯ ГЛЕДАЙ КВИ РАБОТИ СА НАБУТВАТ....... Я ДА ОТИДАТ ДА ГО ПОСТРОЯТ НА ТРИ КИЛОМЕТРА ОТ ЦЕНТЪРА НА НЮУ УОРК.......