Last news in Fakti

10 Юни, 2022 17:17 2 389 28

Гроздан Караджов: Зелената сделка ще създаде нови работни места

  • зелена сделка-
  • зелена енергия-
  • гроздан караджов

В България сме реализирали сме много стратегически инфраструктурни проекти

Гроздан Караджов: Зелената сделка ще създаде нови работни места - 1

Предизвикателството пред нас сега е да достигнем до хората с ясното съобщение, че Зелената сделка е важна за тях и за това каква планета ще оставим на следващото поколение. И това по никакъв начин не е в противоречие с възможностите им за работа. В резултат от нея ще се появят нови и повече работни места. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов по време на днешния форум „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“.

Във форума участваха президентът на България Румен Радев, европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер и изпълнителният директор на ОББ, член на кънтри екипа на KBC Груп в Българи и лидер на програмата за Устойчиво финансиране на KBC Груп в България Теодор Маринов.

Вицепремиерът посочи, че България е с най-въглеродната и ресурсоемка икономика в целия Европейски съюз. Това означава висока енергийна неефективност на производствените процеси. Същото се отнася за енергийната ефективност на сградния фонд. На този фон трябва да бъдат проведени предстоящите тежки реформи в контекста на Зелената сделка.

Ключов приоритет за нас е да осигурим пълна подкрепа за българските региони и общини за справяне със социално-икономическите последици и прехода към климатична неутралност, каза Караджов. Мерките и инвестициите, които ще подкрепим по пътя към декарбонизация на българската икономика, трябва да
гарантират сигурност на хората, най-вече на тези, които живеят в 3-те въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил, допълни той. Вицепремиерът обясни, че за тази цел ще бъде инвестиран сериозен ресурс. През периода до 2027 г. той възлиза на 6,6 млрд. лв. (от ЕС и националния принос) по Програмата за развитие на регионите.

Средствата трябва да постигнат няколко цели, всяка от които с особена важност: намаляване на дисбалансите в развитието на общините, промяна в негативните демографски тенденции, икономически растеж и условия за по-качествен живот на хората по тези места. Фокусът на инвестициите е поставен върху спецификата на отделните територии, техните нужди и потенциал за развитие, отбеляза вицепремиерът.

Ние сме свикнали с икономическия просперитет, със социалното равенство, добрата инфраструктура, но днес за нашите деца вече има други приоритети - здравето на нашата планета. От дъщерите си научавам много повече възможности да спасим планетата, отколкото тези високопарни лозунги и сложни програми, които плашат хората, че ще загубят работата си, обясни той.

Страховете, че Зелената сделка ще отнеме работните места, че животът ще поскъпне, са предизвикателствата на Зелената сделка - да информираме, да образоваме, да достигнем до хората с ясното съобщение, че Зелената сделка е важна за тях и каква планета ще оставим на следващото поколение. В резултат на Зелената сделка всъщност ще се появяват много работни места, добави Караджов.

"В България сме реализирали сме много стратегически инфраструктурни проекти, които преобразиха цели региони. Икономическа зона "Тракия" - 80% от цялото производство е структурирано около АМ "Тракия", което обаче задълбочи разделението между Южна и Северна България, която остана без своя АМ. Кохезионната политика е мощен инструмент, но ни липсва връзка със съседните страни", обясни министърът.

По думите му еврокомисарят по кохезионна политика Елиза Ферейра е видяла липсващите магистрали, тунели и бърза транспорта връзка между Севера и Юга.

Караджов обяви, че мечтае за магистрала от София през тунел под "Петрохан" до Видин, а Ферейра му казала да сяда и да пише "proposal".


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5232

    34 3 Отговор
    ЗелениТерористи !

    Коментиран от #26

  • 2 Винету

    34 2 Отговор
    Предателят който подпише това зелено заробване ще бъде публично разчекнат - и в чужбина няма да може да се скрие. Хау

    Коментиран от #7

  • 3 Тор

    29 1 Отговор
    Три милиона лева за къща в България и два миона и половина евро за апартамент в Рим как ги изкарва от зелената сделка ли?
  • 4 3.14К

    25 2 Отговор
    Брокера, главният касиер на Костов и Отворено общество нали подаде оставка! Какво прави на този форум?
  • 5 Маца

    16 2 Отговор
    Аз пък все си мисля, че зелената сделка е да продаваме оръжие на Зеленски.
  • 6 Гроздане!

    17 4 Отговор
    Аут си вече. Бегай в Учиндол...
  • 7 Какво ти разбира

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "Винету":

    главата от зелени програми, зелени сделки и прочее? Стой си в коневръза.
  • 8 Екоталибан

    30 3 Отговор
    Зелената сделка е поредното насилствено прекрояване на бизнеси, за да се създаде криза и дефицит, помпане на цените и всички други радости, от които едрите акули дебелеят за сметка на всички нас. Който прати по-мощна ракета в Давос ще направи огромна услуга на човечеството!
  • 9 :))

    0 0 Отговор
    Ферейра му казала да сяда и да пише "proposal"...
    ...Тц,той ще напише teklif ;)
  • 10 бай онзи

    14 1 Отговор
    Най-грозното е че едва ли не си вярват на лай ната които говорят
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Верваме, ама без малко

    21 2 Отговор
    Тая зелеан далавера, ми напомня ми на "санирането" на Баце. Но тука кражбата ще е минимум по 100, а за раята ще има много ограничения и глад!
  • 13 КОЛЮ ГОРСКИЯ

    11 1 Отговор
    ТОВА ТИПЧЕ КЪФ ГО ИГРАЕ ,НАЛИ Е АУТ ,ЯЯЯЯЯ В КИРЕЧА
  • 14 КЪРТАЧА

    7 1 Отговор
    БАЛАБАНОВ ЦАЛУВАШ ЛИ ГА ЖЕНАТА БА ,ЦАЛУВАЙ УСЕЩАМ
  • 15 А50

    8 1 Отговор
    Да, да хвърлят кюмур в пещите
  • 16 Селския

    14 2 Отговор
    Щяла да създаде работни места.......а що не каже колко такива ще бъдат преустановени.........цял свят строи АЕЦ, тоя зелен щял да става.............
  • 17 Пипи

    16 1 Отговор
    Един АЕЦ или 1000 фотоволтайка ще създадат повече работни места ,въпроса в риторичен .Всеки който спомене зелена сделка е ковидидиот.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 !!!

    13 2 Отговор
    Зелената пандемия няма почва у нас, разбрахте ли, соросоиди?
  • 22 Васил

    13 1 Отговор
    Грозданабе вече никой не ти вярва същото леке беше при Герб
  • 23 Мани бегай

    10 1 Отговор
    Поредната приказка възхваляваща гл п стта на масите съшита с големи бели конци. Смях най -големия замърсител са корпорацийте и индустриалците а те притискат обикновения човек! Да в българия има много частна собственост !?... "Кой ресурс е най ценен в пазарната икономика: нефт,земя,работна сила,капитал...? Най ценния ресурс е - ГЛУПАКА!!! И диколкото в природата глупаците се раждат крайно рядко- едва части от процента, то производството на глупаци трябва да бъде поставено на поточна линия. Днес работата на тази поточна линия започва от детската градина."
  • 24 дядо ти

    6 1 Отговор
    С ембарго, на 70 % от населението на земята, и военни бази в цял свят, е предпоставка не само на войни а хаби и ресурсите на земята. Те глупаците не се замислят, а промиват главите на хората по цял ден с глупости.
  • 25 1111

    10 1 Отговор
    Зелената сделка ще я обрече европа на вечна зависимост от сащ.
  • 26 Тотото

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "5232":

    Беше симпатяга, след като изръси зелена сделка, работни места и инфраструктурни проекти, всичко си дойде по местата. Аре ИТН барабар ПП в КаНаЛа!
  • 27 Запознат

    3 1 Отговор
    Мистър брокера много ги разбира.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.