Last news in Fakti

27 Юни, 2022 18:00 2 665 9

"Креди сюис" осъдена по процеса за пране на пари на българската мафия

  • швейцарската банка-
  • креди сюис-
  • (credit suisse)-
  • мафия-
  • съд-
  • пране на пари-
  • българската мафия

Швейцарската банка "Креди сюис" (Credit Suisse) беше осъдена днес от Федералния наказателен съд да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка по процеса за пране на пари на българската мафия

"Креди сюис" осъдена по процеса за пране на пари на българската мафия - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцарската банка "Креди сюис" (Credit Suisse) беше осъдена днес от Федералния наказателен съд да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка по процеса за пране на пари на българската мафия, съобщиха швейцарската агенция за финансова информация А Ве Пе (AWP) и швейцарската телеграфна агенция А Те Ес (ATS).

Един от обвиняемите е осъден на лишаване от свобода, част от което условно, а трима други получават условни присъди.

Банката е осъдена за нарушаване на корпоративната отговорност във връзка с пране на пари с утежняващи вината обстоятелства. Наказателният съд я обвинява в пропуски както по отношение на наблюдението на банковите отношения с българската мафия, така и при контрола на правилата срещу прането на пари през периода от юли 2007 г. до декември 2008 г. Предходни факти към 27 юни 2007 г. са с изтекла давност.

Пропуските на "Креди сюис" са позволили на престъпната организация да прехвърли част от вложените средства. Съдът разпореди да бъдат конфискувани 12 милиона швейцарски франка, депозирани в сметки, свързани с тази организация. Освен това банката ще трябва да изплати компенсация от 19 милиона швейцарски франка, съответстваща на сумите, които не са могли да бъдат конфискувани в резултат на нейните пропуски.

Присъдата не е окончателна и може да бъде оспорена пред Федералния съд. "Креди сюис" заяви, че ще обжалва решението.

През февруари федералният прокурор Люк Лемгрубер отправи остри обвинения срещу "Креди сюис", изтъквайки, че през 2004 г., когато банката установява връзки с мрежата, нейният бос Евелин Банев вече бил със съмнителна репутация. Само между 2005 и 2006 г. са били иззети 18,8 тона кокаин, оценяван на 30 милиона долара на тон, посочи той.

Разследването на българското правосъдие е установило, че мрежата старателно е подбрала "Креди сюис" и една австрийска банка, уточни прокурорът. В тези учреждения, които имали репутацията, че не контролират произхода на парите, работели българи.

След това обвинителят представи дейността на престъпната мрежа в няколко страни - България, Испания, Италия и Румъния - и произнесените присъди.

Банев, срещу когото не са повдигнати обвинения в Швейцария, бе осъден за наркотрафик в Италия през 2017 г., а след това и в България през 2018 г. за принадлежност към организирана престъпна група, участвала в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, но беше арестуван през септември в Украйна. България иска неговата екстрадиция с червена бюлетина от Интерпол.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    6 4 Отговор
    Т.е . осъди политическите партии на България ????

    Коментиран от #4

  • 2 вижда се

    14 4 Отговор
    В целият свят съда съди престъпниците ,а само тук съд и прокуратура им осигуряват каскети !!!
  • 3 Уса

    12 1 Отговор
    Кой стои зад Банев?Няма начин да не се знае,като казват А да кажат и Б
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ганьо

    15 0 Отговор
    Ето защо Швейцария е богата! Просто пере парите на световната мафия.
  • 6 Рошко

    2 0 Отговор
    България ги иска, за да го лекува и да си има медийна звезда за правосъдие и накрая да го пусне, щото то обикновено така става
  • 7 Тралала

    1 0 Отговор
    После ще минат и през оневинителния съд, щом са минали през наказателния първо...
  • 8 Народеее⅞!

    3 0 Отговор
    Швейцарската банка Credit Suisse, НЕ е "Креди сюис" - на френски се произнася "Креди суи"
  • 9 Оракула

    1 0 Отговор
    "Креди Сюис" осъдена , за пране на пари , а банките в България,
    които са правели трансферите ,
    и участвали в тегленето на парите в кеш в саковете и чувалите ,
    няма" ни вест ни кост"!
    Гешеев, Гешев не ставаш за прокурор !
    Отживя си, като охранител на Хунтата !
    А и Хунтата покрай теб!