12 Април, 2022 08:50 2 674 31

Икономист: Не очаквам Русия да фалира

  • русия-
  • фалит-
  • китай-
  • индия

Според него Русия ще разчита на Китай и Индия за набиране на капитал

Икономист: Не очаквам Русия да фалира - 1
Кадър NOVA NEWS

"Празни надежди са гражданите да се обърнат срещу Путин заради икономически санкции, защото макар да има по-висока инфлация и ръст на безработицата, одобрението към него се покачва. САЩ и Западът са налагали строги санкции, но никога не са успявали да сменят режим, трябва по-агресивна намеса във вътрешната политика. Не очаквам Русия да изпадне във фалит и да иска заем от МВФ". Това заяви Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него Русия ще разчита на Китай и Индия за набиране на капитал. "Очаквам китайците да се възползват от ситуацията, защото за тях Русия ще е евтина дестинация и да им помогнат. Това е нож с две остриета, тъй като Русия ще стане по-зависима от Китай", прогнозира експертът. И допълни, че ако Русия изпадне в дефолт, ще се вдигнат лихвите по държавния дълг, защото инвеститорите я считат за ненадежден платец. Икономистът уточни, че ако се прекъснат газовите доставки, може би ще се наложи да се пести и да се наложи режим на газа.

По думите му дефолт означава страна да не покрива текущите плащания по дълговете. Русия не изплаща задълженията си по договорите в долари, а в рубли, което е нарушение в договорните отношения. "Има едномесечен гратисен период от 4 април, в който страната може да си изплати задълженията. Това е политическа ситуация. Русия искаше да бъдат размразени резервите си в долари - общо 315 млрд. Докато това не се случи, тя ще плаща в рубли. Така че може да се каже, че санкциите работят, защото се върви към дефолт", обясни той.

По повод национализацията на имоти на българи в Русия, Вулджев потвърди, че това значи, че те ще загубят собствеността си, но уточни, че вероятно няма да става дума за всички, а само за крупни бизнесмени.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    48 8 Отговор
    Фалира Германия, хукнаха да купуват дърва сякаш това ще спаси германците.Фалира слугинаж а Европа, тя САЩ отдавна е фалирала държава
  • 2 Хаха

    14 40 Отговор
    Ми тя фалира вече бе другар.

    Коментиран от #23

  • 3 Последния Софиянец

    52 4 Отговор
    Ние в България със сигурност ще фалираме с тези подлоги начело.
  • 4 Факти

    6 31 Отговор
    Понеже съм обективен а не трол ще кажа истината. Това е кажа, написаното в статията. Русия ще фалира, тя вече е в технически фалит. Но е вярно че тя ще се съди дълго време след като изпадне във фалит, защото в някои договори за облигациите има опция за плащане в рубли.
  • 5 ТаУмВзе

    17 1 Отговор
    Все умно красивитет на розово пони е експертче вече! Браво браво.
  • 6 Пучо Капучо

    14 6 Отговор
    А така, хубу им го рекна...те това е икономист, има надежда за България...
  • 7 Някой

    39 4 Отговор
    При по-агресивна намеса във вътрешната политика на Русия, следва по-голяма война. Запомнете го това.
    Нали САЩ реваха като недо.. ни, че Русия им се месила в изборите? Нали е недопустимо?
  • 8 Мимч

    41 4 Отговор
    Русия отдавна се е подготвила за тези санкции и се вижда,че те засягат повече тези които ги прилагат.Така че да си гледаме нашия интерес,а не на янки и западняци,да им вървим по гайдата...
  • 9 Майна

    42 3 Отговор
    Уран за ФАЩ нвма да има вече, това от днес. РУСИЯ щяла да фалира, ненормални блянове на болни мозъци.
  • 10 Некой си

    41 3 Отговор
    Вярно ли прочетох?
    "По-агресивна намеса във вътрешната политика"!!!
    Колко агресивна?
    С бомби и ракети?
    Изобщо изразът "намеса във вътрешната политика" битрябвало да е несъвместим с ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ!!!
    Нали, бе, европейци!
  • 11 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 3 Отговор
    Този е марсианец!
    Чрез санкции и оръжие САЩ са сменили доста правителства !
    Ако някой е във технически фалит , то това е една страна която взима нови дългове за да покрива старите си . И вече дължи над 100% от БВП
    3О ООО ООО ООО ООО $$$.

    Коментиран от #31

  • 12 искам коментар от лицемера

    38 3 Отговор
    на този псевдо икономист ще му дам пример, имаш пари по сметката в банката за предстоящите 200 вноски, сиреч на куп да платиш кредита, обаче от банката ти казват ние ти ги блокирахме сиреч откраднахме, искаме още!!!!! къде е икономиката тук и какво пишело в договоара? шом договора е отпаднал ще плащаш както можеш и то ако искаш! а може да влезе с бухалктата при управителя и за отблокира сметките. Една ясрвна глава в центъра на франкфурт или Ню Йорк ще отблокира всички сметки, не че после ше има значение, но справедливостта трябва да тържествува . КЪФ ДЕФОЛТ БЕЕ, НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОЛКО Е ДЪЛГА НА САЩ, НО НЕ Е 31 ТРИЛИОНА, ПО ТРИ Е ПОНЕ! кой е правил одит на ФЕД?
  • 13 Freedom Fighter

    14 31 Отговор
    Я по-добре си хвърли дипломата, 45% от руския бюджет се съставя от износа на петрол и газ, като добавим износа на метали и други суровини ще се окаже, че едни истински санкции доста могат да стъжнят положението и. Китай могат да купуват от Русия, но на много по-ниска цена, същото се отнася и за Индия. Ако санкциите продължат, без западните технологии Руснаците ще се окажат в затруднено положение и за самия добив щото са толкова велики, че дори и технологии за добив немогат да произведат. Да те ще го преживеят, но всичките тези санкции изгониха хиляди млади специалисти от държавата в която и без това си имаше недостиг на млади образовани кадри. Путин продължава политиката на всички руски некадърни диктатори в обезкървяването и опростяванвто на държавата. Благодаря ти другарю това е подарък за всеки русофоб.

    Коментиран от #15, #17, #24

  • 14 Оро без З

    39 8 Отговор
    Какви сте икономисти и какво са ви учили? Не виждаш ли че ще фалира Европа, а Русия от ден на ден ще става все по богата страна. Бъдещето е на рублата обезпечена със суровини и стоки, докато запада ще загива всекиден с хартиените си пари без покритие.

    Коментиран от #18

  • 15 а бе икономист

    31 3 Отговор

    До коментар #13 от "Freedom Fighter":

    защо не обясниш какво ще стане с конкурентноспособхността на западните продукти когатро фирмите започнат да купуват много по скъпи енергоносители отказвайки се от руските като в същия момент китай ще получи още по евтиини суровини ?? значи русия ще губи част от доходите си поради натиск от китей НО европе ще загуби цели пазари заради оскъпяване не производството си. да не говорим за покупателната способност на европейците при тази инфлация и скъпа енергия
  • 16 сороснерес

    20 1 Отговор
    заради укропия германистан няма да се откаже от руския газ...защо ли..? защото западаняци ще водят тази война до последния украинец...а Зеления ще получи нобел за мир..след като погреба украйна..Какъв кретен трябва да бъдеш да повярваш на зеления...всичко е план и този клоун активен негов участник..както и нашия простокиро..
  • 17 a123

    29 2 Отговор

    До коментар #13 от "Freedom Fighter":

    Не мисли за Русия. Какво ще правим ние? Ако руснаците спрат ядреното гориво за Козлодуй? Тази година предстои планиран ремонт на единия енерго блок на Козлодуй и зареждане на другия с гориво. До 2026 год. трябва да затворим 40% от въглищните централи в България. Като прибавим и петрола на по висока цена заради по-високите транспортни разходи от персийския залив. И като капак липсата на природен газ с две трети. Цъфнали сме и сме вързали. Ти за Русия си се загрижел.
  • 18 Ох тоя запад

    2 18 Отговор

    До коментар #14 от "Оро без З":

    45 г загиваше и в България и така и не загина бе.Бъдещето било на Русия???Смях в залата
  • 19 Фактъ

    5 18 Отговор
    Русия не е европейска страна , диви азиатци . Страните , които ги подкрепят са Пакистан , Индия , Китай , че и ЮАР , все силно развити държави от цивилизовани , бели хора . Ето , това е Русия .
  • 20 другарят

    26 2 Отговор
    Значи нашите соросояди-"експерте" казват така....Ако Европа купува нефт и газ от Русия става енергиино зависима! Ако обаче Китай започне да купува от руснаците, се получава обратното и тогава Русия става зависима от Китай!! Много странна логика на нашите безделници обикалящи телевизионните студия!

    Коментиран от #21

  • 21 Сандо

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "другарят":

    По състоянието на българската икономика може да се съди що за икономисти са.
  • 22 asd

    5 1 Отговор
    И аз не очаквам.
  • 23 Хахаха

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Така ли? Щом все още можеш са барабаниш по клавиатурата, значи Русия не е фалирала.
  • 24 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Freedom Fighter":

    20 процента, а не 45.
  • 25 Грантаджиев соросоид

    8 2 Отговор
    Такива като тоя "експерт" закриваха проект след проект у нас, че да навредим на Русия. А ние цъфнахме и вързахме. Вместо 2 АЕЦ имаме половин, ТЕЦ ни натискат да ги затваряме, евтиния ток изнасяме, скъпия го плаща бизнеса, а от тоя месец вероятно и ние, горивата поскъпнаха отново, газ за всички няма да има, а тоя дето щели да ни го карат сигурно ще е на петорна цена. Значи малкото ни производства ще приключат, а на пазара дори краставиците ни са вносни, за месото няма и да повдигам тема - там гербавия БАБХ последователно за няколко години унищожи животновъдството като избиха животните на хората с някакви измислени пандемии. Добре, че БАБХ не ни лекуваха по техните методи от ковид...

    Коментиран от #28

  • 26 Путин

    7 3 Отговор
    Еми нема да плащаме
    Кво ще ни направите???
    Русия има реални ресурси,а вие имате виртуални икономики
  • 27 Няма как

    10 2 Отговор
    Няма как да фалира страна в която се работи, произвежда и е неизчерпаем източник на суровини и горива! Всичко друго дето ви го говорят "експертите" е вЕтър и мъгла. Ще фалират, даже вече са фалирали тия като нас дето "спасяват кравата" и никой не работи, а се чака работна ръка отвън. На всеки един парите са му малко. Няма квалификация и един пирон не може да забие, ама му плащали малко !? Нищо добро не ни чака !!! За съжаление !!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хан Аспарух

    2 1 Отговор
    Самата държава скоро няма да фалира,само голяма част от народа.Там е като тук даже по зле на огромна територия,има много богати "вече не чак толкова" и много бедни ама много.Обикновенни хора работят за чужди фирми и компании а доста се изтеглиха от там,сега са безработни.Да не мислите че всичко е държавно и всички работодатели и фирми са руски,какво като ще продават все нещо на жълти и черни?В големите градове е скъпо,като тук много нямат жилища плащат наем имат кредити ако имат жилище го изплащат.Това че държавата има ресурси обикновенните хора не ги брига,джуджето няма да им опрощава кредити и замеря с рубли .Сега все едно да спорим фалирали ли сме при Жан Виденов или не,горе доло е това положението.
  • 30 Ами чудесно

    1 3 Отговор
    Щом Руската пропаганда е придобила такива чудовищни размери и одобрението към Путин расте въпреки ВОЙНАТА в Украйна и преврат отвътре не се очертава,то следва следното1.Всичко що може да МИСЛИ и има ВЪЗМОЖНОСТ ще се изнесе максимално бързо от Русия.Ще изтекат всички мозъци и ще останат само лумпените и онези на държавна ясла.В резултат ще имаме една все по-слаба и зависима от Китай Русия.Така мисля аз и не ангажирам никого с мнеието си!
  • 31 жоро уудстока

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Винаги пишеш точни постове :в случая припомняш, че САЩ са сменили доста правителства със санкции.Даже и недоносчето "социализъм" смениха и станахме свободни!Но най-много ме кефи невулгарният ти "ник-нейм" : "бай не знам какво си"....