Last news in Fakti

28 Юни, 2022 16:24 1 951 8

Датските туристи се завръщат в България

  • датски туристи-
  • бургас-
  • летище бургас

На 22 юни за първи път в своята история датската авиокомпания Jettime стартира чартърни полети до летището в Бургас от два града - Билунд и столицата Копенхаген

Датските туристи се завръщат в България - 1
Снимка: БГНЕС

Първите чартъри с датски туристи тръгнаха отново към България след двегодишна пауза заради пандемията от Ковид 19. Това обяви за TravelNews Димитър Попов, управител на туроператора „Пенгуин травъл“, който оперира и на двата пазара, и води най-много гости от скандинавската страна у нас. „Никога чартърите не са били толкова пълни за България и няма свободни места в тях“, коментира Попов. Два полета са осъществени вчера от българската авиокомпания European Air Charter до Бургас. Основно датчаните ще почиват на Слънчев бряг, каза Попов. Чартърите ще бъдат веднъж седмично и ще продължат до 8 август, тъй като след това започва учебната година в Дания и хората с деца спират с ваканциите.

Попов очаква да доведе около 2500 туристи през този сезон с организираните полети. Отделно ще има групи и по редовните линии на нискотарифните авиокомпании. „Въпреки това няма да достигнем нивата от 2019 г. заради войната в Украйна, тъй като хората обвързват региона с Черно море“, подчерта Димитър Попов. Той допълни, че на датския пазар първо са се продавали по-добре Гърция и Турция и след това се е появил интерес към България.

На 22 юни за първи път в своята история датската авиокомпания Jettime стартира чартърни полети до летището в Бургас от два града - Билунд и столицата Копенхаген. Това е поредна стъпка към отварянето на Южното Черноморие към скандинавския пазар, както и сигурен знак за възстановяването на туристическия трафик към нивата отпреди пандемията. От 30 юни стартират чартърни полети на Jettime от Билунд и до летището във Варна. По този начин още повече туристи от Дания ще могат да се насладят на Северното ни Черноморие.

Дания е на 24-то място по важност за българския туризъм. През 2019 г. са пристигнали у нас над 45 900 датски туристи и е реализиран спад от 7.3% спрямо предходната година. Заедно с другите две скандинавски страни – Швеция и Норвегия, изпращат над 126 000 туристи в България през 2019 г., показват данните на Министерството на туризма. Но потенциалът е доста по-голям. През последните 10 години се наблюдава отлив на скандинавските туристи от Българското Черноморие. Те бяха голям пазар за хотелиерите в началото на сезона през месеците юни и юли.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    17 0 Отговор
    Малееее.... Направо ще решат проблемите на алчните ни хотелиери , тези 2500 туристи !!! Много бе !!!
  • 2 Българска мъка

    15 0 Отговор
    Който е дошъл, повече не е повторил.....ние си знаем защо
  • 3 да де

    9 3 Отговор
    Егати туристите са щом ще пътуват с нискотарифни авиокомпании, да не са на социални помощи.
  • 4 Еййй

    6 0 Отговор
    Я кво приятелско посрещане на снимката - добре дошли и яко тарашене на багажа, с куче...
  • 5 Пълна мозерия

    5 0 Отговор
    Ква дания кви пет лева. Вземат им яко пари в утрепани и амортизирани комплекси. Плащат на персонала по 1000 к и опакват отношение към туристите като от 5 звездни комплекси.НЯМА ДА СТАНЕ!!!!!Като дерете туристи за 5 звезди плащайте и на персонала си като за 5 звезди алчняри мръсни
  • 6 Путин е цървул

    2 1 Отговор
    Те пък датчаните са умрели за нашия кич и "отлично"обслужване
  • 7 Кривоглед

    0 0 Отговор
    Пак организират ковид вълна за лятото . Нещо закъсняха че им бомбиха лабораториите в Украйна и докато възобновят пак работа имаше извесна пауза
  • 8 ДиД

    0 0 Отговор
    Единственото нещо с което Слънчев Бряг е известен в Европа е алкохолен туризъм. Факт. Заведенията денонощно, алкохола евтин, правила….миии то май имало някакви.