1 Август, 2024 20:37 2 470 10

Южна Африка определи зелената тарифа на ЕС като конфликтна с нормите на СТО

  • южна африка-
  • ек-
  • ес-
  • зелена сделка

Всички страни по света трябва справедливо да споделят отговорността в процес на борба с изменението на климата

Южна Африка определи зелената тарифа на ЕС като конфликтна с нормите на СТО  - 1
Снимка: Shutterstock

Република Южна Африка (ЮАР) смята, че поетапното изпълнение на плана на Европейския съюз за въвеждане на трансграничен механизъм за регулиране на въглеродните емисии противоречи на нормите на Световната търговска организация (СТО) и всички страни по света трябва справедливо да споделят отговорността в процес на борба с изменението на климата.

Както пише порталът News24, в Южна Африка вярват, че общността, като предприема такива мерки, „прехвърля тежестта на борбата с изменението на климата върху развиващите се страни“, нарушавайки правилата на СТО, както и принципите на „обща, но диференцирана отговорност за изменението на климата“.

На среща на министрите на търговията от БРИКС миналата седмица ръководителите на отдели единодушно обявиха „необходимостта от преразглеждане на механизма за трансгранично въглеродно регулиране“, предава порталът думите на южноафриканския министър на търговията, промишлеността и конкуренцията Паркс Тау.

На 1 октомври 2023 г. Европейският съюз започна поетапното въвеждане на трансграничен механизъм за въглеродно регулиране (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM), който всъщност представлява система от мита върху въглеродните емисии (въглероден диоксид и въглерод емисии на монооксид) при производство в чужбина стоки, внесени в ЕС. До 1 януари 2026 г. системата ще работи в режим на събиране на информация. През 2026 г. Брюксел ще започне постепенно да налага „зелено мито“. целият внос на стоки в ЕС, процес, който трябва да приключи през 2034 г., до което време разходите за въглеродни емисии трябва да бъдат включени във всички стоки, продавани в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    22 0 Отговор
    В евро кочината всичко е сбъркано.

    Коментиран от #4

  • 2 123

    25 2 Отговор
    Тоя театър с климата се използва от Сатанистите да превърнат планетата в концлагер.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 един ляб 35 лева с со2 емисиите

    12 1 Отговор
    ИНО МЛЯКО 30 ЛЕВА С ЕМИСИИТЕ..Е ГА СИ ЕССР Е ПО ГОЛЯМ БАНДИТ ОТ СССР.....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шарли Ебдо

    4 12 Отговор
    ЮАР корунпирана и с режим на тока страна,хахаха, ще дават акъл

    Коментиран от #9

  • 8 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    11 0 Отговор
    Ааааа, значи-очаквайте СКОК НА Цените, ма да не дойде време във, Брюксел да клекат
  • 9 В МОМЕНТА В ЮАР ДОВЪРШВАТ

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шарли Ебдо":

    ТЕЦ ГОЛЯМ КОЛКОТО ЦЯААААЛА СОФИЯ ША ИМА ТОК ОТ ВЪГЛИЩА ЗА ПОЛОВИН АФРИКА. АМА ТВА ПО БИТИВИТО НЯМА ДА ГО ЧУЙТЕ...
  • 10 КлиМАта

    10 0 Отговор
    Климата се изменя и без човешка намеса, даже и да не същестуваха хора - пак щеше да се изменя клиемата. Не знам защо една шепа нехранимайковци първо ни продаваха въклеродния диоксид като квоти по държави .... с/у ПАРИ - сега ще и изкат и отстаналат част от въздуха ако може да го капитализират: всеки да си плаща че дишал... това представлява зелената зделка, но облечено в много "хубаву думи иначе"