Last news in Fakti

11 Юли, 2022 23:47 5 391 41

Ето колко пари от 2007 година сме усвоили от ЕС

  • ипи-
  • ес-
  • левове-
  • ес фондове

Най-много от тях са в столицата – над 5,1 млрд. лева, смятат от ИПИ

Ето колко пари от 2007 година сме усвоили от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Над 22 млрд. лв. европейски средства е усвоила България за периода от 2007 до 15 юни 2022 г., показват данните на Института за пазарна икономика (ИПИ).

„Това е сумата на всички изплатени пари по проекти, финансирани от структурните и ко-хезионните фондове на ЕС от началото на 2007 година, в това число и помощта за предпри-ятията в хода на COVID кризата, включени в системата ИСУН“, се казва в анализа на икономиста от ИПИ Адриан Николов.

Най-много от тях са в столицата – над 5,1 млрд. лева. Следват областите Пловдив (над 1,2 млрд. лв.) Благоевград (1,1 млрд. лв.) и Бургас (943 млн. лв.). Като абсолютна сума пък най-малко са усвоените фондове в областите Перник, Търговище и Кюстендил (по около 160 млн. лв.).

По-големият размер на похарчените еврофондове отразява най-вече наличието на проекти в инфраструктурата – столичното метро, пътища и магистрали, водни цикли и т.н., които по своята същност изискват повече средства.
Изплатените средства достигат 3229 лева на човек от населението – отново най-много в сто-лицата (3972 лв.), следвана от областите Габрово (3836 лв.), Благоевград (3814 лв.) и Враца (3169 лв.).

При средни за страната 3229 лв. на човек от населението седем общини са получили над 5 хиляди лв. – Добрич (град), Свиленград, Костинброд, Белен, Приморско, Бяла (Варна) и Созопол. Общините,успели да привлекат под хиляда лева на човек са 95, като най-малко са изплатените средства в Дулово и Добричка община– под 200 лв. на човек от населението.
В общия случай малките общини, които привличат значителни суми по европейските фондове изпълняват проекти със значимост отвъд конкретната община – водни цикли и пречиствателни станции, заводи за рециклиране и подобни, които обслужват потребностите на групи от няколко съседни общини, се посочва в анализа на ИПИ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    62 6 Отговор
    Ако всичките са 22 млрд. значи Тиквун не може да има повече от 10 млрд. Все пак и нещо е останало за другите.

    Коментиран от #12, #22, #28

  • 2 Варна

    71 4 Отговор
    Бая крадене е паднало
  • 3 Студопор

    83 4 Отговор
    Нищо не сме усвоили Ние! Усвоили са ги оядените ни, крадливи политици. И понеже нищо не е направено, НИЕ ще трябва да връщаме тия милиарди от данъците си.
  • 4 Въпрос

    75 6 Отговор
    A kолко милиарда сме внесли в ЕС за 15 години?

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ако бяхме се присламчили към рассията

    9 25 Отговор
    Средствата щяха да са три пъти повече. Ама не да получим, а да ни измъкнат.
  • 8 българина

    45 4 Отговор
    сиреч по 2,77 млрд лв годишно! което пълен билшед, защото до преди да влезем без референдум в ЕС , вземахме по малок заеми отколкото след! след е по 5 годишно!!! повече от тези скапни 2.77, което сравнено с щетите ЮП Белене и емигриралите 1,5 млн души е НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА, ПОСЛЕДНА В 1400 Г ИСТОРИЯ НА ТАЗИ НЕЩАСТНА ДЪРЖАВА
  • 9 ежко

    38 4 Отговор
    Т.е. от ежрофондовете имат ползи предимно шопите.22 милиарда лева= 11 милиарда евро.А сме платили приблизително 15 милиарда евро досега като страна членка.Като се вземе предвид ,че играем по тяхната свирка, то разликата изразене в пропуснати ползи е много по голяма.Та,,,за какъв чеп сме се хванали на хорото?Защо?!?Да си отворим пазара, да се съобразаваме с тъпотиите им......Защо?!?
  • 10 Вноската на България за ЕС на година е

    35 7 Отговор
    1,5млрд ЛЕВА! От 2007 до 2022 са 15 години. Демек за тези 15 години сме в если 22,5 млрд ЛЕВА. бе аз ли нещо пропускам, или ние сме дали за 15 години нетно 500млн. лева на ЕС??? Да не говорим как мутрата от Банкя и ПП крадат средствата... демек ние сме на чиста загуба от ЕС??? Така ли?

    Коментиран от #29

  • 11 Запознат

    34 3 Отговор

    До коментар #4 от "Въпрос":

    15 милиарда лв сме платили, реално сме получили 7 милиарда лв допълнително. България е продадена за трухи на Брюксел! РБ 2009 г 4. 850 милиарда долара външен дълг РБ 2022г 44 милиарда евро задължения към чстни банки. ЕС е създаден за да могат западните банки да раздават дългосрочни кредити с дебели лихви.
  • 12 Ти знаеш ли колко е един милиард?

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    За един милиард знаеш ли колко неща могат да се направят? Нищо незнаеш ДПС ГЕРБ и БПС те знаят крадците
  • 13 Име

    24 0 Отговор
    Значи един милион и половина София е взела по малко от колкото Борисов Гешев и Пеевски ( и то само от биткойните). Защо кобрите не ви арестуват още тази вечер, престъпници.

    Коментиран от #33

  • 14 Много е интересно

    22 2 Отговор
    Каде наистина са отишли тези пари но вече на всички ни е ясно. Офшорни сметки и чекмеджета!!!
  • 15 Нямаме полза от Европа

    28 4 Отговор
    По добре да си бяхме развили селското стопанство, животновъдство, индустрия, технологии както при Бай Тошо. Европа на практика ни спъва с глупендерските си "политики" които те самите не спазват, като Руския газ. Същевременно техните евро пари влизат в джобовете на местните олигарски, които предпочитат да покраднат отколкото да печелят от развиване на индустрия. Много по лесно е да крадеш готовите Евро пари, само се правиш на евроатлантик като Киро.
  • 16 Източна ромелия

    27 2 Отговор
    Ха сега кажете каква ни е файдата от този ЕС
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 много яко крадене

    20 1 Отговор
    Не "усвоихме", а УСВОИХА! Поне две трети от тези пари бяха откраднати и усвоени от политиците и близки "обръчи от фирми"! Примери има много - например, Електронната система за Градския транспорт в Пловдив - 20 милона - системата въобще не проработи, но осъдени няма. Бившият кмет е шеф на ГЕРБ в Пловдив - под протекции на държавни органи....
  • 21 Шумен

    14 0 Отговор
    Усвоили са си ги политиците аз все още работя по 6 дена в седмицата за 1000 лв и се чудя как да вържа двата края
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Робия до шия

    21 3 Отговор
    За 15 години сме получили 22 милиарда лева, платили сме на ЕС 15 милиарада лева... Така средно годишно УЖ сме получили под 0.5 (половин) милиард лева... В същото време, хората бягат навън, задлъжняли сме жестоко, затворени са важни производства или работим на ишлеме, окупиран местен пазар с преобладаващ внос, ресурсите ни се изнасят, демографски сме много зле... Наистина жалка картинка... За радост на Урсола, Мишел и Борел...

    Коментиран от #31

  • 24 Щерев

    5 16 Отговор
    Повече сме дали за данък русия, за това сме най бедните в ЕС.
  • 25 гост

    10 5 Отговор
    Усвоила е червената номенклатура, която дирижира България от 1944. С толкова пари щяхме да си построим една нова България,а ние сме все едно след война с тези разбити пътища и инфраструктура
  • 26 тъпократ

    9 0 Отговор
    Само Кауфланд, който от 16 години допринася за търговския дефицит на странта, има средно 1.5 млрд. лв. оборот годишно и над 1 млрд. лв. печалба за целия период.
  • 27 Гост

    9 0 Отговор
    ⅓ бат боеку е връщал на баба ти меркел, другата ⅓ за него си и квото остане вече за измъчения български народ, ама не съм сигурен
  • 28 тикви продажни

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Кой е усвоил? В кое чекмедже? Какво е наравено с усвоените пари, за луксозни лични на крадците неща знаем и още са на авобода!!!
  • 29 икйухъгт

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Вноската на България за ЕС на година е":

    Демек- ЛЪЖЕШ...
    Има си официални данни, вноските са плаващи и т.н.- досега си играх да смятам и до края на 2021г. сте дали на ес като вноски около 14,2 млрд. лева. С парите дето са дължими за тези 6 месеца цифрата отива на около 15 млрд. лева- тоест за 15 години са получени 7 млрд. лева чисто, няма и по 500 млн. на година...
    Работата е там, че вече вноските растат сериозно, а получаването се намалява и след 2025г. вноската ще е повече от полученото, а след 2030г. ще бъдете изцяло на минус и ще давате повече от полученото. Разбира се все някой трябва да е нетен донор на пари у тоя съюз, но не е логично това да са най-малките и бедни държави...

    Въпросът е прост- защо за мизерните 500млн. годишно си ликвидирахте 2/3 от икономиката и индустрията? И наясно ли сте, че само онези закрити 2 блока на АЕЦ "Козлодуй" изкарваха МИЛИАРДИ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Минувач

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Робия до шия":

    Напълно си прав ... На теория уж сме с някакви мижави 7 милиарда на плюс за толкова години членство. А за тези 15 години, колко милиарди имаме пропуснати ползи от неизгодни договори за производство на американски ток, колко милиарда от злато изгубихме от грабежа на века, колко милиарда пропуснати ползи имаме от убити производства, селскостопанство и животновъдство, колко сектора въобще бяха принудени на фалит, които щяха да носят пари. За да ни отпуснат тези мижави общо 7 милиарда горница за цели 15 години, на колко техни изисквания трябваше да отговаряме и накрая да внасяме от Македония и Турция евтина продукция, защото там ЕС не ги мори с изисквания. А ЕС помогна ли ни нещо за борбата с корупцията, със съдебната система - НЕ, защото за тях е важно само едно - икономическо и политическо робство, убивай важни сектори в икономиката на баламурниците и си отваряй твоите пазари там. Направи ги длъжници и вече са твои завинаги, няма измъкване, ще има само жални молби за следващия транш субсидийки.
  • 32 Димитър

    7 0 Отговор
    Нищо не е - на Полша са дали 15 пъти повече за същия период. Който не вярва- да потърси в интернет. Що не напишете колко сме загубили още преди да влезем в евросъюза заради условията да влезем там? Този съюз е по-скоро вреден за нас отколкото полезен.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Димо

    4 0 Отговор
    Пич, 1.5 милиона София беше сигурно до 90-те години още. Сега е 2.5-3 милиона души, т.е. около половината население на страната живее тук. За съжаление съсипаха всичко освен не толкова София и хората явно са принудени да живеят там. Не ги виня- само този град става от цялата страна, всичко друго е безработица и ниски заплати ( включително Пловдив, който по заплати е по-зле от София окръг).
  • 35 Вън от ес

    6 0 Отговор
    А като приемем еврото, нещата ще станат още по-зле..
  • 36 НеЕС

    9 0 Отговор
    По миналата година излезна информация във "Файненшъл таймс" със заглавие-"Източна Европа дава на Запада повече, отколкото взима"

    https://fakti.bg/world/447321-iztochna-evropa-dava-poveche-na-zapada-otkolkoto-vzima

    И там са обяснени неща, като - как печалбите, които западноевропейски компании правят в Централна и Източна Европа, далеч надхвърлят публичното финансиране, което се прехвърля на изток. Освен това, и колко е годишният отлив на печалби и доходи от Източна европа.::::
    Предвид, че в Западна Европа се намират държавите с най-голяма колониална история, и в исторически план са свикнали само да взимат (затова днес те са добре), то това не е изненадващо.
    Същото се случва и днес, само където му викат Европейски съюз.

    Коментиран от #37

  • 37 Чичо Дончо каза

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "НеЕС":

    Всяка година от България изтичат 22 милиарда лева на запад към фирмените централи.
  • 38 Тиквор тиквов

    7 0 Отговор
    Да перефрезираме:усвоиха Тиквор и тиквенчетата!
  • 39 Росен

    6 0 Отговор
    За цената, качеството и грамажа, на хляба се обръщайте към Централата на ГЕРБ. Техните фирми го правят.
  • 40 ХАРОН

    4 0 Отговор
    А Италия само по плана за възстановяване ще получи 195 милиарда... Но в 6 ти източно европейски пояс се раждат само тикви. А за тикви- толкова!
  • 41 Ал Тъпоне

    1 0 Отговор
    Не знам кой ги е усвоил тези пари, но аз лично и стотинка не съм видял от тях. Само заради това, че някой бил взимал пари на мен ми вдигат постоянно данъците и осигуровките. Аман от мошеници и крадци!