Last news in Fakti

31 Май, 2013 06:26 2 302 0

Близо 90 младежи започват работа чрез „Подкрепи една мечта“

  • росен плевнелиев-
  • сираци

Инициативата за предоставяне на еднократна помощ на млади хора от специализирани институции и приети за обучение във висши училища ще продължи и тази година под егидата на държавния глава. Това обяви президентът Росен Плевнелиев пред абитуриенти, напуснали институции за деца, центрове за настаняване от семеен тип или защитени жилища. Президентът беше домакин на традиционния абитуриентски бал за деца в неравностойно положение, който се провежда в рамките на инициативата под егидата на държавния глава „Подкрепи една мечта“ за втора поредна година.

“От вас зависи как ще започнете вашия път, как ще се интегрирате в обществото – дали ще изберете да започнете работа или да се включите в програми и мерки за професионална квалификация, или да продължите образованието си във висше учебно заведение”, обърна се към младежите държавният глава. Подкрепата на институциите в тези първи трудни стъпки е безкрайно важна. Тя ще ви насочи в правилната посока и ще ви даде увереност. От вас самите обаче зависи да изградите своето бъдеще, каза пред абитуриентите Росен Плевнелиев. Президентът припомни пред младежите поговорката, че “човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му” и ги призова да бъдат упорити.

Държавният глава изказа благодарност на институциите и на дарителите, съпричастни на инициативата „Подкрепи една мечта“. Сред тях са Министерство на образованието, младежта и науката, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане. Президентът Росен Плевнелиев припомни, че за първи път през 2013 г. държавните институции обединиха усилията си за индивидуална и навременна работа с младите хора и екипи от специалисти в цялата страна провеждат консултации с младежите за възможностите им да продължат образованието си и да намерят работа. Изграденото партньорство с Българската асоциация за управление на хора и Българо-германските центрове за професионално обучение и активното сътрудничество с работодатели създават допълнителни възможности за реализация на младежите, посочи президентът.

Повече от 180 са младежите, които само през настоящата година напускат специализирани институции. От тях около 45 на сто са с основно или по-ниско образование, но притежават професионална квалификация. 47% от младите хора са със средно образование, а над 20 на сто от тях имат познания по чужд език. Повече от половината от младите хора имат компютърни умения, обобщи Деяна Костадинова, секретар на държавния глава по социални политики, младежта и спорта.

Децата с увреждания са 75, като за 35 от тях вече е договорена заетост с работодатели, останалите ще бъдат насочени към държавни институции. За 49 други млади хора също е договорена професионална реализация, посочи още Деяна Костадинова и допълни, че работата със следващия випуск ще започне още от месец септември тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА